بازار‌های در حال توسعه کلید رونق صنعت خودروسازی

گروه خودرو - بازار خودروی کشورهای در حال توسعه دنیا در سال‌های اخیر حامی صنعت خودروسازی بود، بازار کشورهایی همچون چین و هند که بسیاری از شرکت‌های خودروسازی را از ورشکستگی حتمی نجات داد و بازار کشورهایی همچون برزیل، روسیه و امارات متحده عربی هم‌اکنون امید آینده صنعت خودروسازی است. وال استریت ژورنال در گزارشی با عنوان چشم‌ها به بازار خودروی برزیل دوخته شده است، نوشت: بازار خودروی برزیل با سرعت زیادی رشد می‌کند و تمامی شرکت‌های خودروسازی برای پیدا کردن مشتری‌های تازه به این بازار روی می‌آورند.

انتظار می‌رود نرخ رشد بازار خودروی برزیل که هم اکنون بعد از چین، آمریکا وژاپن چهارمین بازار بزرگ خودرو در دنیا محسوب می‌شود در سال پیش رو برابر با ۳۲ درصد باشد که بالاترین نرخ رشد این بازار طی دو دهه اخیر است.

به همین دلیل هم شرکت‌های بزرگی همچون تویوتا و جی ام اقدام به سرمایه‌گذاری در این بازار کرده‌اند. در روز گذشته اخباری در مورد سرمایه‌گذاری ۹۰۰ میلیون دلاری شرکت خودروسازی jac موتور کشور چین برای ساخت یک کارخانه در برزیل مخابره شد و شرکت بی ام و آلمان هم اعلام کرد ۳/۱ میلیارد دلار در ساخت یک کارخانه تولید خودروهای لوکس در این کشور سرمایه‌گذاری می‌کند.

مرکز مطالعات بازار خودروی برزیل در گزارش خود با اشاره به این مطلب که در سال ۲۰۰۵ میلادی برزیل دهمین بازار خودروی دنیا بود و هم اکنون از نظر شمار خودروهای فروخته شده در جایگاه چهارم قرار دارد، نوشت: در شرایطی که بازار خودروی کشور آمریکا و اغلب کشورهای اروپای غربی اشباع شده است به ازای هر ۵/۶ نفری که ساکن آمریکای جنوبی هستند تنها یک خودرو وجود دارد. این نرخ به معنای پتانسیل بالای رشد فروش در این بازار است که می‌تواند زمینه‌ساز افزایش درآمد و سودآوری برای شرکت‌هایی باشند که اقدام به سرمایه‌گذاری در برزیل می‌کنند یا بازار بزرگی برای صادرات خودرو به برزیل دارند.

طی هفت ماه اول سال ۲۰۱۱ میلادی تولید خودرو در ۳۸ کارخانه‌ای که در برزیل فعالیت می‌کند به ۰۲/۲ میلیون دستگاه رسید که ۳/۴ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بود. از طرف دیگر درسال جاری فروش خودرو در این کشور ۵ درصد رشد کرده است که به معنای فروش ۳.۶۹ میلیون دستگاه خودرو در بازار برزیل در هفت ماه ابتدای سال جاری است.

خلاصه بازار برزیل که در سال‌های اخیر رونق زیادی پیدا کرده است در ماه‌های اخیر شمار زیادی از شرکت‌های خودروسازی غربی را به خود جذب کرده است و انتظار می‌رود در فاصله کوتاهی بازاری شود که ناجی صنعت خودروسازی باشد، بازاری همچون بازار کشور چین و هند. اما این وضعیت تنها به کشور برزیل اختصاص ندارد.

آمارها نشان می‌دهد در ماه‌های اخیر فروش خودرو در امارات متحده عربی هم افزایش زیادی داشته است. در سال ۲۰۱۰ میلادی ارزش بازار خودروی کشور امارات معادل ۱/۱۱ میلیارد دلار آمریکا بود که نسبت به سال قبل از ۲۰ درصد رشد داشت.

در هفت ماه اول سال جاری هم نرخ رشد بازار خودروی این کشور برابر با ۱۶ درصد گزارش شده است که رقم بسیار خوبی برای بازار کشوری به کوچکی امارات متحده عربی است. طبق آمار ارائه شده توسط مرکز مطالعات بازار خودروی امارات متحده عربی در سال ۲۰۱۰ میلادی ارزش فروش خودرو در این کشور برابر با ۴/۴۲ میلیارد دلار بود که نسبت به سال قبل از آن ۲۴ درصد رشد داشت.

در سال گذشته فروش خودروهای سواری و لوکس ارزشی معادل ۶/۱۰ میلیارد دلار داشت که ۱۲ درصد بیشتر از سال قبل از آن بود. در هفت ماه اول سال جاری نیز شرکت‌های خودروسازی شاهد رشد فروش و درآمد در بازار امارات بودند. هیوندایی در هفت ماه اول سال جاری شاهد رشد ۴۰ درصدی فروش و نیسان شاهد رشد ۲۵ درصدی فروش بود. نیسان در این بازه زمانی رشد ۱۲ درصدی و تویوتا ۱۹ درصدی را تجربه کرد.

در روسیه نیز وضعیت کم و بیش بر همین منوال است فروش خودرو در این بازار در هفت ماه اول سال جاری با رشد ۲۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه بود. راشا تودی در گزارشی مفصل در مورد بازار خودرو در کشور روسیه نوشت: رشد تقاضا برای انواع خودرو در این کشور سبب شد تا بسیاری از شرکت‌های خودروسازی اقدام به سرمایه‌گذاری در این بازار نمایند و کارخانه‌های خودروسازی خارجی در کشور راه‌اندازی شود. البته حجم تولید در این کارخانه‌ها چندان زیاد نیست ولی ظرفیت تولید در آنها بالا است و زمانی تولید بیشتر می‌شود که تقاضا برای خودرو رشد کند.

شرکت‌هایی از قبیل نیسان و رنو که در سال‌های اخیر تلاش زیادی برای تصاحب سهم بیشتری از شرکت خودروسازی افتوفاز روسیه کردند و شرکت خودروسازی بی ام و و تویوتا که در تلاش هستند تا کارخانه‌های مونتاز خودرو را در این کشور راه‌اندازی کنند، از جمله شرکت‌های خارجی فعال در کشور روسیه هستند.

به‌طورخلاصه بازار کشورهای در حال توسعه یکی از کلیدی ترین بخش‌های بازار خودروی امروز دنیا است که با وسعت زیادی رشد می‌کند و انتظار می‌رود تا پنج سال آینده جایگاه دوم و سوم دنیا را نیز از آن خود کند. هم اکنون شمار خودروهای فروخته شده در کشورهای در حال توسعه دنیا ۳۲ درصد از کل خودروهای فروخته شده در دنیا را تشکیل می‌دهد و انتظار می‌رود تا یک دهه آینده این سهم به ۵۰ درصد ارتقا یابد.