ایران برای هر شرایطی برنامه دارد

دنیای اقتصاد- جلسه سخنگوی دولت‌، برخلاف روند همیشگی، دیروز با پخش یک «ویدئو کلیپ» در مورد دستاوردهای نخستین‌ سفر استانی دولت‌، آغاز شد. پس از آن غلامحسین الهام، خبرنگاران را در جریان تازه‌ترین تصمیم‌گیری‌های دولت گذاشت و در نهایت، سخنگوی دولت، به پرسش‌های متعددی در مورد‌ احتمال تحریم ایران، پیروزی دموکرات‌ها در آمریکا، مسائل هسته‌ای و انتخابات و دیگر مسائل، پاسخ گفت. عکس: ایسنا

سند چشم‌انداز

در ابتدای این جلسه بعد از اینکه غلامحسین الهام به تشریح مصوبات پرداخت خبرنگاری از او در مورد تلاش دولت برای تحقق برنامه‌های سند چشم‌انداز بیست‌ساله پرسید که «الهام» گفت: بخشی از این چشم‌انداز در قالب برنامه‌ چهارم توسعه قابل تحقق است و بخشی دیگر از چشم‌انداز به «سندهای بخشی» نیاز دارد که این سندها مربوط به بخش‌های مختلف فرهنگی، صنعتی و اجتماعی است. آقای الهام گفت: این موضوع در جلسه روز یکشنبه هیات‌دولت نیز، بحث و بررسی و به دستگاه‌های مختلف در ارتباط با تاثیر سند بخشی توضیحات لازم داده شد که البته بخش‌هایی نیز اعلام کردند، کارهای کارشناسی را در مورد سند بخشی انجام داده‌اند و این سندها آماده تصویب است. وی همچنین گفت: برای تحقق چشم‌انداز همچنین به «اسناد منطقه‌ای» در حوزه‌ استان‌ها و مناطق مختلف کشور نیاز است که در این ارتباط نیز اقدامات لازم صورت گرفته و صورت خواهد گرفت.

سرنوشت همکاری ایران با آژانس

خبرنگاری در ارتباط با مواضع علی لاریجانی بعد از بازگشت از مسکو مبنی بر اینکه اگر شورای امنیت ایران را تحریم کند، نوع همکاری‌ ایران با آژانس تغییر می‌کند، پرسید که سخنگوی دولت با بیان اینکه در بحث هسته‌ای، مواضع جمهوری اسلامی ایران روشن و شفاف است و آن را بارها اعلام کرده است، گفت: آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای باید به وظیفه قانونی خود به صورت مستقل عمل کند و ما در چارچوب وظایف و تحقق تکالیف خود با آژانس ارتباط داریم. البته در این ارتباط ما به حفظ حقوق خود نیز توجه کرده‌ایم. وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در این مدت به تعهدات خود پایبند بوده و این موضوع مورد تایید آژانس نیز هست، گفت: جمهوری اسلامی ایران در مورد حق هسته‌ای خود پافشاری می‌کند و از این حق دوری نمی‌کند. سخنگوی دولت با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران تا کنون در جهت اهداف صلح‌آمیز و چارچوب‌های نظارتی عمل کرده است، گفت: اگر تصمیمی در جهت محرومیت ایران از حقوق مسلم‌اش گرفته شود اتخاذ یک سیاست مناسب با توجه به مصالح کشورمان را برای خود محفوظ می‌دانیم و هر موقع که لازم باشد با رعایت اقتضائات مختلف در جهت حفظ حقوق ملت تصمیماتی می‌گیریم.

تغییر رویه در سفرهای استانی؟

خبرنگاری هم در مورد سفر معاون اول رییس‌جمهور به خراسان‌جنوبی با توجه به فرارسیدن سالگرد سفر رییس‌جمهوری به این استان پرسید و گفت: آیا قرار است این سفرها توسط داوودی یا دیگر همکاران رییس‌جمهور ادامه پیدا کند که سخنگوی دولت با بیان اینکه سفر معاون اول رییس‌جمهور در راستای پیگیری مصوبات استانی بوده، گفت: ما تاکید داریم باید بر اجرای مصوبه‌ها نظارت کافی صورت گیرد. وی گفت: این سفرها متناسب با سالگرد سفرهای استانی رییس‌جمهور دنبال می‌شود.

تشکر دولت از مقام معظم رهبری

در ادامه‌ این جلسه، خبرنگاری با اشاره به سخنان روز یکشنبه مقام معظم رهبری در جمع مردم گرمسار درباره عملکرد برخی مطبوعات نسبت به دولت، نظر سخنگوی دولت را در‌این‌باره خواستار شد که غلامحسین الهام در پاسخ گفت: در‌حال‌حاضر مجموعه‌ای از مسائل و اخبار غیرواقعی مبتنی بر اطلاعات نادرست در جامعه مطرح شده که همین اطلاعات مبنای برخی از تحلیل‌ها نیز می‌شود و مشکلاتی را به وجود می‌آورد که این امر به شان رسانه‌ها آسیب وارد می‌کند.

«الهام» با بیان اینکه باید رسانه‌های ملی و مردمی را در جهت اطلاع‌رسانی دقیق تقویت کنیم، گفت: حرکت رسانه‌های ملی و مردمی که به انتشار اخبار و اطلاعات درست می‌پردازند مورد دفاع ماست، اما اگر به این امر خدشه وارد شود، اولین ضربه را خود رسانه‌ها می‌خورند.

«الهام» در ادامه با بیان اینکه ما از نگاه مقام معظم‌ رهبری و حمایت‌شان از دولت تشکر می‌کنیم و این امر باعث افزایش تعهد دولت خواهد شد، گفت: دولت با توجه به این تشویق‌ها خود را برای پاسخگویی مصمم‌تر می‌داند، عزمش را در این راستا جدی‌تر می‌کند و با روحیه قوی‌تر به تعهداتش عمل می‌کند.

آغاز مرحله دوم واگذاری سهام‌عدالت

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسش دیگری در زمینه اجرای طرح شهید رجایی، گفت: بحث سهام عدالت در واقع بخشی از اجرا شدن «طرح شهید رجایی» است و تاکنون دولت توانسته به دو دهک پایین جامعه، در برخی از استان‌ها، سهام‌عدالت را با کمک کمیته امداد، بهزیستی و نیروی مردمی بسیج و توزیع کند‌. «الهام» با بیان اینکه «دستورالعمل مشمولان مرحله‌ دوم توزیع سهام عدالت نیز تصویب شده است» گفت: در این مرحله سهام ‌عدالت، کلیه‌ افراد سرپرست خانواده، بیکاران و کارگران ساده و فصلی، چوپانان و کشاورزان نواحی خشک به شرطی که خانواده‌های تحت تکفل‌شان ساکن روستا بوده یا عشایر باشند و دارای سرمایه‌گذاری نبوده و حقوق‌بگیر یا مستمری‌بگیر نباشند، همچنین به برخی از کارافتادگان و سرپرست خانواده‌های بدون درآمد سهام عدالت واگذار خواهد شد.

تحریم اقتصادی و برنامه‌های دولت

در ادامه‌ جلسه سخنگوی دولت، خبرنگار «روزنامه دنیای‌اقتصاد» از «الهام» در مورد احتمال تحریم ایران پرسید و گفت: جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تحریم چه راهکارهای اجرایی مشخصی را در پیش گرفته است که سخنگوی دولت جواب داد: هنوز در مورد تحریم ایران قطعنامه‌ای صادر نشده و مذاکرات ادامه دارد. طولانی شدن تصمیم‌گیری آنها در ارتباط با این مساله نیز ناشی از مشکلاتی است که خود این کشورها را در صورت تحریم ایران تهدید می‌کند، چرا که این کشورها ‌باید در این باره به منافع خود نیز بیاندیشند.

وی با بیان اینکه ایران امیدوار است تصمیم مناسبی در مورد پرونده هسته‌ای اتخاذ شود و آنها از اعمال فشار و اقدامات غیرقانونی منصرف شوند، گفت: مواضع ما در مورد مسائل هسته‌ای روشن است و خود کشورهای تصمیم‌گیرنده می‌دانند اگر ایران را تحریم کنند، خودشان هم ضرر می‌کنند. سخنگوی دولت با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران خواهان روابط اقتصادی همه‌جانبه با تمام جهان است، گفت: ملت ما در مورد تحریم تجربه دارد و آزموده است. دولت ایران برای هر شرایطی برنامه دارد و ما در هر صورت و شرایطی برنامه‌های لازم را تنظیم کرده‌ایم. وی با بیان اینکه شرایط دشواری را برای آینده پیش‌بینی نمی‌کنیم و هنوز انتظار داریم یک تصمیم منطقی اتخاذ شود، گفت: کشور ما در (تحمل) تحریم قوی است و در شرایط تحریم همیشه آب دیده‌تر و مستحکم‌تر شده است. «الهام» اطمینان داد که دولت در ارتباط با تحریم دارای برنامه است و پیش‌بینی‌های لازم را انجام داده است. سخنگوی دولت در پاسخ به پرسش دیگری‌، در ارتباط با مشکلی که در زمینه صدور حواله دلار به وجود آمده است، باز هم گفت: دولت برنامه‌های لازم را برای هرشرایطی دارد و ما در‌حال‌حاضر جای نگرانی نمی‌بینیم.

منوریل و مترو

در ادامه‌ خبرنگاری درباره مصوبه اخیر دولت در ارتباط با منوریل تهران پرسید و گفت: شهردار تهران تقاضا کرده دولت بودجه‌ای که برای منوریل اختصاص داده برای مترو بگذارد و در مصوبه خود تجدیدنظر کند. «الهام» در پاسخ به این پرسش با بیان اینکه دولت پیگیر مسائل شهری تهران هست، گفت: بحث حمل‌و‌نقل از جمله مباحثی است که دولت بر روی آن حساس است و در ارتباط با آن نیز تبصره ۱۳ را طراحی کرد و یک برنامه جامع دارد و این اولین بار است که دولت به شکل متمرکز بر روی حمل‌و‌نقل کار می‌کند. وی با بیان اینکه قبل از مهر‌ماه سال جاری ۷۵۰ دستگاه اتوبوس توسط دولت به ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی اضافه شده که ۶۵ درصد یارانه آن را نیز دولت داده است، گفت: ظرف ماه جاری نیز پیش‌بینی شده ۳۰۰ دستگاه دیگر نیز ارائه شود و تا پایان سال‌جاری این وضعیت ادامه خواهد داشت. سخنگوی دولت با بیان اینکه در مورد منوریل بحث کارشناسی صورت گرفته است، افزود: در‌حال‌حاضر منوریل یکی از روش‌های توسعه حمل‌و‌نقل است و منوریل و مترو نفی‌کننده یکدیگر نیستند. الهام گفت: برای خطوط یک و ۲ و ۳ و ۴ مترو مصوبات لازم وجود دارد و شورای‌اقتصاد نیز تصمیمات لازم را در این ارتباط گرفته است و مشکلی برای اجرایی شدن این خطوط وجود ندارد، فقط پیداکردن فاینانس‌های آن می‌ماند. در مورد خط ۵ و ۶ نیز پیشنهادهای لازم داده شده و کار نهایی خود را طی می‌کند، شورای اقتصاد نیز باید در مورد آن تصمیم بگیرد. در مورد خط ۷ نیز وزارت کشور پیشنهادهایی داده، اما بخش مستندات آن مانده و مشکلاتی در این ارتباط بوده که باید حل شود.