گروه خودرو - سردی هوا در پایتخت همیشه با بحران آلودگی همراه بوده، این در حالی است که سالیان سال است در این زمینه انگشت اتهام به سوی خودروسازان نشانه می‌رود.

هر سال با سرد شدن تهران و اوج گیری آلودگی هوا بسیاری از مسوولان دولتی به اظهار نظرهایی در باب علل آلودگی و همچنین مقصران این پدیده زشت پایتخت می‌پردازند. این در حالی است که این اظهار نظرها و نسخه پیچی‌ها تنها با بحران آلودگی تشدید پیدا می‌کند و سال بعد دوباره همین آش و همین کاسه. در هر حال چه به مذاق خودروسازان خوش بیاید چه نیاید بخش اعظمی از آلودگی هوای تهران به دلیل وجود خودروهای تولید داخل است که این روزها همراه با افت تولید، کیفیت آنها نیز به نوعی مورد هشدار سازمان ملی استاندارد ایران قرار گرفته است.

هر چند با توجه به آمارهایی که در زمینه عملکرد خودروسازان در راه رسیدن به استاندارد یورو ۴ منتشر می‌شود نشان از آن دارد که آنها در مسیر مشخصی از کاهش آلودگی خودروهای تولیدی گام برمی دارند اما وجود مشکلات کنونی این صنعت اما و اگرهایی برای ادامه این مسیر به وجود آورده است.حال در شرایطی هستیم که قرار است استاندارد آلایندگی یورو۴ از ابتدای دی ماه امسال به اجرا درآید و خودروهای داخلی، متناسب با آن به تولید برسند.این در شرایطی است که به نظر می‌رسد بستر لازم برای پیاده‌سازی این «استاندارد» به وجود آمده و می‌توان خودروها را بر حسب یورو۴ تولید کرد.بر اساس گزارش اخیر شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، در حال حاضر تمام خودروهای تولید داخل به راحتی استاندارد آلایندگی یورو۲ را پاس می‌کنند و از ابتدای امسال نیز آماری مبنی بر عدم موفقیت آنها در آزمون‌های آلایندگی یورو۲ گزارش نشده است، بنابراین می‌توان به سمت اجرای استاندارد یورو۴ حرکت کرد.

طبق گفته مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست پایان آذر ماه آخرین مهلت برای تجهیز خودروها به استاندارد موردنظر است. در این بین هرچند آمارها از آمادگی خودروسازان برای ارتقای محصولاتشان به استاندارد یورو۴ حکایت دارد، اما این «آمادگی» نیمی از داستان یورو۴ است و نیم دیگر آن به سوخت توزیعی در جایگاه‌ها بستگی دارد.در هر صورت بسیاری از کارشناسان معتقدند که معضل آلودگی هوای تهران تنها با متوقف شدن تولید خودروهای بی کیفیت ساخت داخل، خروج خودروهای فرسوده، افزایش کیفیت سوخت خودروها و گسترش سیستم حمل و نقل عمومی امکان پذیر است.