دفاع رئیس مجلس  از بیانیه لوزان علی لاریجانی، رئیس مجلس

گروه خبر: بیانیه لوزان اگرچه به زعم مخالفان روند مذاکرات هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی دستاوردی مثبت محسوب نمی‌شود، اما بسیاری از مسوولان کشور بر این باورند که بیانیه سوئیس در روند مذاکرات هسته‌ای، دستاوردی ارزنده است. علاوه‌بر نمایندگان مجلس که دو روز پیش و در اولین روز کاری‌شان در سال جدید بر این موضوع صحه گذاشته و در اظهار نظرهای خود اقدامات مذاکره‌کنندگان ایرانی را شایسته تقدیر خواندند، دیروز علی لاریجانی بیانیه لوزان را نشانه خوبی در حل مساله هسته‌ای توصیف کرد. او دو روز پیش نیز در جلسه فراکسیون رهروان ولایت با ابراز خوش‌بینی نسبت به روند مذاکرات، آن را مثبت خوانده بود. بر اساس آنچه خبرگزاری خانه‌ملت در این باره گزارش داده است، رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار نوروزی با کارکنان نهاد قانون‌گذاری علاوه بر آنکه از مجلسی‌ها خواست از حرکت تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای حمایت ‌کنند، اظهار امیدواری کرد گفت وگوهای بین‌المللی به حفظ حقوق ملت ایران بینجامد و با این گفت‌وگوها مشکلاتی را که بدخواهان به‌وجود آورده بودند، مرتفع و زمینه شکوفایی اقتصادی فراهم شود. او با بیان اینکه در ابتدای سال جاری تلاش‌های دولت در مساله هسته‌ای دورنمای خوبی را نشان می‌دهد، تاکید کرد: بیانیه مطبوعاتی لوزان که نتیجه مذاکرات چندماه اخیر است، نشانه خوبی در مورد حل مساله هسته‌ای است. رئیس مجلس شورای اسلامی امیدوار است مذاکره‌کنندگان در دو، سه ماه آینده بتوانند در مذاکرات نیت ملت ایران را که همان داشتن دانش هسته‌ای با ضوابط خاص خود است برآورده کنند. علی لاریجانی به شادی مردم در این باره نیز اشاره کرد؛ او با بیان اینکه مسیر طی شده امیدوارکننده بوده و مردم ما خوشحال هستند که مسیر روشنی به‌وجود آمده است، تاکید کرد: قطعا این موضوع اثرات خود را خواهد گذاشت. لاریجانی همچنین ابراز امیدواری کرد که با این گفت‌وگوها مشکلاتی که بدخواهان به‌وجود آورده بودند، مرتفع شود تا زمینه شکوفایی اقتصادی فراهم شود. رئیس مجلس با یادآوری اینکه برداشتن تحریم‌ها به اقتصاد کشور کمک می‌کند، تصریح کرد: نمی‌گویم این موضوع علت تامه است، یقینا این مساله بخشی از محورها و موضوعات است، اما به طور حتم مهم‌ترین مساله این است که تدابیر اقتصادی در داخل کشور به نحوی باشد که به رونق اقتصاد بینجامد. همچنین اسماعیل جلیلی، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان به اظهارات رئیس مجلس در جلسه دو روز پیش این فراکسیون درباره بیانیه سوئیس اشاره و تاکید کرد: ارزیابی رئیس مجلس از بیانیه لوزان مثبت بوده و آن را عقلایی و در راستای تصمیمات نظام دانست. همچنین محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس از توفیقات کسب شده توسط مذاکره‌کنندگان تشکر کرد.

دستاورد مبارک

از سوی دیگر وزیر دادگستری نیز به جرگه تقدیر‌کنندگان از هیات مذاکره‌کننده ایرانی پیوست؛ به گزارش «ایرنا» مصطفی پورمحمدی در شرایطی که دستاورد مذاکرات سوئیس را «بسیار ارزنده» توصیف کرد، این دستاورد را برای کشور «مبارک» خواند.

لزوم حمایت از مذاکره‌کنندگان

در میان همه اظهار نظرها درباره مذاکرات هسته‌ای دیروز رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور نیز به مذاکرات کارشناسان هسته‌ای کشورمان و ۱+۵ اشاره و تاکید کرد که باید از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای واقعا حمایت کرد. حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی این سخنان را عصر یکشنبه در حاشیه مراسم ترحیم پدر همسر سردار حجازی معاون آماد و پشتیبانی ستادکل نیروهای مسلح در جمع خبرنگاران و در پاسخ به این پرسش که نظر و ارزیابی شما از تیم هسته‌ای و فعالیت آنها چه بوده است، بیان کرد. به گزارش «ایرنا»، تقوی تاکید کرد: «چون کارشناسان کشورمان در حالت مبارزه و جنگ پرشور هستند باید به حمایت از آنان پرداخت.» رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه با بیان اینکه آرزوی موفقیت برای تیم هسته‌ای داریم گفت: نهاد نماز جمعه همیشه بیش از همه از نیروهایی که در خط مقدم سیاسی و نظامی هستند، حمایت کرده است.

ظریف بسیاری از ابهامات را برطرف کرد

آنچه منتقدان بیانیه سوئیس از آن به عنوان ابهام‌های این بیانیه یاد می‌کنند، دو روز پیش در جلسه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه با اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مطرح شد و به اذعان سخنگوی این کمیسیون بسیاری از این ابهامات با پاسخ‌های ظریف رفع شد. سیدحسین نقوی حسینی دیروز در گفت‌وگو با «ایرنا» با تاکید بر اینکه محمدجواد ظریف در این جلسه بسیاری از ابهامات موجود را برطرف کرد و این اطمینان را به‌وجود آورد که بین متن قرائت شده از سوی وی و متن ارائه شده از سوی خانم موگرینی تفاوتی وجود نداشته، گفت: «ترجمه همزمان این سوء تعبیر را باعث شده و متن اصلی توافق تاکنون نگارش نشده و باید در مرحله بعدی و در فرآیندی دشوار نسبت به نگارش و تدوین توافق اقدام کرد.»

نقد دلسوزانه یا نقد جناحی

با همه حمایت‌های صورت گرفته از سوی مردم و بسیاری از مسوولان کشور از روند مذاکرات هسته‌ای و اقدامات تیم مذاکره‌کننده ایرانی گروهی همچنان منتقدند. معاون امور کنسولی و امور مجلس وزیر امور خارجه در این باره تاکید کرده است قطعا بخشی از انتقادات هم رنگ و بوی سیاسی و جناحی دارد با این حال افکار عمومی به خوبی قادر به تمایز بین نقد دلسوزانه با نقد سیاسی و جناحی در کشور هست. حسن قشقاوی دیروز در گفت‌وگو با «ایرنا» فضای عمومی مجلس را نسبت به مذاکرات هسته‌ای با گروه ۱+۵ مثبت و حمایت آمیز عنوان کرد و با اشاره به جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با وزیر خارجه، گفت: رویکرد نمایندگان حمایت و قدردانی از عملکرد اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان بود. معاون وزیر امور خارجه در عین حال درباره نقدها نسبت به عملکرد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان گفت: کسانی هم منتقد فرآیند مذاکرات هستند و به نظر من همه این انتقادات هم سیاسی و جناحی نیست، بلکه کاملا دلسوزانه و دغدغه طبیعی نسبت به فرآیند مذاکرات هست. قشقاوی یادآوری کرد: «به هر حال ما پذیرفته‌ایم که کشور در شرایط تک صدایی نباشد؛ بلکه فضای نقد وجود داشته باشد و از این بابت هیچ نگرانی از نقادی‌های دلسوزانه نداریم.»

معاون کنسولی و امور مجلس وزیر امور خارجه با اشاره به اتفاقات روز یکشنبه کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: آنچه توسط یکی از نمایندگان مطرح و موجب تکدر خاطر وزیر امور خارجه شد انتقاد به مذاکرات نبود؛ بلکه جمله غیر مستند به رهبر معظم انقلاب بود. قشقاوی با بیان اینکه در جلسه دیروز نمایندگان نظرات خود را مطرح کردند و آقای ظریف با حوصله پاسخ نمایندگان را دادند، اظهار کرد: فضای مجلس در خصوص مذاکرات مثبت است و در جلسه غیر علنی فردا سه‌شنبه نیز قطعا همین طور خواهد بود. معاون امور کنسولی و امور مجلس خاطرنشان کرد: در این جلسه آقای کریمی قدوسی در جریان اظهارات و نقدهای خود نقل قول‌هایی از رهبر معظم انقلاب کردند که به ادعای ایشان در جلسه‌ای خصوصی با حضور ظریف مطرح شده است. او گفت: دکتر ظریف در برابر اصرار آقای کریمی قدوسی گفت من اجازه نمی‌دهم که به صرف ادعاهای غیر مستند و منتسب به رهبر معظم انقلاب جایگاه رفیع رهبری نظام را هزینه ادعاهای غیر مستند خود کنید. از سوی دیگر سایت خبری انتخاب به نقل از یک منبع آگاه جزئیات بیشتری از ماجرای درگیری لفظی منتشر کرد؛ این منبع آگاه به انتخاب گفت که درگیری لفظی آقای قدوسی تنها با دکتر ظریف نبود؛ بلکه او با برخی دیگر از همکاران خود در کمیسیون امنیت ملی نیز درگیری و مشاجره لفظی داشت. او در مورد جزئیات این اتفاق گفت: «کریمی‌قدوسی به ظریف گفت حضرت آقا به شما تذکر داده است.» دکتر ظریف نیز ضمن تکذیب شدید این ادعا، گفته اند «با این گونه حرف‌ها به آقا تهمت می‌بندید و به آقا ظلم می‌کنید و در آن جلسه هرگز آقا به من تذکر ندادند... شما در آن جلسه حضور نداشتید و چگونه وقتی در آن حاضر نبودید می‌توانید آنقدر راحت دروغ بگویید.»