آغاز نشست امنیت هسته‌‌ای در واشنگتن

عکس: AFP

دنیای اقتصاد -‌ باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده به همراه روسای‌جمهوری، نخست‌وزیران و دیگر مقامات بلند‌پایه ۴۷ کشور جهان، دیروز بحث و تبادل‌نظر در مورد آنچه را که دور نگه داشتن تروریست‌ها از سلاح‌های هسته‌ای توصیف نمود، آغاز کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتد‌پرس، اوباما ضمن به چالش کشیدن آنچه را که بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت ایالات‌متحده توصیف کرد به دنبال آن است که اطمینان یابد که همه مواد هسته‌ای در سرتاسر جهان از دزدیده شدن یا انحراف طی مدت چهار سال آینده در امان باشند.

رییس‌جمهوری ایالات‌متحده در آستانه بزرگ‌ترین مجمعی که از سال ۱۹۴۵ به میزبانی آمریکا برگزار می‌شود، گفت که مواد هسته‌ای در دستان القاعده یا سایر گروه‌های تروریستی می‌تواند چشم‌انداز امنیت آمریکا و سراسر جهان را طی سال‌های آینده تغییر دهد. آخرین نشستی که به میزبانی ایالات‌متحده و با حضور این تعداد رهبر جهان برگزار شد به سال ۱۹۴۵ و نشست سانفرانسیسکو باز می‌گردد که به تاسیس سازمان ملل متحد منجر شد.

در شرایطی که انتظار نمی‌رود تا در پی این نشست دو روزه استراتژی‌های جدید مطرح شود، اوباما پس از دیدار روز یکشنبه‌اش با رهبران قزاقستان، آفریقای‌جنوبی، هند و پاکستان از این دیدار‌ها ابراز رضایت کرد.

اوباما درباره این دیدار‌‌ها گفت: «‌من در این مرحله به دلیل میزان تعهد و حس فوریتی که از سوی رهبران جهان در مورد این موضوع مشاهده کردم، احساس بسیار خوبی دارم.» رییس‌جمهوری ایالات‌متحده اضافه کرد: «‌ما فکر می‌کنیم که می‌توانیم پیشرفت بزرگی در مورد این موضوع داشته باشیم و این دستاورد به دلیل آن است که ما توانستیم در هفته‌های اخیر تمرکز گسترده‌‌تری در مورد این مساله داشته باشیم.»

رییس‌جمهوری ایالات‌متحده به تحولی که چندی پیش رخ داده بود، اشاره کرد؛ یعنی چهارمین مرحله از تلاش‌هایش برای رها کردن جهان از شر سلاح‌های هسته‌ای. سخنان رییس‌جمهوری ایالات‌متحده در شرایطی عنوان می‌شود که این کشور تنها کشوری است که در طول تاریخ علیه کشوری دیگر از سلاح‌های هسته‌ای استفاده کرده است. آمریکا در سال ۱۹۴۵ میلادی دو بمب اتمی به شهرهای هیروشیما و ناکازاکی انداخت تا تنها کشوری باشد که تاکنون از این سلاح‌ها استفاده کرده است.

آرزوهای بلند‌پروازانه رییس‌جمهوری ایالات‌متحده که حتی خودش هم اعتراف دارد که در زمان حیاتش محقق نخواهد شد، سال گذشته و در شهر پراگ، پایتخت جمهوری چک آغاز شد، زمانی که او اعلام کرد قصد دارد سلاح‌های هسته‌ای کشورش را کاهش دهد و به جهانی بدون این نوع سلاح‌ها دست‌یابد.

این در شرایطی است که اوباما هفته گذشته سیاست‌های جدید هسته‌ای ایالات‌متحده را اعلام کرد و وعده داد که این کشور قصد دارد میزان زراد‌‌خانه‌‌های اتمی‌اش را کاهش دهد، آزمایش هسته‌ای انجام ندهد و علیه کشورهایی که سلاح‌های هسته‌ای در اختیار ندارند از این نوع سلاح‌ها استفاده نکند.

سه‌شنبه هفته گذشته، دو روز پس از سالگرد سخنرانی پراگ، اوباما بار دیگر به پایتخت جمهوری چک؛ یعنی مکانی که به همراه دیمیتری مدودف، رییس‌جمهوری روسیه پیمان جدیدی را با هدف کاهش زراد‌خانه‌‌های هسته‌ای دو طرف به میزان ۱۵۵۰ سلاح امضا کرده بود، بازگشت. مدودف هم دیروز به واشنگتن رفت تا توافقی که مدت زمانی بسیار طولانی است که به تعویق افتاده را به امضا برساند، توافقی که بر مبنای آن قرار است هزاران کیلو پلوتونیومی را که از زمان جنگ سرد و دوران ساخت سلاح‌های هسته‌ای به جا مانده‌ نابود کنند. این موضوع، موضوعی است که اوباما به شدت امیدوار است بتواند تا آن را به عنوان اقدامی پیشگیرانه در نشست واشنگتن مطرح کند.

رییس‌جمهوری ایالات‌متحده دیروز بعد‌از‌ظهر در مرکز ‌همایش‌های واشنگتن به رهبران جهان خوش‌آمد گفت. اوباما اما دیروز صبح را با نشستی با حضور عبدا... دوم، پادشاه اردن آغاز کرد. اردن در جنگ افغانستان به شدت به ایالات‌متحده کمک‌های اطلاعاتی می‌کند و دستگاه اطلاعاتی این کشور در این جنگ مشارکتی فعالانه دارد.

اوباما همچنین دیروز دیدار‌هایی جداگانه با رهبران مالزی، اوکراین، ارمنستان و چین داشت.

در همین حال، بن رودز، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات‌متحده دیروز گفت که اوباما برنامه دیدار با رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه را نیز در برنامه‌های روز دوشنبه‌اش گنجانده است. ترکیه یکی از متحدان کلیدی ایالات‌متحده در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ‌ناتو‌- به شمار می‌رود؛ اما روابط این کشور با ایالات‌متحده بر سر مسائلی همچون تصویب طرح به رسمیت شناختن کشتار ارامنه توسط ترک‌های عثمانی در جریان جنگ جهانی اول در کنگره ایالات‌متحده و همچنین اختلاف‌نظر بر سر برنامه‌های هسته‌ای ایران دچار تنش شده است.