جدال لفظی ‌ایران و آلمان

تهران اظهارات مقامات آلمان را محکوم کرد

مرکل به احمدی‌نژاد تبریک نمی‌گوید

دنیای اقتصاد- در پی تازه‌ترین اظهارات آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و صدور بیانیه وزارت خارجه این کشور درباره انتخابات‌ایران و پیامد‌های آن و محکوم شدن مفاد‌ این بیانیه از سوی سخنگوی وزارت خارجه‌ایران، روابط تهران - برلین به مناقشه بدل شد. به گفته مقامات آلمان مرکل، انتخاب مجدد محمود احمدی‌نژاد را به ریاست جمهوری ایران تبریک نخواهد گفت. به گفته دولت آلمان، تبریک گفتن به مراسمی که در آن شک و تردیدهای فراوانی وارد آمده، بی‌مورد است.

به گزارش دویچه وله، کلاوس فاتر، معاون سخنگوی رسمی دولت آلمان روز دوشنبه در برلین گفت: به خاطر تردیدهایی که در شفافیت انتخابات اقامه شده است، خانم صدراعظم موردی برای تبریک گفتن نمی‌بیند. آقای فاتر بار دیگر از مقام‌های جمهوری اسلامی درخواست کرد تا تمام زندانیان سیاسی اعتراضات اخیر را آزاد کنند.

مرکل در حالی از گفتن تبریک به احمدی‌نژاد طفره رفته است که احمدی‌نژاد پیش از قطعیت پیروز‌ی آنگلا مرکل در انتخابات صدارت عظمی آلمان به وی تبریک گفته و به همین دلیل مورد انتقاد قرار گرفته بود. همچنین در تحولی دیگر خبرگزاری مهر گزارش داد: حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه اظهارات وزیر خارجه آلمان درباره انتخابات‌ایران را شگفت‌انگیز دانست و آن را محکوم کرد.

قشقاوی گفت: درخواست‌ اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان برای آزادی فوری عاملین اغتشاشات اخیر در خیابان‌های تهران که موجب ناامنی مردم و وارد آمدن خسارات قابل توجهی به مراکز عمومی، بانک‌ها و فروشگاه‌ها شده بودند؛ مغایر با معیارهای پذیرفته شده قضایی و از مصادیق دخالت آشکار یک مقام خارجی در روند رسیدگی دادگاه یک کشور مستقل به اقدامات غیرقانونی مجرمین است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین ادعای وزیر خارجه آلمان مبنی بر عدم محاکمه شفاف و منصفانه متهمین، به‌رغم محاکمه علنی را بی‌اساس و مردود دانست. وی همچنین با توجه به جنایت هولناک اخیر در دادگاه شهر درسدن آلمان که موجب شگفتی و اعتراض شدید مردم جهان و سازمان‌های غیردولتی شد به وزیر خارجه آلمان توصیه کرد که به جای دخالت در امور قضایی کشورهای دیگر، از مقامات قضایی کشور خود درخواست کند که اقدامات فوری جهت بهبود وضع نگران کننده دادگاه‌های آلمان به عمل آورند.

این در حالی است که دولت باراک اوباما در حال گفت‌وگو با متحدان و کنگره آمریکا درباره احتمال اعمال یک تحریم شدید اقتصادی علیه ایران -در صورتی که تهران به پیشنهاد اوباما برای مذاکره با برنامه هسته‌‌‌ای‌اش پاسخ ندهد -است.‌این تحریم شامل قطع صدور بنزین و سایر محصولات نفت پالایش شده است.

به گزارش ایسنابه نقل از روزنامه‌ نیویورک‌تایمز‌، مقامات کشورهای اروپایی متحد آمریکا و نیز اسرائیل گفته‌اند که گزینه اتخاذ اقدام علیه شرکت‌های جهان که ۴۰‌درصد بنزین ایران را تامین می‌کنند با این کشورها مطرح شده است. لایحه‌ای که به باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا قدرت انجام این کار را می‌دهد در سنای آمریکا از ۷۱ حامی برخوردار است و انتظار می‌رود لایحه‌ای مشابه آن در مجلس نمایندگان آمریکا نیز تصویب شود.

به گفته مقامات اسرائیل، جیمز ال جونز مشاور اوباما در زمینه امنیت ملی درباره احتمال اتخاذ این اقدام با مقامات اسرائیلی گفت‌وگو کرد.

کاخ سفید روز یک‌شنبه از تایید یا رد محتوای گفت‌وگوهای جونز خودداری کرد، اما برخی از دیگر مقامات دولت آمریکا گفتند که معتقدند هدف وی انتقال دیدگاه اوباما مبنی بر این که در صورت پیشرفت نکردن در مساله هسته‌ای ایران در سال جاری، اسرائیل باید از اظهارنظر درباره اتخاذ حمله نظامی علیه ایران خودداری کرده و به دولت آمریکا زمان دهد تا آن چه را که هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا «تحریم‌های فلج‌کننده» خواند و ممکن است ایران را متقاعد به شرکت در مذاکرات کند، علیه تهران اعمال کند.

اما اعمال تحریم واردات بنزین به ایران از مدت‌ها پیش امری پرخطر و بسیار دشوار تلقی می‌شده است؛ این امر نیازمند شرکت روسیه و چین و بسیاری از کشورهای دیگر که از تجارت با ایران سود می‌برند، است. در زمانی که اقتصاد جهانی دچار آسیب‌پذیری بسیار بالایی است ایران تهدید کرده است که در واکنش به چنین اقدامی صادرات نفت خود را قطع کرده و جلوی رفت و آمد کشتی‌ها از طریق تنگه هرمز را می‌گیرد.

اوباما به‌طور علنی اظهارنظری درباره احتمال انجام این کار نکرده است، اما وی اکتبر سال گذشته در مناظرات انتخاباتی با جان مک‌کین، رقیب جمهوری‌خواهش گفته بود که «اگر بتوانیم جلوی واردات بنزینی را که آن‌ها به آن احتیاج دارند و نیز محصولات نفت پالایش شده را بگیریم این امر می‌تواند به تغییر تحلیل آن‌ها بپردازد و به آن‌ها فشار آورد».

در تحولی دیگر، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا از ایران خواست تا بازگشت ایمن سه تبعه مفقود شده آمریکایی را که ادعا می‌شود به وسیله نیروهای ایرانی پس از عبور غیرقانونی از مرز کردستان عراق دستگیر شده‌اند، تضمین کند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده است: شبکه تلویزیونی العالم روز شنبه اعلام کرد که آمریکایی‌ها پس از عبور از مرز عراق و ورود به ایران دستگیر شده‌اند، اما کلینتون، روز دوشنبه گفت: دولت آمریکا همچنان منتظر تایید رسمی این موضوع است.

پی‌.جی کراولی، سخنگوی وزارت خارجه‌ آمریکا به خبرنگاران گفته است: به رغم نبود تایید رسمی از سوی ایران هیچ دلیلی وجود ندارد که در خصوص گزارش شبکه تلویزیونی دولتی ایران تردید کرد.

بررسی کارآیی مذاکره با ایران در شهریور ماه

آمریکا و هم‌پیمانان این کشور موثر بودن سیاست مذاکره با ایران را در ماه سپتامبر (شهریور) بررسی می‌کنند. به گزارش ایلنا به نقل از بی‌بی‌سی، رابرت گیبس، سخنگوی کاخ سفید با اعلام این خبر گفته است: آمریکا و کشورهای متحدش معتقدند که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. گیبس افزوده است: ایران هنوز به طوررسمی به بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ متشکل از پنج کشور عضو دائم شورای امنیت و آلمان برای مذاکره هسته‌ای با این کشور پاسخی نداده است.

وی همچنین گفته است: معتقدیم که تلاش برای انجام دادن هر اقدامی در راستای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، اهمیت خاصی دارد. گیبس سیاست مذاکره با ایران را نخستین اقدام برای تحقق این هدف بیان کرد. این مقام آمریکایی از اظهارنظر درباره این که آیا کشورش تحریم‌ها علیه ایران را تشدید خواهد کرد یا خیر، خودداری کرد.