بازارهای بینالمللی تغییر مسیر میدهند
سقوط جهانی طلا، نفت و آهن
دنیای اقتصاد- بازارهای جهانی در روزهای اخیر به سرعت در حال تغییر مسیر هستند و این تغییر مسیر عمدتا در حوزههایی در حال وقوع است که تاثیر بالایی بر فعالیتهای اقتصادی در ایران میگذارد.
رکورد ۹۹۰تومان برای هر دلار در بازار ثبت شد
دنیای اقتصاد- بازارهای جهانی در روزهای اخیر به سرعت در حال تغییر مسیر هستند و این تغییر مسیر عمدتا در حوزههایی در حال وقوع است که تاثیر بالایی بر فعالیتهای اقتصادی در ایران میگذارد. قیمت جهانی نفت پس از رکورد ۱۵۰دلاری دوماه پیش، چنان روی منحنی نزولی افتاده است که حتی تحولاتی همانند جنگ در گرجستان، توفانهای پیدرپی و از همه مهمتر کاهش عرضه اوپک هم قادر به جلوگیری از سقوط آن نیست.
انتشار تازهترین آمارها از اوضاع اقتصادی ابرقدرتهای صنعتی جهان نشان میدهد که آمریکاییها رکود اقتصادی را پشت سر گذاشته و یا به عبارتی بهتر آن را به سایر کشورهای صنعتی مهم از جمله ژاپن، انگلستان و کشورهای حوزه یورو کوچ دادهاند.
در این میان، بهبود اقتصادی در آمریکا در حدی فراتر از انتظارات تحقق یافت و رشد اقتصادی این کشور را که به زحمت در حد ۹/۱درصد پیشبینی میشد درسطح ۳/۳درصد به ثبت رساند. این تغییر اوضاع از دو سو بر بازار نفت فشار میآورد؛ از یکسو با افزایش فشار برای تقویت دلار که روند آن آغاز شده است نرخ نفت در برابر دلار نیز رو به کاهش میگذارد و از سوی دیگر، رکود اقتصادی در «جهان صنعتی منهای آمریکا» باعث کاهش تقاضا برای نفت شده و سقوط نفت را تشدید میکند. کاهش تقاضا برای نفت که برای سال آینده میلادی در سطحی گستردهتر اتفاق خواهد افتاد، رویای نفت سهرقمی در سال ۲۰۰۹ را غیرقابل تعبیر خواهد کرد و از هماکنون نشانههای نفت دورقمی و زیر ۱۰۰دلار کاملا در بازارهای جهانی هویدا شده است.
طلا و دلار
بازار جهانی طلا نیز متاثر از وضعیت بازار نفت و ارز در حال سقوط است. قیمت هر اونس طلا دیروز حتی از مرز ۷۵۰دلار هم به سمت پایین رفت و رکورد ۷۳۶دلار را به ثبت رساند. سقوط به چنین نرخی به این دلیل اهمیت دارد که از دوران طلای چهار رقمی فقط چند ماه است فاصله گرفتهایم. برابری هر یورو در برابر دلار نیز متاثر از تغییر اوضاع اقتصادی به نفع آمریکا و به ضرر اروپاییها حتی از ۴/۱هم کمتر شده است و این برابری، رکورد قابل تاملی در تقویت دلار نسبت به برابری ۶/۱واحدی چند ماه پیش است.متاثر از همین تغییر برابری جهانی و تقویت دلار در بازارهای ارز، نرخ دلار در بازار تهران نیز پنج تومان دیگر افزایش یافت و با ثبت رکورد ۹۹۰تومان در فاصله ۱۰ قدمی ۱۰۰۰تومان ایستاد.
پایان عصر طلایی فلزات
شاخصهای تعیینکننده قیمت آهنآلات نیز پابهپای نفت و طلا در مسیر سقوط قرار دارند و تصویر این سقوط را در بورس لندن به این صورت میتوان دید که قیمت ۱۱۰۰دلاری شمش در بازه زمانی یک ماه به ۶۱۰دلار برای خرید سه ماهه تنزل کرده است. بازار آهنآلات ایران نیز متاثر از این اوضاع در مسیر کاهشی قرار دارد.
تحلیل بازار نفت را در صفحه دنیا (۴)، بازار طلا و ارز را در صفحه بانک و بیمه (۱۳) و بازار فولاد را در صفحه بورس کالا (۱۴) بخوانید.
ارسال نظر