دنیای اقتصاد: آمار تولید خودروهای داخلی طی ۶ ماه نخست امسال در حالی اعلام شد که طبق آن، سه خودروساز بزرگ کشور در مجموع ۴۹۳ هزار و ۸۷ دستگاه انواع محصولات سواری را به تولید رسانده‌اند.براساس آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سه خودروساز بزرگ کشور شامل ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با افزایش تولیدی ۷/ ۱۸ درصد روبه‌رو شده‌اند. این در شرایطی است که رشد ماهانه هر سه خودروساز بزرگ داخلی، منفی شده و این موضوع با تعطیلات تابستانی آنها در ارتباط است. طبق آمار اعلامی، ایران خودرو و سایپا و پارس خودرو در شهریورماه امسال، ۷۸ هزار ۵۳۲ دستگاه محصول سواری تولید کرده‌اند که نسبت به مردادماه سال جاری، بیش از ۲۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

به گفته خودروسازان،تعطیلات تابستانی که امسال در شهریورماه اتفاق افتاد، دلیل اصلی کاهش تولید ماهانه غول‌های جاده مخصوص است. هرچه هست، ایران خودرو با توجه به تیراژ ۴۳‌هزار و ۴۳۷ دستگاهی اش در شهریور، کاهشی ۲/ ۲۰ درصدی را نسبت به مردادماه تجربه کرده و سایپا نیز که ۲۱ هزار و ۷۷۱ دستگاه محصول به تولید رسانده، افتی ۱/ ۲۲ درصدی را به خود می‌بیند. همچنین پارس خودرویی‌ها نیز با توجه به تیراژ ۱۳ هزار و ۴۱۴ دستگاهی شان در شهریورماه، ۳/ ۲۵ درصد افت تولید را تجربه کرده‌اند.

این سه خودروساز البته در آمار ۶ ماه نخست امسال خود، با افزایش تولید روبه‌رو شده‌اند؛ به‌نحوی‌که ایران خودرو ۶/ ۱۰ درصد، سایپا ۶/ ۱۹ درصد و پارس خودرویی‌ها نیز ۱/ ۵۹ درصد به تیراژ خود در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته اضافه کرده‌اند. در بین خودروهای تولیدی، بیشترین درصد رشد را هایما به خود اختصاص داده و بیشترین افت تولید نیز نصیب سوزوکی گرندویتارا شده، چه آنکه مونتاژ این محصول ۵۴ درصد افت کرده است. پرتیراژترین خودرو نیز همچنان پراید است که در هر دو شرکت سایپا و پارس خودرو و برخی از زیرمجموعه‌های آنها تولید می‌شود. اما آن طور که آمار وزارت صنعت نشان می‌دهد، ایران‌خودرویی‌ها در ۶ ماه امسال ۶۴ هزار و ۶۸۵ دستگاه پژو ۲۰۶ را به تولید رسانده‌اند تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲/ ۲۰ درصد افزایش تولید را در این محصول تجربه کنند. همچنین پژو ۴۰۵ نیز که در حال حاضر پر‌تیراژترین محصول ایران خودرو به‌شمار می‌رود، تیراژی ۷۲ هزار و ۹۸۹ دستگاهی را تا پایان شهریورماه از خود به جا گذاشته تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۷/ ۳۰ درصد افزایش تیراژ داشته باشد. افزایش تولید ۲۰۶ و ۴۰۵ اما در حالی است که دیگر پژوی ایران خودرو یعنی «پارس» با کاهش تولید مواجه شده است. بر این اساس، آبی‌های جاده مخصوص در ۶ ماه امسال ۵۸‌هزار و ۷۲۲ دستگاه پارس را به تولید رسانده و در نتیجه با کاهش ۴/ ۱۶ درصدی تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبه‌رو شده‌اند. در بین دیگر محصولات ایران خودرو اما سمند با افزایش تولید در نیمه نخست امسال مواجه و تیراژش به ۴۳ هزار و ۹۴۹ دستگاه رسیده است. با توجه به این آمار، سمند در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته، تنها ۴/ ۴ درصد افزایش تولید را به خود می‌بیند. همچنین دنا نیز که ۱۰ هزار ۵۶۰ دستگاه در ۶ ماه امسال تیراژ داشته، فقط چهار دهم درصد به میزان تولید آن اضافه شده است. این در شرایطی است که آمار تولید رانا همچنان منفی بوده و این محصول هنوز نتوانسته تولیدش را مثبت کند. طبق آمار اعلامی، ایران خودرو پنج هزار و ۸۰۷ دستگاه رانا را تا پایان شهریور به تولید رسانده و این آمار، افت ۷/ ۳۵ درصدی تیراژ دومین محصول ملی آبی‌های جاده مخصوص را به همراه داشته است.

از سوی دیگر اما تیبا نیز به‌عنوان دیگر خودرو ملی کشور افزایش تولید را در ۶ ماه امسال تجربه کرده است. طبق آمار اعلامی، سایپا در مجموع ۴۴ هزار و ۳۱۶ دستگاه تیبا را در نیمه نخست سال جاری به تولید رسانده و در نتیجه افزایشی ۶/ ۳ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است. در بین تیباهای تولیدی، دو هزار و ۸۴۹ دستگاه مدل دوگانه سوز به چشم می‌آید. سری هم اما به آمار تولید خودروهای چینی کشور بزنیم. بنابر آمار وزارت صنعت، ‌هایما (شاسی‌بلند مونتاژی ایران خودرو) تیراژی یک هزار و ۵۱ دستگاهی را از خود به جا گذاشته و در کارنامه S۳۰۰ نیز میزان تولیدی یک هزار و ۲۶۴ دستگاه ثبت شده است. با توجه به این آمار، هایما رشدی ۵۰ برابری را نسبت به نیمه نخست سال گذشته به خود می‌بیند و آریو نیز ۴/ ۱۴ درصد افزایش تولید داشته است. همچنین برلیانس نیز که در سایپا و پارس خودرو به تولید می‌رسد، در مجموع ۱۳ هزار و ۷۷۸ دستگاه تیراژ داشته که این آمار نشان از رشد تولید ۳۸۵ درصدی این میهمان چشم بادامی جاده مخصوص دارد. سایپایی‌ها همچنین در ۶ ماه ابتدایی امسال ۸۸۶ دستگاه چانگان را به‌عنوان محصول چینی جدید خود به تولید رسانده‌اند. در لیست محصولات چینی خودروسازی ایران، نام یک خودرو دیگر نیز به چشم می‌آید و آن دانگ فنگ ایران خودرو است. این محصول که در ۶ ماه ابتدایی سال گذشته تنها ۲۲ دستگاه تیراژ داشته، در بازه زمانی مشابه امسال، تولیدی ۵۴۴ را در کارنامه اش به ثبت رسانده است.

اما در آمار اعلامی، تندر-۹۰ (شامل مدل‌های هاچ بک و سدان و اتومات) تیراژی ۴۹ هزار و سه دستگاهی را از خود به جا گذاشته و نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۵۰ درصد رشد کند. هشت هزار و ۸۵۹ دستگاه از تندرهای تولید شده، سهم ایران خودرو بوده و ۳۲ هزار و ۳۹۴ دستگاه باقیمانده را نیز پارس خودرویی‌ها تولید کرده‌اند. از تندر که بگذریم، آمارها از افزایش تولید پراید خبر می‌دهند. بر این اساس، در مجموع ۱۱۶ هزار و ۳۱۳ دستگاه پراید در سایپا و پارس خودرو به تولید رسیده که نشان می‌دهد این محصول در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته، بیش از ۱۳ درصد افزایش تیراژ داشته است.

رشد 18 درصدی تولید 6ماهه خودروسازان