بازنگری روابط با انگلیس
عکس: خبرگزاری مهر، محمدرضا عباسی

در نوزدهمین همایش بین‌المللی خلیج فارس مطرح شد
پیشنهاد ‌ایران برای همگرایی منطقه‌ای
بررسی چالش‌ها و راهکارهای همکاری منطقه‌ای در خلیج فارس موضوع سمیناری بود که روز گذشته در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه برگزار شد.
به گزارش مهر در این همایش منوچهر متکی وزیر خارجه گفت: مشکلات منطقه خلیج فارس باید از طریق راهکارهای منطقه‌ای حل شود. متکی با اشاره به‌این که امروز منطقه استراتژیک خلیج فارس بیش از هر زمان دیگری مورد طمع قدرت‌های فرامنطقه‌ای است، گفت:‌این قدرت‌ها به قصد تسلط برمنابع حیاتی منطقه خلیج فارس، در پی‌ایجاد نا‌امنی، بدبینی و سوء ظن در میان کشورهای منطقه‌اند و حضور و دخالت قدرت‌های بیگانه، خرید‌های انبوه تسلیحاتی، حمایت از گروه‌های افراطی و دامن‌زدن به اختلافات طایفه‌ای و قومی‌چالش‌هایی است که به بی‌ثباتی و مشکلات در منطقه خیلج فارس کمک می‌کند. رییس دستگاه دیپلماسی‌ایران افزود: منطقه ما با مشکلات زیادی مواجه است و ما معتقدیم مشکلات منطقه خلیج فارس راه حل منطقه‌ای دارد و قدرت‌های فرامنطقه‌ای تنها به مشکلات می‌افزایند و ثبات و امنیت در منطقه با پایداری صادقانه کشورهای منطقه بر اصل عدم مداخله در امور داخلی کشورها قابل تحقق است.
متکی با تاکید بر‌اینکه گسترش همکاری در منطقه به سود جهان اسلام است، خاطر نشان کرد: دیگران سعی می‌کنند بذر سوء‌ظن را در منطقه بپاشند و بکارند. وزیر خارجه تاکید کرد:‌ ایران پیشنهاد پیمان امنیت منطقه‌ای را به کشورهای منطقه ارائه داده و ما معتقدیم در خلیج فارس دو رویکرد و دو گزینه بیشتر نداریم. یکی گزینه‌ای که دیگران در خارج از منطقه با اهداف سوء و مبتنی بر واگرایی کشورهای منطقه القا می‌کنند و دیگری رویکرد همگرایی منطقه‌ای است و ما معتقدیم در مقابله با چالش‌های منطقه‌ای باید رویکرد منطقه‌ای دنبال شود و برای حل بحران‌های منطقه‌ای مناسب‌ترین، واقع‌بینانه‌ترین و طبیعی‌ترین و درست‌ترین رویکرد همان رویکرد منطقه‌ای است. متکی گفت: بازدارندگی در برابر تهدیدات دیگران باید برای کشورهای منطقه اصل باشد و در صورت بروز سوء‌تفاهمات نیز باید خود به فکر چاره باشیم.»
شیوه مدیریت اوباما درمنطقه
سید محمد کاظم سجادپور استاد دانشگاه نیز در این همایش گفت: احتمال دو جنگ سرد میان ایران و عربستان و اسرائیل و ایران در کنار منازعات دیگر در منطقه وجود دارد و ممکن است آمریکا یا اوباما را به یک عکس‌العمل سریع در سیاست خارجی‌اش وادار کند. به گزارش ایسنا، سجادپور گفت: همه دولت‌های آمریکا در منطقه و خاورمیانه سه هدف امنیت خطوط نفت، حمایت از امنیت اسرائیل و پشتیبانی از دوستان آمریکایی در دنیای عرب را دنبال کردند، اما شرایط بین‌المللی و منطقه باعث شده است که دولت اوباما دیدگاه‌های دیگری را دنبال کند؛ با این حال در دوران بوش پسر در منطقه خلیج فارس با توجه به نگاه نئومحافظه‌کاری که داشت به دنبال ثبات در منطقه نبود، بلکه به دنبال نوعی هرج و مرج خلاق بود و ۱۱ سپتامبر به تغییر و هرج و مرج در منطقه سرعت داد. اوباما به دنبال حل چند مساله نیز در منطقه از جمله پرونده روابط با آمریکا و مساله هسته‌ای ایران و مهمتر از آن افغانستان است. من فکر می‌کنم همه انرژی اوباما در منطقه به افغانستان منتقل شود. سجادپور در تحلیلی به دو جنگ سرد در منطقه اشاره کرد و گفت: جنگ سرد میان ایران و عربستان که ایران نمی‌خواهد وارد آن شود و جنگ سرد میان اسرائیل و ایران که این دو منازعه در کنار منازعات دیگر ممکن است آمریکا یا اوباما را دچار یک واکنش سریع کند‌.
اهمیت ثبات خلیج فارس برای چین
یک استاد دانشگاه چین گفت: به نفع چین نیست که از جنبش‌های ضد‌دولتی در ایران حمایت کند.
به گزارش ایسنا، وان سولائو، یک استاد دانشگاه چین نیز در‌این همایش بین‌المللی گفت: تمام دیدگاه‌های استراتژیک چین به خصوص درباره ایران روشن و شفاف است. تغییر رژیم در ایران اصلا به نفع چین نیست و چین به دنبال این نیست که از جنبش‌های ضد دولتی در ایران حمایت کند. تظاهراتی در تهران و دیگر شهرهای دنیا اتفاق افتاد، اما چین هرگز به این‌ها اشاره نکرد و هرگز از وقایعی که در یمن نیز اتفاق می‌افتد حمایت نکرد. وی گفت: برای چین امنیت و ثبات منطقه خلیج فارس مهم است؛ چرا که امنیت و ثبات در این منطقه قیمت نفت را پایین نگه می دارد. وی با بیان این که چین در جست‌وجوی منابع بیشتری از نفت است، اظهار کرد: 60 درصد نفت چین از منطقه خلیج فارس تامین می‌شود و در سال 2009 به 230 میلیون تن رسیده است که صادرات نفتی چین را تا 50 درصد افزایش داده است و این نشان دهنده اهمیت امنیت در منطقه خلیج فارس برای چین است. وی گفت: جنگ و درگیری باعث می‌شود قیمت نفت بالا رود و این حداقل برای چین و به خصوص اقتصاد آن مضر است. این استاد دانشگاه چین با اشاره به آشوبی که در سال گذشته میلادی در استان مسلمان نشین چین اتفاق افتاد، گفت: این اتفاق باعث شد آبروی چین تا حدودی در میان کشورهای عربی خلیج فارس و مسلمان از بین برود و برخی کشورهای عربی این آشوب را نمونه‌ای از آشوبی که در فلسطین است دانستند. وی گفت: چین در رابطه با خلیج‌فارس دیدگاهی متفاوت از آمریکا دارد و به دنبال ارتباطی مسالمت‌آمیز با کشورهای مسلمان است.

بازنگری در روابط با انگلیس در 12حوزه کاری

وزیر خارجه کشورمان از بررسی بازنگری در روابط تهران با لندن در ۱۲حوزه کاری خبر داد. به گزارش ایرنا، منوچهر متکی وزیر خارجه دیروز درنوزدهمین همایش بین‌المللی خلیج فارس‌، گفت: این روزها مناسبات ایران و انگلیس به ویژه در ۶ ماه اخیر‌، در حوزه‌های مختلف تحت بررسی‌های دقیق قرار گرفته است‌. وی با اشاره به اینکه روابط کشورها در حوزه‌های مختلف تعریف می شود، اضافه کرد: ۱۰ تا ۱۲ زمینه اتصالات کاری بین دوکشور ایران و انگلیس وجود دارد که هر بخشی براساس منافع ملی تبادل نظر می‌شود که همگی درحال بازنگری هستند و نهایتا دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گیری خواهد کرد.
رگه‌هایی از واقع بینی دربحث هسته‌ای
متکی همچنین درنشست مطبوعاتی مشترک با همتای گرجی خود گفت:‌درمجموع رگه‌هایی از واقع‌بینی را از سوی طرف‌های مقابل درخصوص برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مشاهده می‌کنیم‌. متکی با بیان این که گفت‌و‌گو‌هایی انجام شده و پیام‌هایی در حال رد و‌بدل شدن است و باید منتظر بمانیم، اظهار امیدواری کرد که این واقع بینی روند خود را طی کرده و به نتایج مطلوب و مناسب برسد. متکی همچنین با بیان اینکه در نشست اخیر ۱+۵ در نیویورک هنوز نتیجه ای به طور رسمی دریافت نکرده‌ایم و نمی‌توانیم اظهار نظر خاصی در باره آن داشته باشیم، گفت: منتظر تحولات جاری در روی پرده و پشت پرده می‌مانیم.
استعفای کاردار ایران در نروژ پذیرفته نشد
وزیر امور خارجه همچنین در خصوص کاردار ایران در نروژ که استعفا داده است‌، گفت: استعفای وی پذیرفته نشده و باید برای انجام تکالیف اداری به کار خود ادامه دهد. وی افزود: البته این امر نباید موجب سوء‌استفاده برخی شود، زیرا در این وزارتخانه قریب به ۱۴۰ نمایندگی خارج از کشور وجود دارد که ما به این نمایندگان ایران در خارج از کشور افتخار کرده و آنان نیز به خدمت خود برای کشور ایران می بالند و از همین رو ما از همه همکاران خود در سراسر جهان حمایت می‌کنیم.