نشست بی‌نتیجه برای تحریم ایران

سرگئی ریابکوف، نماینده روسیه از شکست مذاکرات نیویورک خبر داد- عکس: AFP.

دنیای اقتصاد- نماینده روسیه در نشست نیویورک با اشاره به اینکه جلسه گروه ۱+۵ برای تصمیم‌گیری در خصوص تحریم‌های جدید علیه ایران تشکیل شده بود خبر داده است که این جلسه بدون هیچ تصمیمی خاتمه یافته است. از سوی دیگر، نماینده اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه ۱+۵ تلاش می‌کند از طریق دیپلماتیک راهی برای موضوع هسته‌ای ایران پیدا کند بدون اشاره به جلسه بی‌نتیجه نیویورک اعلام کرده است که بررسی وضع تحریم‌های جدید علیه ایران آغاز شده است. در عین حال، نماینده آمریکا در مذاکرات نیویورک مدعی شده است که گفت‌وگوها بسیار سودمند بوده است. در واکنش به اعلام شکست مذاکرات نیویورک،رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت‌خارجه، شکست نشست گروه ۱+۵در نیویورک را طبیعی دانست و گفت: راه حل‌این است که‌این گروه، حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی‌ایران را به رسمیت بشناسد. به گفته وی، برنامه‌های اجلاس ۱+۵ تا زمانی که یک رویکرد واقع‌گرایانه نداشته باشد و در جهت احقاق حقوق صلح‌آمیز هسته‌ای ‌ایران نباشد، دارای نتیجه روشنی نخواهد بود. شکست نشست ۱+۵ در نیویورک

ریابکوف: نشست نیویورک بی نتیجه بود

مهمانپرست‌: شکست نشست ۱+۵ طبیعی است

در حالی که دور دیگری از مذاکرات ۱+۵ برای اعمال تحریم‌های جدید علیه‌ایران شنبه شب بدون نتیجه پایان یافت، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان دیروز شکست نشست گروه ۱+۵در نیویورک را طبیعی دانست و گفت: راه حل‌این است که‌این گروه، حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی‌ایران را به رسمیت بشناسد.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در‌ این‌باره به‌ایرنا گفت: برنامه‌های اجلاس ۱+۵ تا زمانی که یک رویکرد واقع‌گرایانه نداشته باشد و در جهت احقاق حقوق صلح‌آمیز هسته‌ای ‌ایران نباشد، دارای نتیجه روشنی نخواهد بود.

وی افزود: کشورهای ۱+۵ به خوبی اطلاع دارند که فعالیت‌های هسته‌ای ‌ایران با توجه به بررسی‌ها و گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ گونه انحرافی نداشته است. بنابراین،‌ این پرونده باید در چارچوب قوانین و مقررات آژانس پیگیری شود و رسیدگی به آن در ‌این گونه جلسات (۱+۵) یک رویکرد سیاسی است و طبیعی است که چنین جلساتی با چنین رویکردی به نتیجه مطلوب نمی‌رسد.

وی گفت: اگر قرار باشد‌این جلسات به نتیجه و تفاهم برسد، راه‌حل آن ‌این است که حقوق هسته‌ای‌ایران به رسمیت شناخته شود و‌ این پرونده در مسیر حقوقی و طبیعی خود در چارچوب قوانین آژانس قرار گیرد. وی در خصوص علت حضور چین در ‌این دور از نشست ۱+۵ در پایین‌ترین سطح گفت: برخی کشورها از جمله چین اعتقادی به نتیجه بخش بودن رویکردهای منفی و تحریم و تهدید ندارند و مسیری که با اهداف سیاسی بخواهد پیموده شود، به نتیجه مناسبی نخواهد رسید.

تازه‌ترین نشست گروه ۱+۵ شنبه شب در نیویورک برگزار شد. سرگئی ریابکوف، نماینده‌ روسیه پس از این نشست اعلام کرد که‌این مذاکرات بی‌نتیجه بوده است، اما روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز مدعی شده است که ‌این شش کشور به بررسی تحریم‌های بیشتر علیه ‌ایران نزدیک می‌شوند.

به گزارش‌ایسنا، نیویورک تایمز در حالی اعلام کرده است ۱+۵ شنبه شب توافق کردند که پاسخ‌ایران به طرح پیشنهادی برای تغییر برنامه‌ توسعه‌ هسته‌‌ای‌اش ناکافی بوده و‌این مساله باید بیشتر بررسی شود که چین نیز با اعزام یک دیپلمات سطح پایین به‌ این نشست، عملا موضع‌گیری‌اش در مخالفت با تحریم‌های جدید را مورد تاکید قرار داده است.

ریابکوف پس از ‌این نشست به خبرنگاران گفت: ما درباره آهنگ دوگانه ( مذاکره - تحریم) صحبت کردیم، اما به‌ این معنا نیست که ما باید اولی را رها کنیم. ‌این نشست به نظر بی‌نتیجه بوده است و ما تصمیمی فوری اتخاذ نکرده‌ایم.

خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که شنبه شب پس از نشست شش کشور، رابرت کوپر، سخنگوی این گروه، به خبرنگاران گفت که حداقل اجماع میان شش کشور برای بررسی «مرحله‌ بعدی» وجود داشته است.

وی افزود: «ما دنبال کردن یک راه‌حل مذاکراتی را ادامه خواهیم داد، اما بررسی ارزیابی‌های بیشتر و مناسب را نیز آغاز کرده‌ایم.»

کوپر همچنین گفت که ۱+۵ نگرانی خود را نسبت به ساخت تاسیسات جدید غنی‌سازی در ایران اعلام کرده‌اند.

خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از یک مقام رسمی اتحادیه اروپا نوشت: شش کشور برای بررسی دور جدید تحریم‌ها علیه ایران به دلیل برنامه هسته‌ای‌‌اش روز شنبه در نیویورک حاضر شدند، اما به هیچ تصمیمی دست نیافتند.

جاکویس آدوبرت، نماینده فرانسه در نشست ۱+۵ نیز در این باره ادعا کرد که این یک نشست برای اتخاذ تصمیم نبود.

کوپر با بیان اینکه بررسی تحریم‌های بیشتر مناسب آغاز شده است، هیچ جزئیاتی درباره نشست به خبرنگاران نگفت.

او به عنوان میزبان و رییس نشست غیرعلنی ‌۱+۵ به عنوان یک ناهار کاری هیچ خبر جدیدی به خبرنگاران اعلام نکرد.

این نشست تنها دو ساعت به طول انجامید و کوپر پس از نشست گفت: شش کشور نگرانی‌هایی درباره تاسیسات هسته‌ای‌ جدید غنی‌سازی اورانیوم ایران و همکاری ناکافی ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بیان کردند.

منابع دیپلماتیک گفتند که نشست ‌۱+۵ به میزبانی اتحادیه اروپا نشستی ۵/۲ ساعته با حضور چهار عضو غربی بوده است.

واشنگتن به همراه انگلیس، فرانسه و آلمان چندین ماه است که به دنبال قانع کردن روسیه و چین هستند که زمان فشار بیشتر بر ایران رسیده است. دیپلمات‌های غربی به مسکو نامه نوشته‌اند که تلاش‌های میانجی‌گرانه به نتیجه نرسیده است و نشانه‌ها حکایت از آن دارند که باید فضا را برای ایران داغ کرد.

اما چین که روابط گسترده‌ای با ایران دارد، می‌گوید تحریم‌ها زودرس است و زمان باید به دیپلماسی اختصاص یابد.

وزارت امور خارجه چین در بیانیه‌ای اعلام کرد: هی یافئی، معاون وزیر امور خارجه چین به دلیل زمان‌بندی در شرایط کنونی قادر نبود در جلسه ۱+۵ شرکت کند.

به گزارش پرس تی وی، در این بیانیه آمده است: ما امیدواریم که گروه‌های وابسته بتوانند راه‌حل دیپلماتیک را دنبال کنند و انعطاف نشان دهند.

خبر حضور نیافتن نماینده عالی‌رتبه چین از روز پنج‌شنبه اعلام شد، اما وزارت خارجه چین علت آن را تاکنون اعلام نکرده بود. چین با فرستادن دیپلمات دون پایه خود به اجلاس ۱+۵ نشان داد که با فشار بیشتر و تحریم‌های جدید علیه ایران موافق نیست. تصمیم چین در میان آمریکا و هم‌پیمانانش که انتظار داشتند این دولت آسیایی یک نماینده عالی‌رتبه برای گفت‌وگوها اعزام کند، بی‌میلی و ترس ایجاد کرد.

فیلیپ کرولی، سخنگوی دولت آمریکا روز پنج‌شنبه به خبرنگاران گفت: ما از این که نماینده آن‌ها (چین) پایین‌تر از سطح دیگر نمایندگان است مطلع هستیم، اما این نشست بدون توجه به بی‌اعتنایی رتبه نماینده چین مفید خواهد بود.

او افزود: آمریکا به کار با چین و دیگر کشورها برای قانع کردن آن‌ها به فوریت شرایط ادامه می‌دهد تا نه‌تنها حضور بیشتری داشته باشند، بلکه از فشار بیشتر حمایت کنند.