نظر ژاپنیها درباره زلزله تهران
رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد وقوع زلزله در پایتخت را حتمی دانست و با تشریح تحقیقی که ژاپنیها درباره زلزله احتمالی تهران انجام دادهاند، گفت: برای کاهش فجایع زلزله خروج مردم از پایتخت کافی نیست، بلکه باید تمرکز را از پایتخت برداریم.
با بروز زلزله فجایع و بحرانهای زیادی گریبان کشور را میگیرد
رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد وقوع زلزله در پایتخت را حتمی دانست و با تشریح تحقیقی که ژاپنیها درباره زلزله احتمالی تهران انجام دادهاند، گفت: برای کاهش فجایع زلزله خروج مردم از پایتخت کافی نیست، بلکه باید تمرکز را از پایتخت برداریم. دکتر بهرام عکاشه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه گسلهای تهران فعال هستند، افزود: احتمال وقوع زلزله در تهران حتمیاست و آنچه که نگرانیها را بیش از پیش میکند، بزرگ شدن شهر، گسترش حاشیهنشینی، ساختوساز روی گسلها و افزایش بیش ازحد جمعیت در آن است.
رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد انتقال جمعیت پایتخت به سایر شهرها را راه حل مناسب برای کاهش فجایع زلزله ندانست و گفت: نمیشود مردم را مجبور کرد که در پایتخت زندگی نکنند.این حق مردم است که در هر جا که مایل باشند سکنی گزینند، ولی از سوی دیگر در پایتخت با معضل حاشیهنشینی روبهرو هستیم که لازم است تا با اتخاذ تدابیری این مشکل برطرف شود.
عکاشه با بیاناینکه بر خلاف کشورهای پیشرفته روند مهاجرت درایران از روستاها به شهرها است ادامه داد: نبود شغل در روستا و شهرهای کوچک، کمبود امکانات بهداشتی و پزشکی و تمرکز مراکز مهم در پایتخت از مهمترین دلایل خالی شدن روستاها در ایران است.
وی مدیریت غلط شهرداران را از دیگر دلایل بزرگ شدن پایتخت عنوان کرد و اضافه کرد: در آن زمان که تهران محدود به میدان آزادی بود در خصوص خطرات زلزله در پایتخت هشدار دادیم و من امروز خوشحالم که شخص شهردار از فرسودگی ۴۰ درصدی خانههای پایتخت خبر میدهد و آن را مورد تاکید قرار میدهد.
این محقق در خصوص توجه مسوولان به پژوهشهای انجام شده دراین زمینه گفت: گروهی از محققان ژاپنی پروژهای در زمینه گسلهای تهران و احتمال وقوع زلزله در آن اجرا کردهاند.این پروژه پنج سال به طول انجامید و در نهایت گزارشی را ارائه کردند. این گزارش حاکی از آن است که در صورت بروز زلزله در پایتخت فجایع و بحرانهای زیادی گریبانگیر کشور خواهد شد.
عکاشه با تاکید براینکه تاکنون اثری از چارهجویی در زمینه کاهش خسارتهای ناشی از زلزله احتمالی دیده نشده است به مهر گفت: کاهش فجایع بعد از زلزله تنها با خارج کردن مردم از پایتخت برطرف نمیشود. به نظر میرسد که کاهش تمرکز از پایتخت میتواند به عنوان راهحل مناسب مورد توجه قرار گیرد.
رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد دراین زمینه توضیح داد: دراین زمینه بهتر است کهایران پایتختهای متعدد داشته باشد. یک منطقه پایتخت سیاسی باشد، منطقه دیگر پایتخت صنعتی و شهری دیگر به عنوان پایتخت تجاری معرفی شود.
وی با اشاره بهاین مطلب که ایران روی کمربند زلزله قرار دارد یادآور شد: احتمال زلزله در تمام نقاط کشور یکسان نیست؛ به طوری که درایران مرکزی احتمال وقوع زلزله کم است ازاین رو میتوان برای کاهش تمرکز در پایتخت برنامهریزی کرد.
رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد آگاهسازی جامعه از خطرات زلزله را از دیگر اقدامات موثر در زمینه کاهش بلایای زلزله ذکر کرد و افزود: مسوولان کشور باید نسبت به ساخت و سازها نظارت بیشتری داشته باشند. از دهه ۶۰ آییننامه ساخت بناها در کشور تدوین و تصویب شده است، ولی به آن توجهی نمیشود و در نهایت شاهد هستیم که ساختمانهای نیمهساز ویران میشود.
ارسال نظر