بهبود وضع 4 دهک جامعه با هدفمندی یارانه‌ها

عکس: حمید جانی‌پور

همان‌طور که تورم را تاکنون مهار کرده‌ایم، بعد از هدفمندی هم مهار می‌کنیم وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت:‌ به طور قطع با اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها وضع چهار دهک جامعه بهتر می‌شود.

به گزارش واحد مرکزی خبر، سید شمس‌الدین حسینی در اجلاس شورای عالی استان‌ها افزود: اگر طبقات متوسط جامعه هم مصرفشان را اصلاح کنند، وضعشان بهتر می‌شود.

وی ادامه داد: ‌قانون هدفمندسازی یارانه‌ها با مطالعات بسیار دقیق تصویب شده است و اجرای آن نیز کارشناسانه خواهد بود.حسینی گفت: ‌هم‌اکنون یک سوم درآمدهای کشور را آشکار و پنهان یارانه می‌دهیم و با وضع موجود همچنان با کسری بودجه مواجه خواهیم بود. وی افزود:‌ پارسال۸۰ میلیارد دلار یارانه دادیم؛ در حالی که کل بودجه‌های عمرانی کشور ۲۰ هزار میلیارد تومان بود.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه شیوه کنونی پرداخت یارانه‌ها موجب پیشرفت و عدالت در کشور نمی‌شود، افزود:‌ بهره‌وری انرژی در کشور ما یک سوم دنیاست و با این وضع نمی‌توانیم به کشور اول منطقه تبدیل شویم.

حسینی افزود:‌ بنابر اعلام سازمان حفاظت محیط زیست، سالانه هفت هزار میلیارد تومان به علت مصرف بی‌رویه سوخت در کشور به محیط زیست آسیب وارد می‌شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه به هیچ وجه درپی حذف یارانه‌ها نیستیم، گفت: ‌هدف ما اصلاح نظام یارانه‌ها است و باید به سمتی برویم که همزمان با اصلاح قیمت‌ها، ‌از مردم و تولیدکنندگان حمایت شود.

واریز یارانه نقدی همه تا چند روز دیگر

حسینی در حاشیه این همایش نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه نرخ تورم در کشور ۹/۸ است، گفت: این نرخ همان‌طور که تاکنون مهار شده با اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها در کشور نیز مهار خواهد شد. به گزارش خبرگزاری مهر، حسینی همچنین گفت: یارانه همه استان‌های کشور تا آخر مهرماه یا چند روزی پس از آن پرداخت خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه به اطلاع رسانی شفاف برای قانون هدفمندی یارانه‌ها پایبند هستیم، افزود: به طور قطع مبلغ واریز شده برای مدت زمان خوبی خواهد بود و جزئیات بیشتر را مسوولان اعلام می‌کنند. وی در پاسخ به اینکه چه تدابیری اندیشیده شده کالاهایی که مشمول این طرح نیستند افزایش قیمت پیدا نکنند، گفت: در این باره اتحادیه‌ها و اصناف کشور ضرایب سود بازار عمده و خرده‌فروشی‌ها را مشخص می‌کنند و نظارت برای پرهیز از هرگونه اختلال نیز انجام می‌شود.

وزیر اقتصاد افزود: وزارت بازرگانی هم برای مقابله با برخی مشکلات احتمالی در مورد کالاهای اساسی ذخیره‌سازی مناسبی کرده که در صورت نیاز عرضه خواهد شد. وزیر اقتصاد و دارایی همچنین گفت: وارد مرحله‌ای از تدوین و تنظیم امور اقتصادی شده‌ایم که مرحله اصلاحات ساختاری است.

هدفمندی یارانه‌ها، بزرگترین برنامه کشور

حسینی با بیان اینکه طرح هدفمندی یارانه‌ها از نظر اجتماعی و اقتصادی بزرگ‌ترین برنامه کشور است، گفت: چرا باید در مقابل مساله‌ای که تبدیل به قانون شده چنین هجمه رسانه‌ای ایجاد و اذهان عمومی را مشوش کنند. وی تاکید کرد: نباید دچار این شبهه شویم که اگر به این دولت رای نداده‌ایم، نباید آن را یاری کنیم و اگر با شکست مواجه شد خوشحال شویم. وزیر اقتصاد و دارایی با بیان اینکه نباید با سختی و درد مردم خود را التیام دهیم و در این طرح تردید ایجاد کنیم، افزود: ممکن است در مسیر اجرا با کاستی‌هایی مواجه شویم که برای رفع آن باید تلاش کرد. رسانه‌ها برای تقویت پایه‌های این قانون تلاش کنند.

وی ادامه داد: امروز در رسانه‌ها قلم‌ها و صداهایی را نیاز داریم که ضرورت‌ها و فواید طرح هدفمندی یارانه‌ها را به گوش مردم برسانند نه اینکه آنچه خود در ذهن می‌پرورانند قلم بزنند.

شمول مالیات بر ارزش افزوده بر مصرف‌کنندگان

وی در پاسخ به سوال اینکه سه درصد مالیات بر ارزش افزوده را چه گروهی باید پرداخت کنند، گفت: بر اساس قانون برخی کالاها از پرداخت این مالیات معاف شده‌اند.

حسینی افزود: مالیات بر ارزش افزوده بر زنجیره فعالیت اقتصادی از واردات تا مصرف، معاوضه تا مصرف و تولید تا مصرف وضع می‌شود و ساز و کار آن به این ترتیب است که مابه‌التفاوت فاکتور خرید و فروش ارزش افزوده محسوب می‌شود. وی گفت: این مالیات را فعالان اقتصادی پرداخت می‌کنند؛ اما طبیعی است که در انتهای این زنجیره مصرف‌کننده است و آنها هم باید سه درصد را بپردازند.

وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه تا کنون چهار مرحله از این طرح اجرا شده است، اظهار داشت: ۲۰۰ پایگاه برای عرضه خدمات مالیاتی در این زمینه پیش‌بینی شده است.

شمس‌الدین حسینی، قانون مالیات بر ارزش افزوده را ضد تورم خواند و گفت: تا زمانی که به درآمدهای نفتی وابسته باشیم، همچنان با تورم و افزایش نقدینگی مواجه خواهیم بود و تنها عاملی که تورم مزمن کشور را از بین می‌برد، مالیات است. وی افزود: ‌اگر درآمدهای کشور به مالیات وابسته شود تورم به راحتی یک رقمی خواهد شد.حسینی مهم‌ترین اقدام دولت را در موضوع مالیات، جلوگیری از فرار مالیاتی خواند. وزیر امور اقتصادی و دارایی از اعضای شورای عالی استان‌ها خواست در اجرای هرچه بهتر قانون مالیات بر ارزش افزوده به کمک دولت بیایند؛ زیرا شوراهای شهر و روستا از ذی‌نفعان این قانون هستند.

انتقاد از نحوه اجرای اصل ۴۴ در شهرداری‌ها

همچنین وی به ظرفیت‌های اصل ۴۴ قانون اساسی اشاره کرد و گفت‌: با توجه به محدودیت منابع دولت‌ها و پایین بودن کارکرد نظام دولتی، هیچ چاره‌ای جز واگذاری کارها به مردم نداریم. حسینی اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی را در شهرداری‌ها ضعیف خواند و از اعضای شورای‌عالی استان‌ها خواست شهرداری‌ها را در این زمینه یاری و راهنمایی کنند. وی در مورد اینکه افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی بیشتر در چه بخش‌هایی بوده است، گفت: به جز بخش نفت و گاز در تمامی بخش‌ها از جمله جهانگردی و ساخت هتل تا صنایع شاهد رشد سرمایه‌گذاری بوده‌ایم که این سرمایه‌ها توزیع متوازن داشته است؛ اما به علت ماهیت بخش صنعت و معدن در این بخش رشد بیشتری داشته‌ایم.

حسینی افزود: بر اساس آمار بین‌المللی میزان سرمایه‌گذاری خارجی در ایران سه میلیارد دلار بوده است که البته این آمار سرمایه‌گذاری‌های مستقیم است و این در حالی است که برخی ایرانی‌ها سرمایه خود را وارد ایران می‌کنند و چون الزامی برای ثبت آن نمی‌بینند در این آمار لحاظ نشده است.