قدرت نمایی آسیا در بازار خودرو
در سال ۲۰۰۹ میلادی و چند ماه بعد از وقوع رکودی که تحلیل گران آن را شدیدترین رکود بعد از رکود دهه ۱۹۳۰ میلادی میدانستند برای اولین بار فروش خودرو در چین از آمریکا پیشی گرفت و چین موفق شد عنوان بزرگترین بازار خودروی دنیا را از آن خود کند.
مونا مشهدی رجبی - در سال ۲۰۰۹ میلادی و بعد از رکود اقتصادی شدید آمریکا بسیاری از بازارهای صنعتی نیز دچار رکود شدند. یکی از این بازارها بازار خودرو بود که تغییرات بزرگی در آن ایجاد شد.
در سال ۲۰۰۹ میلادی و چند ماه بعد از وقوع رکودی که تحلیل گران آن را شدیدترین رکود بعد از رکود دهه ۱۹۳۰ میلادی میدانستند برای اولین بار فروش خودرو در چین از آمریکا پیشی گرفت و چین موفق شد عنوان بزرگترین بازار خودروی دنیا را از آن خود کند. در آن سال فروش خودرو در چین بیش از ۱۳ میلیون دستگاه و فروش خودرو در آمریکا حدود ده میلیون دستگاه بود. این در حالی است که پیش از بحران اقتصادی، فروش خودرو درآمریکاسالانه برابر با ۱۶ میلیون دستگاه بوده است. این وضعیت در سال ۲۰۱۰ میلادی هم ادامه داشت .با وجود افزایش فروش خودرو در آمریکا نسبت به سال ۲۰۰۹ میلادی، این کشور همچنان در جایگاه دوم جهان از نظر فروش خودرو باقی ماند.
بسیاری از تحلیل گران بازار خودرو پیشبینی کرده بودند آمریکا تا سال ۲۰۱۳ میلادی میتواند دوباره به اولین بازار خودروی دنیا تبدیل شود، ولی وال استریت ژورنال به نقل از اتحادیه بینالمللی مطالعات خودرو نوشت: تا یک دهه آینده آمریکا همچنان در جایگاه دوم باقی میماند. این اتحادیه با اشاره به شرایط اقتصادی حاکم بر آمریکا و بیاعتمادی مردم به اوضاع اقتصادی این کشور نوشت: هماکنون شمار زیادی از ساکنان آمریکا بیکار هستند و دستمزد در بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی کاهش یافته است؛ بنابراین مردم تا یک دهه آینده هزینههای خود روی کالاهای غیرضروری را افزایش نمیدهند. طبق پیشبینی این اتحادیه در سال ۲۰۲۰ میلادی چین بازهم بزرگترین بازار خودروی دنیا خواهد بود و سالانه ۳۵ میلیون دستگاه خودرو در این کشور فروخته میشود در حالی که آمریکا با مبادله ۱۷.۴ میلیون دستگاه خودرو در سال در جایگاه دوم قرار میگیرد. نکته مهم این جااست که در آن سال هند سومین بازار بزرگ دنیا خواهد بود.
در این سال فروش خودرو در هند برابر با ۱۱ میلیون دستگاه در سال خواهد بود که شش برابر فروش کنونی بوده و سبب میشود تا این کشور آسیایی از جایگاه ششم در فروش خودرو به جایگاه سوم برسد. این ارتقای جایگاه با توجه به رشد اقتصادی هند و توسعه زیرساختهای صنعتی در این کشور تحول اقتصادی مهمی محسوب میشود و این کشور را به سمت و سوی تازهای هدایت میکند. طبق گزارش اتحادیه بینالمللی مطالعات خودرو در این سال برزیل چهارمین بازار خودروی دنیا خواهد بود و فروش خودرو در این بازار به مرز ۷ میلیون دستگاه در هر سال میرسد.
اتحادیه بینالمللی مطالعات بازار خودرو در این مورد مینویسد: مشاهده این آمارها نشان میدهد که کشورهای در حال توسعه سهم بیشتری از بازار خودروی دنیا را خواهند داشت؛ بنابراین سیاست خودروسازان برای انتقال کارخانههای تولیدی به کشورهای در حال توسعه دنیا سیاست کاملا درستی است و میتواند درآمد زیادی برای آنها داشته باشد. در سال ۲۰۲۰ میلادی فروش خودرو در سه کشور چین و هند و برزیل برابر با ۴۹ میلیون دستگاه خواهد بود که تقریبا سه برابر خودروهای فروخته شده در آمریکا است. بنابراین این کشورها و به خصوص کشور چین میتواند تاثیر بیشتری روی بازار بر جای بگذارد و تغییرات تقاضا در این کشور تحولات بزرگی را در قیمت خودرو در دنیا ایجاد خواهد کرد.
در ادامه گزارش در مورد انواع خودروهایی که در کشورهای مختلف به فروش میرسد آمده است: در سال ۲۰۲۰ میلادی آمریکا بیشترین سهم از خودروهای لوکس و گران قیمت را جذب میکند. در این سال فروش خودروهای الکتریکی و هیبریدی در آمریکا ۳۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۰ خواهد بود و انتظار میرود بازار آمریکا به عنوان مدرنترین و لوکسترین بازار دنیا معرفی شود. از طرف دیگر در کشور هند بیشتر خودروهای کوچک یا مینی ماینرها مبادله میشوند.
فروش خودروهای کوچک و کم مصرف به دلیل جمعیت زیاد این کشور و ساختار خیابانهای آن بیشتر خواهد بود؛ بنابراین خودروهای بزرگی همچون خودروهای بیامو و مرسدس بنز نمیتوانند در این بازار قدرت نمایی کنند و همچنان اقتصادهای صنعتی دنیا خریدار محصولات آنها هستند، اما چین تلفیقی از این دو بازار خواهد بود. از طرفی رشد اقتصادی چین سبب میشود تا طبقات اقتصادی بالای این کشور خواهان خریداری خودروهای لوکس و گران قیمت باشند و دیگر طبقات اقتصادی نیز متقاضی خرید خودروهای کوچک خواهند بود.
تحلیل گران بازار خودرو با اشاره به سهم بالای کشورهای در حال توسعه در بازار خودرو سرمایهگذاری شرکتهای خودروسازی در این کشورها را کار درستی میدانند و بر این باورند که این سرمایهگذاری تا سی سال آینده سودآوری بسیار زیادی دارد.
آنها پیشبینی میکنند بازار خودرو در کشورهای پر جمعیتی مثل چین و هند تا سی سال آینده اشباع میشود و در این فاصله شرکتهایی میتوانند سود بیشتری به دست آورند که بتوانند سهم بیشتری از بازار خودروی این کشورها را تصاحب کنند.
خلاصه به نظر میرسد قاره آسیا نه تنها در عرصه اقتصادی از اقتدار بیشتری برخوردار شده است وباید نقش ناجی اقتصاد دنیا از رکود را بر عهده بگیرد، بلکه در بازار خودرو نیز حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت. فروش بیش از ۴۶ میلیون دستگاه خودرو در دو کشور پهناور آسیایی در سال ۲۰۲۰ میلادی و فروش بیش از ۲۱ میلیون دستگاه در سال ۲۰۱۰میلادی در آنها نشان میدهد که آسیا یکی از قدرتمندترین قطبها در بازار خودرو است و سیاستهای اقتصادی و بازاری در این قاره میتواند جهتگیری بازار را کاملا
تغییر دهد.
ارسال نظر