دنیای اقتصاد: بارش برف و سرمای هوا در هفته اول آذرماه موجب شد بازار خودرو ایران به‌دلیل کاهش مراجعه مشتریان، بار دیگر افت قیمت را تجربه کند.به گفته نمایشگاهداران خودرو پایتخت، بازار خودرو به‌دلیل کاهش مراجعه مشتریان هم‌اکنون در حال جان دادن است. بر این اساس بازار خودرو هفته جاری را با رکودی سنگین‌تر از قبل به انتها رساند تا پاییزی همچنان زرد و خزان‌زده باقی بماند.

به گفته فعالان بازار مهم‌ترین دلیل تشدید رکود، بارش برف و باران و کاهش دمای هوا طی هفته جاری بوده اما تعطیلات مناسبتی در ایران و همسو با آن افزایش سفرها به خصوص سفر بسیاری از مردم به کربلا به منظور شرکت در مراسم اربعین حسینی نیز از دیگر عوامل اثرگذار بوده است. به‌رغم آنکه بازار خودرو در فصل پاییز همواره با رکود فصلی مواجه است اما دلایل مذکور، طی هفته جاری بر رکود پاییزی افزوده است؛ اما آنگونه که به‌نظر می‌رسد رکود هفته‌های اخیر نسبت به مدت زمان مشابه سال‌های گذشته سنگین‌تر است چرا که سرمای زودرس موجب شده تمایل مشتریان به مراجعه کاهش یابد. از آنجا که هفته آینده نیز دو روز تعطیلات مناسبتی را پیش رو داریم، بنابراین پیش‌بینی‌ها حول تشدید رکود در بازار می‌چرخد. در این بین یک دست‌اندرکار بازار خودرو در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما عنوان می‌کند که بازار خودرو اواخر مهر و اوایل آبان ماه با افزایش ناگهانی قیمت‌ها به‌دلیل کاهش عرضه مواجه شد؛ این افزایش نیز چون نشات گرفته از سیاست خودروسازان مبنی‌بر ایجاد تحرک در بازار صورت گرفت بنابراین در شرایط کنونی که بازار به حالت عادی خود بازگشته است، قیمت‌ها در حال بازگشت به روند منطقی خود است.

افت قیمت در بازار داخلی‌ها

اما بنا به گفته فعالان بازار، طی هفته جاری بسیاری از خودروهای داخلی با کاهش قیمت مواجه شدند که در این بین، محصولات ایران‌خودرو بیشترین افت را داشتند. بر این اساس، هم‌اکنون پژو ۲۰۶ تیپ ۵ با قیمتی برابر با ۳۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود که این موضوع از افت قیمت ۴۰۰ هزار تومانی خودروی موردنظر در هفته‌جاری حکایت می‌کند. همچنین پژو ۲۰۶ صندوقدار مدل V۸ نیز این هفته با کاهش قیمت مواجه شد؛ به‌نحوی‌که هم‌اکنون ۳۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. این یعنی قیمت ۲۰۶ صندوقدار در مقایسه با هفته گذشته ۳۰۰ هزار تومان پایین آمده است. از بازار پژو ۴۰۵ نیز خبر می‌رسد این محصول با توجه به کاهش قیمت ۲۰۰ هزار تومانی‌اش، در حال حاضر ۳۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. همچنین پژو پارس نیز که حدود ۲۰۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته، در حال حاضر برای خرید آن باید ۳۷ میلیون تومان هزینه کرد. با این حال دیگر محصول ایران‌خودرو به نام سمند EF۷ طی هفته جاری تغییر قیمتی خاصی را به خود ندیده و در حال حاضر ۳۲ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. نمایشگاهداران خودرو پایتخت اما در مورد رانا (محصول ملی ایران‌خودرو) نیز تاکید می‌کنند که این محصول با توجه به تثبیت قیمتش طی هفته جاری، هم‌اکنون ۳۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رود. با این حساب، رانا جزو خودروهای باثبات بازار طی هفته جاری به‌شمار می‌رود و این در شرایطی است که آمار تولید آن در هفت ماه امسال کاهشی بوده است. از رانا که بگذریم، تیبا هم بدون تغییر قیمتی خاص، در حال حاضر قیمتی معادل ۲۵ میلیون تومان در بازار دارد. این محصول در سایت کاشان سایپا به تولید می‌رسد و مدل ‌هاچ‌بک نیز دارد که البته قیمت آن بالاتر است.

فعالان بازار اما در مورد پراید خبر از کاهش قیمت آن می‌دهند. به گفته آنها، پراید در مدل ۱۱۱ قیمتی برابر با ۲۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دارد که نشان می‌دهد این محصول طی هفته جاری ۱۰۰ هزار تومان ارزان شده است. از سوی دیگر اما پراید در مدل ۱۳۱ نیز با کاهش قیمت مواجه شده و هم‌اکنون ۲۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. با این حساب پراید ۱۳۱ طی این هفته ۲۰۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است. اما سری به بازار دنا بزنیم، خودرویی که این هفته با کاهش قیمت مواجه شد. دنا که سابقه قیمت ۵۳ میلیون تومان را در روزهای اولیه عرضه به بازار نیز دارد، این هفته۲۰۰ هزار تومان ارزان شد و قیمت آن به ۴۵ میلیون تومان رسید. از دنا که بگذریم، سراتوهای مونتاژی سایپا نیز که قیمت‌گذاری شان آزاد است، تغییر خاصی در هفته جاری نداشته‌اند. بر این اساس، سراتوی اتومات هم‌اکنون ۹۱ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و این در حالی است که مدل دنده‌ای آن قیمتی برابر با ۷۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دارد. در بین دیگر خودروهای بازار اما تندر-۹۰ اتومات که در ایران‌خودرو به تولید می‌رسد، در حال حاضر قیمتی برابر با ۴۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارد که این موضوع از کاهش قیمت ۳۰۰ هزار تومانی آن حکایت می‌کند. این در حالی است که تندر پارس‌خودرو بدون تغییر قیمتی خاص، در حال حاضر ۴۰میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و پارس‌تندر نیز قیمتی برابر با ۴۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دارد. از سوی دیگر اما ساندرو (در رنگ سفید) خلاف جهت کلی بازار خودرو طی هفته جاری حرکت کرده و قیمت آن به ۵۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. با این حساب ساندرو با افزایش قیمتی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی روبه‌رو شده و دلیل آن نیز به کاهش عرضه ازسوی پارس‌خودرو مربوط می‌شود. این اتفاق در مورد برلیانس مدل H۳۳۰ نیز رخ داده است؛ به‌نحوی‌که این محصول هم به‌دلیل کاهش عرضه ازسوی پارس‌خودرو، با افزایش قیمتی دو میلیون تومانی مواجه شده است. با این حساب برلیانس H۳۳۰ در حال حاضر قیمتی برابر با ۵۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارد.

نوسان در بازار وارداتی‌ها

نگاهی هم اما به بازار خودروهای وارداتی بیندازیم که این روزها میزبان مدل‌های وارداتی ۲۰۱۷ است؛ اما به‌دلیل عدم‌شماره‌گذاری برخی از خودروها، بازار با نوسان مواجه شده است. به گفته فعالان بازار، هم‌اکنون سانتافه ۲۰۱۷ قیمتی برابر با ۲۲۷ میلیون تومان دارد و قیمت توسان جدید نیز به ۱۹۵ میلیون تومان رسیده است. در بین دیگر خودروهای وارداتی، اپتیمای ۲۰۱۷ قیمتی برابر با ۲۰۵ میلیون تومان دارد و از بازار سراتو نیز خبر می‌رسد که مدل ۲۰۱۷ آن قیمتی برابر با ۱۴۷ میلیون تومان دارد. این در شرایطی است که گفته می‌شود قیمت برخی محصولات تویوتا در بازار کشور با افزایش شدیدی مواجه شده است. در این بین، مدل هایلوکس با ۲۰ میلیون تومان افزایش، در حال حاضر ۲۲۶ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و مدل هیبرید تویوتا هم که طی یک ماه گذشته حدود ۲۰ میلیون تومان افزایش قیمت داشته، هم‌اکنون ۲۲۵ میلیون تومان به فروش می‌رسد. به گفته فعالان بازار خودروهای وارداتی در صورت حل مشکل خودروهای برندهای غیرآمریکایی تولید شده در آمریکا، این رشد قیمت‌ها متوقف خواهد شد.