گام‌های لرزان بازار برای خروج از رکود

گروه خودرو: چند روزی است که بازار خودرو کشور تحت‌تاثیر افزایش قیمت خودروها توسط خودروسازان و همزمانی آن با پایان ماه رمضان و آغاز سفرهای تابستانی، با افزایش تقاضا مواجه شده که این امر منجر به صعود قیمتی برخی محصولات تولید‌کنندگان در بازار شده است.

هرچند نمایشگاهداران خودرو پایتخت همچنان از رکود صحبت به‌میان می‌آورند، اما آن‌گونه که گفته می‌شود، بازار خودرو از سکون ماه‌های ابتدایی سال جاری خارج شده و در حال حاضر به‌واسطه حضور مشتریان در بازار با رونق نسبی مواجه شده است. این موضوع در حالی است که طی هفته جاری خودروسازان براساس مصوبه افزایش قیمت شورای رقابت، قیمت برخی محصولات خود را افزایش دادند. بر همین اساس بازار خودرو نیز همزمان با اقدام خودروسازان افزایش قیمت را در دستور کار خود قرار داد.

در همین حال قیمت خودرو در کارخانه و بازار در حالی روند افزایشی پیدا کرده که خودروسازان پیش از ماه رمضان نیز نسبت به افزایش قیمت برخی محصولات خود خبر داده بودند. با این وجود برخی از کارشناسان تغییر روند بازار و افزایش تقاضا را نتیجه چند عامل اساسی می‌دانند. یکی از عوامل اثرگذار در این زمینه را می‌توان تعدیل شرایط انتظاری مشتریان برای ورود خودروهای جدید دانست. آن‌گونه که به‌نظر می‌رسد مشتریان خودروهای داخلی دیگر تب‌و‌تاب روزهای اول برجام را ندارند و با گذشت بیش از یک‌سال از توافق هسته‌ای با دیدگاهی منطقی به تحولات بازار خودرو می‌نگرند. در این میان زمان و قیمت محصولاتی که قرار است به بازار عرضه شود نیز در تغییر رویکرد مشتریان موثر است. به این ترتیب، به‌نظر می‌رسد بعد از انتظار نزدیک به یکسال و اندی برخی از مشتریان برای خرید قدم به بازار خودرو گذاشتند.

عامل موثر دیگر در افزایش مراجعه مشتریان به بازار، سیاست‌های اقتصادی دولت در رونق بازارهای مختلف است. آنگونه که برخی از فعالان اقتصادی می‌گویند، دولت در شرایط حاضر به‌دنبال تزریق نقدینگی به بازار است تا از این طریق رکود موجود در بسیاری از بازارها را از بین ببرد. از آنجا که صنعت خودرو نیز در شرایط سختی به‌سر می‌برد، به‌نظر می‌رسد، سیاست‌های اقتصادی دولت در این بازار نیز اثرگذار بوده است؛ به‌طوری‌که برخی پیش‌بینی‌ها حکایت از رونق بازار طی ماه‌های آینده دارد. کارشناسان از جمله این سیاست‌ها را کاهش نرخ سود بانکی و سود تسهیلات عنوان می‌کنند.در این میان اما کارشناسان به عامل سومی نیز تاکید دارند و معتقدند که افزایش سفرهای تابستانی بعد از ماه رمضان را نباید فراموش کرد؛ زیرا در این فصل بسیاری از مشتریان برای خرید خودرو به بازار مراجعه می‌کنند که این موضوع نیز در کنار عوامل دیگر افزایش مراجعات به بازار را موجب شده است.

افزایش قیمت داخلی‌ها

اما سری به بازار خودرو کشور بزنیم و ببینیم حال و هوای قیمت‌ها چگونه است. آن طور که فعالان بازار می‌گویند، در حال حاضر پژو ۲۰۶ تیپ ۵ با قیمتی برابر با ۳۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود که این موضوع از افزایش قیمت ۳۰۰ هزار تومانی خودروی موردنظر در هفته‌جاری حکایت می‌کند. همچنین پژو ۲۰۶ صندوقدار مدل V۸ هم‌اکنون قیمتی برابر ۳۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان دارد و این یعنی خودرو موردنظر با افزایش ۲۰۰ هزارتومانی مواجه بوده است. هرچند شورای رقابت مجوز افزایش قیمت این دو محصول را صادر کرده است، با این حال ایران خودرو هنوز این مصوبه را اجرا نکرده و باید منتظر ماند و دید در نهایت قیمت آنها بالا خواهد رفت یا نه.

اما از بازار پژو ۴۰۵ نیز خبر می‌رسد این محصول حدود ۳۰۰ هزار تومان افزایش قیمت را در بازار تجربه کرده است. به‌طوری‌که این خودرو در حال حاضر ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. افزایش قیمت ۴۰۵ نیز توسط شورای رقابت مورد تایید قرار گرفته و باید منتظر ماند و دید در نهایت این محصول گران می‌شود یا با همین قیمت فعلی روزگار خواهد گذراند.اما دیگر محصول ایران خودرو به نام سمند که معمولا تغییرات قیمتی خاصی را تجربه نمی‌کند با افزایش قیمت مواجه شده است به‌طوری‌که سمندEF۷ طی هفته جاری تغییر قیمت ۱۰۰هزار تومانی را به خود دیده و در حال حاضر ۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. سمند مدل LX نیز با افزایش ۲۰۰هزار تومانی طی هفته جاری، در حال حاضر ۳۰میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

از بازار رانا نیز خبر می‌رسد، این خودرو با توجه به تثبیت قیمتش طی هفته جاری، هم‌اکنون ۳۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش می‌رود. با این حساب، رانا جزو خودروهای باثبات طی هفته جاری بوده است. فعالان بازار همچنین از بازار دنا نیز خبر می‌دهند که این محصول تغییر قیمت خاصی را در هفته جاری تجربه نکرده و در حال حاضر ۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. قیمت دنا توسط شورای رقابت آزاد شده؛ بنابراین دست ایران خودرو برای افزایش قیمت محصول باز است، هرچند این شرکت هنوز تغییری در این مورد حاصل نکرده است.از دنا که بگذریم، تیبا با افزایش ۱۵۰ هزار تومانی، در حال حاضر قیمتی معادل ۲۴ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان در بازار دارد. قیمت پراید نیز طی هفته جاری بالا رفته است. به گفته فعالان بازار، پراید در مدل ۱۳۱ قیمتی برابر با ۲۱میلیون و ۱۰۰ هزار تومان دارد که این موضوع از جهش ۶۰۰ هزار تومانی خودرو موردنظر حکایت دارد. سایپا نیز طی هفته جاری قیمت این محصول را به‌طور رسمی افزایش داد.

پراید در مدل ۱۱۱ نیز این هفته افزایش قیمت داشته و هم‌اکنون ۲۱میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. این نشان می‌دهد این خودرو حدود ۵۰۰ هزار تومان در هفته جاری افزایش پیدا کرده است. سایپایی‌ها طی هفته جاری قیمت این محصول خود را نیز افزایش دادند. نگاهی هم به قیمت سراتوهای مونتاژی سایپا بیندازیم، خودروهایی که قیمت‌گذاری‌شان آزاد است و تغییر خاصی در هفته جاری نکرده‌اند. بر این اساس، سراتوی اتومات هم‌اکنون ۹۱ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و این در حالی است که مدل دنده‌ای آن قیمتی برابر با ۷۵ میلیون و ۸۰۰‌ هزار تومان دارد.

در بین دیگر خودروهای بازار اما اگرچه تندر‌۹۰ اتومات بدون هیچ تغییری نسبت به هفته گذشته، هم‌اکنون ۴۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد، با این حال دیگر تندرها گران شده‌اند. بر این اساس، در حال حاضر پارس تندر قیمتی برابر با ۴۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دارد و این یعنی خودرو موردنظر حدود ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت را در هفته جاری تجربه کرده است. همچنین تندر۹۰ مدل E۲ پارس خودرو نیز این هفته ۲۰۰ هزار تومان گران شده و قیمت آن به ۴۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان صعود کرده است. از سوی دیگر اما ساندرو نیز که به‌نوعی مدل‌هاچ‌بک تندر۹۰ به شمار می‌رود، افزایش قیمت را طی هفته جاری تجربه کرده و هم‌اکنون باید ۵۲ میلیون تومان برای خرید مدل اتوماتیک آن هزینه کرد. گویا خودروسازان قصد دارند قیمت تندر۹۰ را نیز تا چندی دیگر افزایش دهند.