رییس هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان کودهای شیمیایی ایران خواستار شد:

قیمت کود شیمیایی را آزاد کنید

شماره روزنامه: ۱۱۲۶ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۶۹۲۹۹۸ خبر

گروه تشکل‌ها- یوسف بهمن‌آبادی: با توجه به اینکه خرید و توزیع کود در کشور توسط دولت انجام می‌شود، تولیدکنندگان با مشکلاتی نظیر محدودیت در میزان تولید، بسته بودن فضای صادرات و قیمت تعیین شده مواجهند.در حالی که بخش‌خصوصی برای رسیدن به توسعه، خواهان آزادسازی صنعت کود است.

قیمت کود شیمیایی را آزاد کنید

گروه تشکل‌ها- یوسف بهمن‌آبادی: با توجه به اینکه خرید و توزیع کود در کشور توسط دولت انجام می‌شود، تولیدکنندگان با مشکلاتی نظیر محدودیت در میزان تولید، بسته بودن فضای صادرات و قیمت تعیین شده مواجهند.در حالی که بخش‌خصوصی برای رسیدن به توسعه، خواهان آزادسازی صنعت کود است. رضا کریمی، رییس هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان کودهای شیمیایی، با بیان این مطلب به دنیای اقتصاد گفت: با افزایش تعداد تولیدکنندگان کودهای شیمیایی ضرورت تاسیس تشکلی برای دفاع از حقوق صنفی تولیدکنندگان و نیز ارتقای کیفی محصولات تولیدی بیش از گذشته به چشم می‌خورد.

بدین منظور، انجمن تولیدکنندگان کودهای شیمیایی در سال ۱۳۷۹ تاسیس شد که در حال حاضر حدود ۲۵۰ عضو دارد.

وی گفت: هم‌اکنون دولت به عنوان واسطه، توزیع کود مورد نیاز کشاورزان را به صورت یارانه‌ای انجام می‌دهد، به همین دلیل تولیدکنندگان ناگزیرند در چارچوب قراردادهای صورت گرفته با سازمان‌های دولتی، کود مورد نیاز را تولید و تحویل دهند.

وی افزود: خرید کود توسط دولت با برگزاری مناقصه‌ای که هر سال انجام می‌شود، صورت می‌گیرد و تولیدکنندگان با شرکت در آن، توان خود را در تولید و تحویل کود اعلام می‌کنند. در این میان، رسالت انجمن بر این است تا با ارائه نظرات کارشناسی خود در خصوص میزان تولید و قیمت تمام‌شده، تولیدکنندگان را یاری کرده و به تبع آن، مسائل و مشکلات مطرح‌شده در نشست‌های درون‌گروهی به مسوولان ارجاع داده می‌شود.

کریمی درخصوص چگونگی تعامل انجمن با سازمان‌های دولتی گفت: انجمن تولیدکنندگان کودهای شیمیایی با وزارت کار و امور اجتماعی در مورد حقوق و دستمزد کارگران، با وزارت صنایع و معادن درخصوص میزان نیاز کشور به واحدهای تولیدی و همچنین با کمیسیون کشاورزی مجلس درباره سیاست‌‌های کلی مرتبط با این صنعت مکاتبه‌ها صورت داده و نشست‌هایی برگزار کرده است.

وی با بیان اینکه دولت خریدار اصلی کود است و فروش کود به صورت آزاد در موارد اندکی انجام می‌شود، گفت:کودهای میکرو نظیر سولفات روی، سولفات مس، منگنز و سولفات منیزیم، در گذشته توسط دولت خریداری می‌شد اما در‌حال‌حاضر بخش‌خصوصی آنها را تولید و به بازار عرضه می‌کند. متاسفانه این نوع کود به خاطر ناشناخته ماندن، از سوی کشاورزان استقبال چندانی نمی‌شود.

رییس هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان کودهای شیمیایی با اشاره به اینکه در‌حال‌حاضر ۴میلیون و ۸۰۰هزار تن کود شیمیایی برای کشاورزان تامین می‌شود، گفت: از این مقدار، حدود ۲میلیون و۸۰۰ هزار تن توسط تولیدکنندگان داخل در قالب کودهای اوره، نیترات آمونیوم، سولفات آمونیوم و آمونیوم فسفات تامین و ۲میلیون تن دیگر وارد می‌شود.

وی با بیان اینکه مواد اولیه بخشی از کودهای وارداتی در داخل نیز وجود دارد، گفت: تولید انواع کودهای شیمیایی نیازمند سرمایه‌گذاری کلان است. می‌توان از آب شوره‌های کویر کود کلرو پتاسیم تولید کرد. همچنین در حالی که بهترین معدن کنسانتره فسفات در به آباد استان یزد است و سالانه می‌توان ۸۰ تا ۱۲۰هزار تن از این ماده را تولید کرد، اما تاکنون بخش خصوصی برای راه‌اندازی واحدهای مرتبط اقدامی نکرده و بخش دولتی هم تنها به مطالعات اولیه بسنده کرده است.نتیجه امر، تخصیص مبالغه هنگفتی از ارز کشور برای واردات کود و نیز اختصاص یارانه به آن است.

وی با تاکید بر ضرورت فعالیت مراکز پژوهش‌ برای توسعه صنعت کود، گفت: خلاء مراکز تحقیقاتی و پژوهشی خصوصی در این صنعت کاملا به چشم می‌خورد. تنها واحد فعال، موسسه خاک و آب وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است که تحقیقات و آزمایش‌هایی را بر خاک‌های کشور انجام می‌دهد.

کریمی خاطرنشان ساخت: پرداخت یارانه به کود شیمیایی، بی‌رغبتی کشاورزان در افزایش آگاهی خود نسبت به کودهای مورد نیاز در پی داشته است. در واقع از آنجا که کشاورزان در خصوص چگونگی استفاده از انواع کودها اطلاع درستی ندارند، انگیزه‌ای نیز برای مصرف کود نشان نمی‌دهند.

از این رو، ضروری است مراکزی برای آموزش کشاورزان در خصوص فواید، میزان و چگونگی مصرف ایجاد شود.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن