طبق گزارش‌های منتشره در صورت‌های مالی سه تجاری‌ساز بزرگ کشور، تا پایان آبان امسال ۱۵هزار و ۸۶۴ دستگاه انواع کامیون، اتوبوس، ون و مینی‌بوس به تولید رسیده که نشان از رشد ۱۵۱درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دارد. این آمار البته بدون لحاظ تیراژ چندین شرکت بخش خصوصی و همچنین منهای آمار وانت‌ها است. تجاری‌سازان طی سال جاری با رشد قابل‌توجهی در تولید مواجه شده و در حال رساندن تولید رسمی به ظرفیت اسمی خود هستند. گفته می‌شود بهبود بازار خودروهای تجاری در کنار عقد قراردادهای جدید از سوی وزارت کشور، دو دلیل اصلی رشد تیراژ تجاری‌سازان در هشت ماه امسال است. البته صحبت از صادرات خودروهای تجاری به‌خصوص به روسیه نیز هست، هرچند این موضوع در صورت‌های مالی تجاری‌سازان  نمودی نداشته است.

گویا قرار است تولید خودروهای تجاری تا پایان سال به ۳۰هزار دستگاه برسد و برای سال آینده نیز تیراژ ۵۰هزاردستگاهی در نظر گرفته شده است. با توجه به تولید کمتر از ۱۶هزاردستگاهی تجاری سازان در هشت ماه امسال، آنها باید بالغ بر ۱۴هزار دستگاه دیگر در چهار ماه امسال به تولید برسانند تا به هدف ۳۰هزاردستگاهی برسند. باید منتظر ماند و دید با توجه به بازه زمانی چهار‌ماهه، تجاری‌سازان می‌توانند تیراژ بالغ بر ۱۴هزاردستگاهی را به ثبت برسانند یا هدف ۳۰هزاردستگاهی محقق نخواهد شد. البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که به‌جز این سه خودروساز، شرکت‌های خصوصی کوچکی نیز هستند که آنها نیز به تولید محصولات تجاری مشغولند. بنابراین طبعا بخشی از تولید ۳۰هزاردستگاهی نیز توسط آنها انجام خواهد شد.  

طبق آنچه در صورت‌های مالی سه تجاری‌ساز بزرگ کشور آمده، آنها در مجموع طی هشت ماه امسال ۱۲هزار و ۴۷ دستگاه کامیون را به تولید رسانده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد سنگینی را تجربه کرده است. در کارنامه تجاری‌سازان همچنین تولید ۴۴۰ دستگاه اتوبوس نیز به ثبت رسیده، ضمن آنکه آنها ۲۷۴ دستگاه مینی‌بوس را نیز در بازه زمانی تحت بررسی تولید کرده‌اند. این آمار نشان می‌دهد هرچند تولید کامیون رشد قابل‌توجهی داشته، با‌این‌حال تیراژ اتوبوس و مینی‌بوس کماکان پایین است. اما بنابر آمار منتشره، ایران‌خودرو دیزل در هشت ماه امسال ۱۰هزار و ۷۲۷ دستگاه انواع محصول تجاری را به تولید رسانده تا در مقایسه با هشت ماه مشابه سال گذشته ۲۰۰درصد رشد را تجربه کند. بیشترین محصول تولیدی ایران‌خودرو دیزل تا پایان آبان به کامیون مربوط می‌شود، چه آنکه این شرکت هشت‌هزار و ۵۶ دستگاه از این مدل خودرو را تولید کرده است.

بزرگ‌ترین خودروساز تجاری ایران همچنین دوهزار و ۲۳۰ دستگاه ون را نیز در بازه زمانی تحت بررسی به تولید رسانده، حال آنکه در هشت ماه پارسال، تیراژ ون‌های این شرکت به ۳۵۰ دستگاه هم نرسیده بود. دیگر محصول تولیدی ایران‌خودرو دیزل تا پایان آبان، اتوبوس و مینی‌بوس بوده که البته تنها یک دستگاه مینی‌بوس در این شرکت تولید شده است. این در شرایطی است که ایران‌خودرودیزلی‌ها تا پایان آبان ۴۴۰ دستگاه اتوبوس را به تولید رسانده‌اند.

اما از سایپادیزل نیز خبر می‌رسد این شرکت در هشت ماه امسال تنها کامیون به تولید رسانده است. طبق صورت‌های مالی منتشره، تیراژ این تجاری‌ساز وابسته به سایپا در هشت ماه امسال هزار و ۱۳۱ دستگاه بوده که نسبت به تولید ۶۵۸دستگاهی مدت مشابه سال گذشته، رشد بالغ بر ۸۰درصدی را نشان می‌دهد. سری هم به تجاری‌ساز بخش خصوصی کشور یعنی بهمن دیزل بزنیم، شرکتی که مینی‌بوس، کامیون و خودروهای کاربری در هشت ماه امسال به تولید رسانده است. طبق صورت‌های مالی منتشره، کل تیراژ بهمن‌دیزل در هشت ماه امسال، چهارهزار و شش دستگاه بوده که عمده آن به کامیون مربوط می‌شود.

در مقایسه با هشت ماه مشابه سال گذشته، تولید بهمن‌دیزل بیش از ۹۳درصد رشد را به خود می‌بیند. این شرکت تا پایان آبان امسال دوهزار و ۸۶۰ دستگاه کامیون را به تولید رسانده، حال آنکه در مدت مشابه سال گذشته تیراژ این محصول در بهمن‌دیزل کمتر از هزار و ۳۰۰ دستگاه بوده است. بنابراین تولید کامیون در بهمن‌دیزل ۱۲۰ درصد  بالا رفته است. بهمن‌دیزل همچنین ۲۷۳ دستگاه مینی‌بوس را نیز تا پایان آبان به تولید رسانده و علاوه بر آن، در کارنامه این شرکت تولید ۸۷۳دستگاه خودروی تجاری کاربری هم به‌چشم می‌آید.