تاثیر ادامه تظاهرات تایلند بر اقتصاد

رییس ارتش تایلند خواستار انحلال پارلمان شد

دنیای اقتصاد -‌ با گذشت یک هفته از اعلام وضعیت فوق‌العاده در تایلند، هنوز هیچ نشانه‌ای حاکی از احتمال توقف تنش‌ها در تایلند به چشم نمی‌خورد و به نظر نمی‌رسد، هیچ یک از طرفین منازعه قصد داشته باشند از مواضع خود عقب‌نشینی کنند. دیروز بار دیگر معترضان به دولت در پایتخت این کشور تظاهرات کردند و تابوت‌هایی را به عنوان نماد قربانیان درگیری اخیر که در آن تعداد کشته‌ها به ۲۱ تن و تعداد مجروحان به بیش از ۸۰۰ تن رسیده بود، در خیابان‌ها به حرکت درآوردند. ناظران معتقدند این تظاهرات و درگیری نیروهای ارتش با آنان یکی از شدیدترین موارد خشونت سیاسی در تایلند طی سال‌های اخیر به حساب می‌آید. با وجودی که بیشتر تابوت‌ها خالی هستند، اما دست کم در دو مورد پیکر معترضانی که در تظاهرات روز شنبه کشته شدند در آنها حمل می‌شود. این در شرایطی است که تداوم خشونت‌ها در تایلند موجب شده است که بزرگ‌ترین بانک آسیای جنوب شرقی اعلام کند فعالیتش در تایلند متوقف شده است. معترضان تایلندی خواستار انحلال پارلمان توسط نخست‌وزیر این کشور آبهیست وجاجیوا و برگزاری انتخابات زودهنگام و کناره‌گیری وی از قدرت هستند. تا پیش از اعلام وضعیت فوق‌العاده در تایلند در هفته گذشته، این کشور نیز به مانند سایر کشورهای آسیای جنوب شرقی شاهد جاری شدن سیل سرمایه‌گذاری خارجی بود. تا جایی که بر اساس آمار منتشر شده، از روز ۲۲ ماه فوریه تا روز هفتم ماه مارس بالغ بر ۸/۱ میلیارد دلار سرمایه خارجی به سوی این دومین اقتصاد آسیای جنوب شرقی سرازیر شده بود.

پیوش گوپتا، مسوول ارشد بانک دی‌بی‌اس، بزرگ‌ترین بانک منطقه آسیای جنوب شرقی می‌گوید: «تا یک هفته پیش ما به فعالیت و افزایش سرمایه‌گذاری در تایلند بسیار علاقه‌مند بودیم، اما بعد از تعطیلات سرمایه‌گذاری‌ها متوقف شده است.» در شرایطی که رییس ارتش تایلند خواستار انحلال پارلمان این کشور شده است، نخست‌وزیر این کشور با ذکر این نکته که حکومت در برابر معترضان عقب‌نشینی نخواهد کرد، چند راه‌حل را برای پایان بخشیدن به این بحران پنج ساله که فقیرنشینان روستایی طرفدار نخست‌وزیر پیشین، تاکسین شیناواترا را علیه قشر خواص شهرنشین شورانده، پیشنهاد کرده است. شیناواترا طی یک کودتا در سال ۲۰۰۶ میلادی از سمت خود برکنار شد. هنوز هزاران معترض در بانکوک ناحیه‌ای مهم را که در آن بازارهای بزرگ واقع شده‌اند تحت اشغال خود دارند و بازارها چندین روز است که تعطیل شده‌اند. دیروز یکی از رهبران معترضان تایلندی موسوم به «پیراهن قرمزها» به نام جاتوپورن پرومپان به خبرنگاران اعلام کرد: «ما به تظاهرات خود تا براندازی آبهیست از نخست‌وزیری ادامه خواهیم داد.» در حال حاضر کنترل بیشتر تقاطع‌های مهم بانکوک، پایتخت در دست معترضان سرخ پوش است. به گزارش خبرنگاران روحیه و اعتماد به نفس معترضان پس از آنکه نیروهای امنیتی موفق به راندن آنها از خیابان‌ها نشدند افزایش یافته است.

آبهیست نیز در یک کنفرانس خبری که از تلویزیون تایلند پخش شد، گفت: برخی از تظاهرکنندگان «تروریست‌هایی هستند که شهروندان بی‌گناهی را که برای دموکراسی تلاش می‌کنند، به هرج‌و‌مرج تشویق می‌کنند تا تغییری اساسی در کشور پدید آورند.» تحلیلگران می‌گویند؛ در شرایط فعلی کوچک‌ترین نشانه‌ای دال بر بهبود اوضاع در تایلند مشاهده نمی‌شود.