دنیای اقتصاد - کمیسیون ویژه مجلس برای بررسی لایحه یارانه‌ای دولت بالاخره با کوتاه آمدن از مواضع سابق خود، رضایت دولت را جلب کرد و به نظر می‌رسد «توافق جدید»، جهت‌گیری آینده برای تغییر در نحوه تخصیص یارانه‌ها را تعیین کرده است؛ پیش‌تر، این کمیسیون زمان‌بندی افزایش قیمت حامل‌های انرژی را از مدت‌زمان سه ساله مدنظر دولت به پنج سال افزایش داده و مشمولان یارانه نقدی را که موردتوجه ویژه دولت است، از هفت دهک به دو دهک کاهش داده بود که این دو مورد در جلسه مشترک با دولت، مورد اعتراض شخص محمود احمدی‌نژاد قرار گرفت و مقرر شد که اصلاحات موردنظر دولت اعمال شود.با رونمایی از توافق جدید این کمیسیون با دولت مشخص شده است که کمیسیون اصولا از اعلام‌نظر درخصوص جدول زمان‌بندی و نیز قیمت حامل‌های انرژی صرف‌نظر کرده و مشمولان یارانه نقدی را به نصف جمعیت کشور افزایش داده است. در جلسه کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی بین مجلس و دولت صورت گرفت

توافق جدید بر سر یارانه‌ها

دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: پس از آنکه مصوبه کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس مبنی بر پرداخت یارانه نقدی و غیر نقدی تنها به دو دهک و نیز تعیین جدول قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی از سوی دولت‌، مورد انتقاد نمایندگان دولت و حتی شخص رییس جمهور قرار گرفت و طی یک جلسه مشترک اعضای این کمیسیون ویژه با دولت، انتقادات قوه مجریه نسبت به مصوبه مجلس مطرح و بررسی شد‌، اینک سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی از توافق نمایندگان دولت و اعضای کمیسیون ویژه مجلس بر سر لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها خبر داده و گفته است که بر اساس جدیدترین مصوبات این کمیسیون مقرر شده ضمن حذف جدول قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی‌، یارانه نقدی به پنج دهک جامعه پرداخت شود.به گفته وی، اصلاحات صورت گرفته بخش عمده‌ای از نگرانی‌ها و اختلاف نظرها را برطرف کرده است.

پیش از این دولت سه ایراد به آخرین مصوبات کمیسیون ویژه مطرح کرده بود که این ایرادات شامل «دهک‌هایی که می‌توانند از یارانه دولت استفاده کنند، نحوه قیمت‌گذاری‌ها و چگونگی ذخیره درآمدهای این طرح» می‌شدند.پائیز سال گذشته دولت لایحه‌ای با عنوان طرح تحول اقتصادی برای هدفمند کردن یارانه‌ها به مجلس فرستاد که براساس آن یارانه دولت به حامل‌های انرژی و سایر کالاهای اساسی قطع شده و در مقابل به دهک‌هایی از جامعه، یارانه نقدی پرداخت می‌شود. کلیات این لایحه با موافقت نمایندگان مجلس و کارشناسان روبه‌رو شد، اما نحوه اجرای آن مخالفت‌هایی را برانگیخت و بسیاری معتقد بودند اگر نظر دولت اجرایی شود، ممکن است تورم ۴۰‌درصدی را به همراه بیاورد.

به منظور بررسی این لایحه کمیسیون ویژه‌ای در مجلس تشکیل شد که در آخرین جلسه آن با تجدیدنظر در مصوبات کمیسیون ویژه‌، پرداخت یارانه نقدی به ۵ دهک و حذف جدول قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی تصویب شده و مقرر گردیده است هدفمند کردن یارانه‌ها‌، تدریجی و تا پایان برنامه پنجم به نظام جامع تامین اجتماعی تغییر یابد. پیش از این دولت بر این باور بود که تعیین قیمت تک تک حامل‌های انرژی در جدول قیمتی، دولت را در اجرا با مشکل مواجه می‌کند. براساس این گزارش‌، لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها در کمیسیون ویژه جمع‌بندی نهایی شده و احتمالا هفته آینده در صحن علنی مجلس مطرح ‌شود. همچنین به گفته یکی از اعضای این کمیسیون‌، اجرا شدن لایحه در سال جاری یا سال آینده به زمان تصویب آن در صحن علنی مجلس باز می‌گردد که پس از آن دولت دوره مهلتی برای تصویب آیین‌نامه‌ها و مقدمات اجرایی نیاز دارد.

در همین زمینه محمد رضا فرزین سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی از توافق نمایندگان دولت و اعضای کمیسیون ویژه مجلس بر سر لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها خبر داد و با یادآوری دو جلسه جداگانه کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی مجلس با رییس جمهور و رییس مجلس شورای اسلامی، گفت: در این جلسات دکتر محمود احمدی نژاد و دکتر علی لاریجانی بر تفاهم مشترک دولت و مجلس برسر لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها تاکید کرده بودند که در جلسه دوشنبه هفته جاری این کمیسیون نیز این نظرات موثر واقع شد.به گزارش خبرگزاری مهر‌، فرزین پرداخت یارانه نقدی به تعداد دهک‌ها را از اختلافات گذشته دولت و مجلس عنوان کرد و گفت: کمیسیون ویژه مجلس با تجدید نظر در مصوبه قبلی خود، مقرر کرد به جای دو دهک، پنج دهک یارانه نقدی دریافت کنند، ضمن اینکه قرار است این موضوع به صورت تدریجی و تا پایان برنامه پنجم به نظام جامع تامین اجتماعی تغییر یابد که این پیشنهاد مورد قبول دولت نیز بود. سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت به نظام قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی اشاره کرد و خبرداد: در جلسه روز دوشنبه هفته جاری کمیسیون ویژه مجلس پیشنهاد حذف جدول قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی مطرح شد که با دوسوم آرا مورد تصویب قرار گرفت. کمیسیون ویژه مجلس در مصوبه قبلی خود مقرر کرده بود دولت قیمت حامل‌های انرژی را در سال مطابق جدولی که این کمیسیون مصوب کرده است، تهیه کند. در این جدول، قیمت حامل‌های انرژی و قیمت‌های تبعیضی آن تصویب شده است. فرزین در عین حال گفت: کمیسیون ویژه مجلس محدودیتی در این بند اعمال کرده است که براساس آن، دولت باید قیمت حامل‌ها را به گونه‌ای تعیین کند که درآمد حاصل از این محل سالانه بین ۱۰ تا ۲۰‌هزار میلیارد تومان شود.وی پیشنهاد قیمت گاز طبیعی در جلسه روز دوشنبه هفته جاری کمیسیون ویژه مجلس را مورد اشاره قرار داد و اظهارکرد: بر همین اساس، در این جلسه پیشنهاد شد به منظور تشویق سرمایه گذاران، قیمت گاز طبیعی برای خوراک واحدهای صنعتی، پالایشی و پتروشیمی‌به ازای هر متر مکعب برای مدت ۱۰ سال حداقل ۱۰‌درصد زیر میانگین قیمت خوراک تحویلی به کشورهای حاشیه خلیج فارس تعیین شود که این پیشنهاد با دوسوم آرا به تصویب رسید. سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت همچنین اعلام کرد شهرداری‌ها و دهداری‌ها نیز به بند ج ماده ۶ لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها که به اختصاص منابع به تولیدکنندگان اختصاص دارد، افزوده شود تا اگر آنان از بابت این موضوع زیان دیدند، مبالغی پرداخت شود.

به گفته وی، در ابتدا در ماده ششم لایحه آمده بود که ۳۰‌درصد منابع حاصل از اصلاح قیمت حامل‌های انرژی به تولیدکنندگان اختصاص یابد که براساس مصوبه جدید کمیسیون ویژه مجلس، کلمه «حداقل» نیز به این ماده افزوده شد.

تصویب پیشنهاد اتاق ایران

فرزین اعلام کرد: پیشنهاد اتاق ایران برای پیش بینی تدوین آیین‌نامه‌ای برای نحوه هزینه‌کرد منابع مربوط به ماده ششم لایحه نیز در کمیسیون ویژه مجلس به تصویب رسید و مقرر شد در این باره کارگروهی متشکل از وزرای اقتصاد، صنایع، کشاورزی، بازرگانی، نفت، نیرو و کشور و همچنین معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری، روسای اتاق ایران و تعاون مرکزی تشکیل شود.

وی تصریح کرد: دولت در لایحه در نظر گرفته بود که سرانه یارانه نان اقشار روستایی ۲۰‌درصد سرانه اقشار شهری باشد که کمیسیون ویژه مجلس تصویب کرد به این بند لایحه نیز عبارت «و شهرهای زیر ۱۰‌هزار نفر» بعد از اقشار روستایی افزوده شود. سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی در پایان ابراز امیدواری کرد مصوبات اخیر کمیسیون ویژه مجلس درباره لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها در صحن علنی به تصویب برسد تا دولت در اجرا دچار مشکل نشود.

وجود قیمت‌های ترجیحی و منطقه‌ای سوخت

در همین حال محمد حسین فرهنگی عضو کمیسیون ویژه طرح تحول نیز درباره این جلسه گفت: در مصوبه کمیسیون ویژه برای هدفمند کردن یارانه‌ها سیستم‌هایی مانند تدریجی و ترجیحی بودن اصلاح قیمت‌ها و سیاست‌های منطقه‌های حفظ شده است. وی با اشاره به نهایی شدن آخرین مباحث درباره هدفمند کردن یارانه‌ها در کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس گفت: درباره تعداد دهک‌هایی که قرار بود در مورد کمک‌های نقدی و غیرنقدی به آنها بررسی شود، پیشنهادات متفاوتی مطرح شد که یکی از آنها مبنی بر باز گذاشتن دست دولت در این زمینه بود. وی ادامه داد: پیشنهاد دیگر بر فراگیری ۷ دهک استوار بود و پیشنهاد دیگری مبنی بر پوشش ۵ دهک برای یارانه‌های نقدی و غیر‌نقدی ارائه شد که در نهایت همین پیشنهاد اخیر تصویب شد. وی اضافه کرد: جدول تعیین قیمت‌ حامل‌های انرژی نیز حذف و تعیین قیمت‌ها بر عهده دولت گذاشته شد و در عوض حداقل و حداکثر درآمدها از این محل تعیین شد. عضو کمیسیون ویژه طرح تحول تصریح کرد: تاکید بر مدت ۵ ساله اجرای طرح و قید تدریج و همچنین سیستم‌هایی مانند تدریجی بودن و ترجیحی بودن قیمت‌ها و سیاست‌های منطقه‌ای در لایحه حفظ شد، اما در سال پایه ارقامی که در جدول پیش‌بینی شده بود، حذف شد و حداقل ۱۰‌هزار میلیارد و حداکثر ۲۰‌هزار میلیارد تومان به عنوان کف و سقف درآمد مطرح شد. وی در مورد زمان رسیدگی به این لایحه در صحن علنی مجلس گفت: پس از رسیدگی به قانون نظام وظیفه که در دستور کار مجلس قرار دارد و زمان‌بر است، نوبت رسیدگی به یک فوریتی‌ها می‌شود و به این لایحه نیز در جریان رسیدگی به یک فوریتی‌ها پرداخته می‌شود. فرهنگی تاکید کرد: لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها برای تامین کسری بودجه کارایی ندارد و بودجه قابل توجهی را نیز نصیب دولت نمی‌کند، چرا که تنها ۲۰‌درصد از کل درآمدهای حاصل از آن در اختیار دولت قرار می‌گیرد. وی اضافه کرد: امکان اجرای لایحه از سال جاری نیز وجود دارد. دولت در چنین صورتی برای اجرای آن باید متمم به مجلس ارائه کند.

عکس: نگار متین‌نیا