گروه خودرو- تسهیلات هزار میلیاردی خودروسازان که وزارتخانه صنعت و معدن وتجارت برای تصویب آن در شورای پول و اعتبار، توانمندی زیادی از خود نشان داد، این روزها مایه دردسر خودروسازها و وزاتخانه مذکور شده است. هر چند برخی از مسوولان دولتی از این تسهیلات به عنوان منجی زنجیره خودروسازی کشور یاد می‌کردند اما وام یاد شده با شرط و شروطی که برای آن گذاشتند، ظاهرا نقش منجی خود را از دست داده و در میانه راه مانده است. بازپرداخت شش ماهه با بهره بالای ۲۰ درصد و همچنین سپردن وثیقه از جمله شروط همراه تسهیلات هزار میلیاردی است. هر چند بانکی‌ها با توجه به بدحسابی خودروسازان مجبور به قرار دادن چنین شروطی شدند اما به اعتقاد برخی از کارشناسان وضعیت خودروسازان در شرایط کنونی بدتر از آن است که به فکر تسویه حساب باشیم. اما مسوولان وزارتخانه صنعت و معدن هم در حال حاضر بیکار ننشسته‌اند و در حال رایزنی برای تعدیل شرایط دریافت وام هزار میلیاردی هستند؛ به طوری که مدیرکل دفتر صنایع ماشین‌سازی و نیرو محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت روز گذشته در گفت‌و‌گو با ایسنا از تلاش برای اصلاح مصوبه شورای پول و اعتبار در خصوص پرداخت تسهیلات هزار میلیارد تومانی صنعت خودرو خبر داد. کیومرث فروتنی تاکید کرده که شورای پول و اعتبار شرایط بازپرداخت شش ماهه را برای تسهیلات هزار میلیارد تومانی خودروسازان در نظر گرفته که با توجه به آنکه مدت زمان این کار معمولا یک سال است، اعتراض خودروسازان را به دنبال داشته است.

وی خاطرنشان کرد: درخصوص شرکت ایران خودرو نیز به دلیل آنکه شرط کرده‌اند که این شرکت سهام بانک پارسیان خود را برای دریافت تسهیلات وثیقه بگذارد، مسوولان ایران خودرو با این شرط موافقت نکرده‌اند.

مدیرکل دفتر صنایع ماشین‌سازی و نیرو محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: ایران خودرو در این خصوص نسبت به انجام دو کار اقدام کرده است. اول آنکه سهام بانک پارسیان خود را فروخته و تصمیم دارد بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود را از این طریق تامین کند.

وی افزود: در اقدام دوم آنها به دبیرخانه شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی پیشنهاد داده‌اند که مصوبه خود در خصوص نحوه وثیقه‌گذاری سهام را تغییر دهند که در این خصوص به دنبال آن هستیم که نظر اعضای شورای پول و اعتبار برای اصلاح مصوبه تامین شود.

فروتنی تصریح کرد: به دنبال آن هستیم مصوبه اصلاح شود تا همان طور که از سایپا خواسته شده سهام شرکت‌های زیرمجموعه خود را به عنوان وثیقه تسهیلات در اختیار بانک قرار دهد، ایران خودرو نیز نه یک سهام خاص (بانک پارسیان) بلکه سهام شرکت‌های زیرمجموعه خود را به عنوان وثیقه دریافت تسهیلات قرار دهد.