عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح کرد
احتمال توافق مجلس و دولت بر سر ارز مبنا
دنیای اقتصاد- در پی افزایش نوسانات نرخ سکه و ارز طی روزهای اخیر در بازار تهران، یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به تغییر سیاستهای ارزی دولت پیشنهاد کرد که مجلس باید با دولت بر سر یک ارز مبنا به توافق برسد و واردات و صادرات بر پایه این ارز قیمتگذاری شود. در عین حال یک عضو کمیسیون اقتصادی نیز معتقد است که دولت برای مقابله با نوسانات ارزی، از خروج ۲۰ میلیارد دلار ارز از کشور با واردات قاچاق جلوگیری کند. همچنین رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با ابراز امیدواری از کاهش نرخ ارز در بازار غیررسمی طی روزهای آینده اظهار کرد که مدیریت بازار ارز مدتی بود که از سوی بانک مرکزی رها شده، ولی به تازگی آنها تصمیم گرفتهاند به این وظیفه قانونی خود جامه عمل بپوشانند. این در حالی است که محمود احمدینژاد در کنفرانس اخیر مطبوعاتی خود نوسانات بازار سکه و ارز را بیارتباط با سیاستهای اقتصادی دولت خواند و تاکید کرد که نهادهای اطلاعاتی در گزارش خود اعلام کردهاند که ۲۲ نفر سر حلقه تمامی آشفتگیها در بازار ارز هستند و این افراد نحوه کارشان به گونهای است که موبایل دستشان است و در تماس با هم میگویند که ۲۰۰ تا ۵۰۰ تا بنداز بالا. به اعتقاد احمدینژاد، این مسائل هیچ ارتباطی به اقتصاد ایران ندارد. در همین راستا یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تاکید بر اینکه باید برخی از سیاستهای ارزی را تغییر داد، گفت: باید با دولت بر سر یک ارز مبنا نه در سطح پایین بلکه در سطح قابل قبولی به توافق برسیم.جعفر قادری در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: یکی از دلایلی که قیمت ارز با این وضعیت روبهرو شده به دلیل تقاضای زیاد است؛ قبلا تقاضای ارز برای واردات مواد اولیه، ماشینآلات، مسافرتی و دانشجویی بود.وی افزود: امروز تقاضای سفتهبازی ارزها را وارد بازار کرده و قیمت ارز را به این وضعیت در آورده است. قادری با تاکید بر اینکه ارزهای صادراتی و وارداتی را باید به سیستم دولتی برگردانیم، گفت: با افزایش هرمی قیمت ارز، بیاعتمادی در سیاستهای اقتصادی به وجود آمده که باید در این خصوص چارهای اندیشید. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه بیتدبیری دولت ارز را به قیمت ۳ هزار و ۵۰۰ تومان کشانده است، به بیاثر بودن تحریمها اشاره و تصریح کرد: اینکه دولت آمریکا میگوید افزایش قیمت ارز به دلیل تحریمها است قطعا درست نیست، چرا که تحریمها در مورد ارز و مبادلات پولی هیچ اثری نداشته است و این فقط به خاطر سوء مدیریتها بوده است.وی با تاکید بر اینکه باید برخی از سیاستهای ارزی را تغییر داد، خاطرنشان کرد: شاید ناچار شویم روی یک ارز مبنا نه در سطح پایین بلکه در سطح قابل قبولی به توافق برسیم و واردات و صادرات بر همان اساس قیمتگذاری شود.
کنترل نوسان ارز با توقف خروج ۲۰میلیارد دلار از محل قاچاق
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز پیشنهاد کرد، دولت برای مقابله با نوسانات ارزی، از خروج ۲۰ میلیارد دلار ارز از کشور با واردات قاچاق جلوگیری کند. ایرج ندیمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به رویکرد فعلی مرکز مبادلات ارزی و دلایل افزایش صعودی نرخ ارز با توجه به عرضه آن توسط این مرکز، اظهار کرد: مرکز مبادلات فقط باید ارز در اختیار مردم یا ارز حاصل از صادرات را جابهجا کند. وی ادامه داد: باید تشویقهایی را برای مردم قرار دهند تا هر میزان ارز دارند در اختیار مرکز مبادلات ارزی قرار دهند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: باید قبول کرد که طی این مدت اخیر نسبت به ارز، مدیریت جامع و بهینه مناسبی نداشتیم یعنی به لحاظ میزان و شمولیت کالاها و تزریق به موقع بسیار ضعیف عمل کردهایم. ندیمی گفت: در زمینه شفافسازی سیاستها و اظهارات طوری عمل شده که دارندگان ارز و متقاضیان اعتمادی ندارند؛ بنابراین در شرایط فعلی اتاق مبادلات ارزی با توجه به رویکردی که در پیش گرفته نمیتواند اهداف کلان ارزی را برآورده سازد. این عضو کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه چند گروه متقاضی ارز در بازار هستند، گفت: یکسری از متقاضیان ارز را برای نگهداری، حفظ ارزش پول و کسب انتفاع تهیه و خریداری کردهاند؛ این دسته از متقاضیان بخشی از سرمایههای ارزی را بلوکه کرده و امکان رشد اقتصادی را سلب کردهاند چراکه با خارج کردن داراییهای ارزی عملا داد و ستدها صورت نمیپذیرد. نماینده مردم لاهیجان با اشاره به دیگر متقاضیان ارزی که شامل واردکنندگان کالاهای قاچاق به کشور هستند، تاکید کرد: سرمایه ارزی قاچاقچیان کالا به کشور طی سالهای گذشته نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار ارزیابی شده است؛ مساله مهم عدم وجود تصویری روشن از آینده ارزی ایران است.
کاهش نرخ ارز در پی تصمیم بانک مرکزی برای مدیریت بازار
رییس کمیسیون برنامه و بودجه هم گفت: مدیریت بازار ارز مدتی بود که از سوی بانک مرکزی رها شده بود، ولی به تازگی تصمیم گرفتهاند به این وظیفه قانونی خود جامه عمل بپوشانند. در این صورت میتوان به کاهش نرخ ارز در بازار غیررسمی و کاهش نگرانیهای فعالان اقتصادی امیدوار شد. غلامرضا مصباحی مقدم در گفتوگو با ایسنا با بررسی دلایل افزایش نرخ ارز به بیش از سه هزار تومان در بازار افزود: با عمیقتر شدن شکاف قیمت دولتی و آزاد ارز، واسطهها و دلالان تقاضای کاذب به وجود آوردند و بخشی از فعالان بازار و مردم به دلیل نگرانی از افزایش دامنهدار نرخ ارز به سرعت ریال خود را به دلار تبدیل کردند و به تدریج نرخ غیررسمی ارز به بیش از سه هزار تومان افزایش یافت و تقاضای این بخش جامعه نیز روند صعودی ارز آزاد را تشدید کرد.وی ادامه داد: با صعودی شدن نرخ ارز افرادی که برای سه ماه دیگر تقاضای ارز داشتند، تقاضای خود را به دلیل نگرانی از تداوم قیمتها جلو انداختند، یا افرادی برای حفظ قدرت خرید خود اقدام به خرید ارز کردند. این رفتار عامل گرانتر شدن نرخ ارز شد. واکنش فعالان اقتصادی و مردم نسبت به بازار ارز معلول شکاف قیمتی ارز دولتی و آزاد و افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی معلول افزایش تقاضای کاذب در بازار ارز است. وی با بیان اینکه بخش اصلی تقاضای ارز توسط بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در اتاق مبادلات ارزی پاسخ داده میشود، از تغییر نیافتن روند قبلی تخصیص ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو سخن گفت. وی افزایش نرخ ارز را محدود به ارز خرد مبادله شده در بازار غیررسمی ارز دانست و افزود: مدیران بانک مرکزی توان مدیریت نرخ ارز برای مصارف خرد را دارند و بهتر است علاوه بر تامین ارز عمده، ارز برای مصارف خرد را نیز به این بازار تزریق کنند، در این صورت نرخ غیررسمی بیش از سه هزار تومانی ارز مایه نگرانی تولیدکنندگان، واردکنندگان و سرمایهگذاران نخواهد بود. مصباحی مقدم تاکید کرد: بیش از ۹۰ درصد ارز مورد نیاز بازار توسط بانک مرکزی در اتاق مبادلات ارزی مدیریت میشود و دلار بیش از سه هزار تومان خرید و فروش نمیشود.
مصباحیمقدم افزایش نرخ ارز را بازی با نرخ ارز دانست و اظهار کرد: فعالان بازار ارز به بنده اطلاع دادهاند که دلار بیش از سه هزار تومان نه خریداری دارد و نه فروخته میشود، به بیان دیگر این نرخ،نرخ تبادل ارز بین واسطهها و دلالان بازار ارز است. این نرخ توسط افرادی مطرح میشود که احساس میکنند منافعشان به واسطه سیاستهای جدید ارزی بانک مرکزی به خطر افتاده است. علاوه بر این گروه، عدهای دیگر با دسیسهبازی درصددند بازار ارز را آشفته کنند و این پیام را به تحریمکنندگان ایران بدهند که تحریم اقتصادی غرب اثر خود را بر اقتصاد ایران گذاشته است. نماینده تهران با استناد به اظهارات و نظرات اعضای اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی درباره آثار روانی بازار غیررسمی ارز بر اتاق مبادلات ارزی گفت: اعضای اصلی شورای گفتوگوی بخش خصوصی و دولت در جلسه روز سهشنبه این شورا هیچ اظهار نظری دال بر رسمیت بخشیدن بانک مرکزی به نرخهای غیررسمی ارز نداشتند. وی نرخ مرجع ارز را فاقد وجاهت قانونی دانست و افزود: در قانون چیزی به اسم «نرخ ارز مرجع» نداریم. این نرخ سال گذشته از سوی بانک مرکزی اختراع شد. خلق این نرخ از سوی مسوولان این بانک موجب عمیقتر شدن شکاف نرخ ارز دولتی و آزاد شد. مصباحیمقدم ادامه داد: راهحل مساله این بود که نرخ ارز مرجع را برای واردات کالاهای اساسی و دارو حفظ کرده و سایر کالاها به نرخ ارز شناور مدیریت شده وارد شود. بانک مرکزی با تشکیل اتاق مبادلات ارزی تازه تن به اجرای قانون برنامه داده است. هیچ تحلیلی که این کار قانونی بانک مرکزی را زیر سوال ببرد، قابل قبول نیست.
تحریمها هیچ نقشی در بازار ارز و سکه ندارد
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت: اینکه بگویند تحریم، مشکلات اقتصادی را به وجود آورده چیزی جز رد گم کردن نیست و قطع یقین تحریمهای بینالمللی هیچ نقشی در مساله ارز و سکه ندارد و این بحث نیز مقطعی و گذرا است. ابراهیم نکو در گفتوگو با فارس با اشاره به وضعیت ارز و سکه خاطرنشان کرد: قبول داریم که تحریمها تا حدودی تاثیرگذار است ولی نه به این شدتی که در حال بیان کردن آن هستند، اما اینکه بگویند تحریم، این وضعیت را به وجود آورده، چیزی جز رد گم کردن نیست و قطع یقین تحریمهای بینالمللی هیچ نقشی در مساله ارز و سکه ندارد و این بحث نیز مقطعی و گذرا است.
ارسال نظر