به گزارش خبرگزاری‌‌ها، زلمای خلیل‌زاد سفیر آمریکا در سازمان ملل از شورای امنیت خواست به اعمال تحریم‌های مالی علیه ایران بپردازد؛ اما با مخالفت نماینده‌ روسیه در سازمان ملل روبه‌رو شد. روزنامه‌ نیویورک تایمز خبر داد: سفیر آمریکا در سازمان ملل روز پنجشنبه از شورای امنیت درخواست کرد تا تحریم‌های مالی بیشتری را علیه ایران تصویب کند. اما نماینده روسیه در این شورا پاسخ داد که خود می‌تواند تصمیم بگیرد چه طور در خصوص ایران هوشیاری به خرج دهد.

خلیل‌زاد ابراز تاسف کرد که تنش بر سر گرجستان باعث اختلاف بر سر دیگر مسائل شده است.

این رو در رویی یک روز پس از آن رخ داد که آمریکا تحریم‌هایی را علیه خطوط کشتیرانی ایران اعمال و آن را به کمک به برنامه‌ هسته‌ای و موشکی ایران متهم کرد. ایران این اقدام را غیرسازنده و آسیب‌رسان برای اعتبار آمریکا در منطقه خواند. شبکه‌ خبری بلومبرگ هم به نقل از نمایندگان آمریکا و انگلیس در سازمان ملل گزارش داد: تنش با غرب بر سر جنگ در گرجستان، مخالفت روسیه را برای اعمال فشار علیه ایران و میانمار در سازمان ملل شدیدتر کرده است.

خلیل‌زاد اظهار کرد: پس از وقایع گرجستان، بیانات روس‌ها در خصوص دیگر مسایل از آن تاثیر پذیرفته است که ما از این امر متاسفیم. وی با ادعای تهدید برنامه‌ هسته‌ای ایران بر تهدید بودن این برنامه، گفت: ما امیدواریم و انتظار داریم که در خصوص مساله‌ هسته‌ای ایران که تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌المللی است بتوانیم بدون مخالفت روسیه به همکاری ادامه بدهیم. هر گونه تاثیر جنگ پنج روزه‌ گرجستان رسیدن به توافق در خصوص تحریم‌های بیشتر سازمان ملل برای محدود کردن فعالیت هسته‌ای ایران را مشکل‌تر می‌سازد. وزیران امور خارجه‌ آمریکا، انگلیس، چین، فرانسه، آلمان و روسیه قرار است در حاشیه‌ نشست سالانه‌ مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک در این باره مذاکره کند.

این بحث و مشاجره در سازمان ملل پس از آن رخ داد که دنیل کلیر، معاون وزیر امور خارجه‌ آمریکا در نشست کمیته‌ تحریم‌های شورای امنیت سخنرانی کرد و اعمال تحریم‌های مالی بیشتر علیه ایران را خواستار شد، اما روسیه از اعضای این کمیته خواست تا مساله هسته‌ای ایران را فقط با ابزارهای دیپلماتیک و مذاکره حل کند.خلیل‌زاد به سخنان کنستانتین دوگلوف، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل اشاره کرد که گفته بود دولتش تبادلات مالی با بانک‌های ایرانی را محدود نخواهد کرد. دوگلوف به شورای امنیت گفت که قطعنامه‌ مارس شورا هوشیاری در روابط مالی با ایران را خواستار شده است که فقط یک «علامت سیاسی» برای دولت تهران است و کشورها حق دارند «خودشان تصمیم بگیرند که چطور هوشیاری به خرج دهند.» وی هر گونه ارتباط مساله گرجستان بر رویکرد روسیه در مساله‌ ایران یا میانمار را رد کرده و گفت که دولتش مسایل را با هم قاطی نمی‌کند و فقط می‌خواهد از گسترش بالفعل دامنه‌ تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران جلوگیری کند.

به گفته معاون سفیر روسیه در شورای امنیت سازمان ملل، کمیته‌ تحریم‌های شورای امنیت باید در فعالیتش در آینده به مفاد و روح قطعنامه‌های شورای امنیت پایبند باشد تا رسیدن به هدف اصلی آن یعنی حل مناسب مشکل هسته‌ای ایران منحصرا از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک و از طریق مذاکره بر اساس پیشنهادات ارائه شده از سوی شش کشور (پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان) را ارتقاء بخشد. وی همچنین با یادآوری درخواست کمیته و نیز آمریکا مبنی بر هوشیاری به خرج دادن در روابط نهادهای ملی با ایران گفت: اشاره به تحریم علیه بانک‌های ایرانی در قطعنامه ۱۸۰۳ هیچ گونه محدودیت جدیدی را در روابط با ایران اعمال نمی‌کند.

در همین حال، بوستون گلوب روزنامه آمریکایی اعلام کرد که دولت بوش هرساله در ماه سپتامبر با شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل خواهان تصویب یک رشته از تحریم های جدید علیه ایران بوده است، اما امسال چنین اتفاقی نخواهد افتاد.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه بوستون گلوب نوشته است: حمله روسیه به گرجستان روابط واشنگتن - مسکو را به جایی رساند که امکان همکاری و هم رایی این دو کشور را علیه برنامه هسته‌ای ایران از بین برده است. به نوشته این روزنامه روسیه از تقابل ایران وآمریکا خشنود است، زیرا نه تنها این تقابل به بی ثباتی بازار بین‌المللی نفت کمک کرده و بهای آن را بالا نگاه داشته است که منابع عظیم گاز ایران را نیز عملا دور از استفاده بازار اروپا قرارداده است. این موضوع خود وابستگی اروپا را به منابع انرژی روسیه دو چندان کرده است. در این گزارش آمده است که روسیه هیچ علاقه‌ای به داشتن یک نقش عمده در یافتن راه حلی برای بحران هسته‌ای ایران که قابل قبول آمریکا باشد، ندارد.

بوستون گلوب نوشت: اگر رییس‌جمهور آینده آمریکا این مساله را بخواهد حل کند باید بداند که اقدام‌های سازمان ملل به ته خط رسیده است و تنها راه برای پیش بردن حل بحران هسته‌ای ایران درگیر کردن تهران در گفت‌وگوهای مستقیم با واشنگتن است. در حالی این روزنامه آمریکایی از لزوم گفت‌وگوی مستقیم واشنگتن - تهران سخن می‌راند که ‌روزنامه اسرائیلی هاآرتص در گزارشی نوشت: آمریکا تقاضای اسرائیل برای در اختیار داشتن بمب‌های بتن شکن را از ترس استفاده این بمب‌ها توسط تل‌آویو علیه ایران رد کرد.به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه هاآرتص در شماره دیروز خود نوشت: بسته کمک امنیتی که آمریکا از ارائه آن به اسرائیل در چند ماه گذشته به دلیل نگرانی از استفاده اسرائیل از آن برای حمله به تاسیسات اتمی ایران امتناع کرد، شامل تعداد فراوانی بمب‌های بتن‌شکن، اجازه استفاده از حریم هوایی عراق، یک سیستم فناوری پیشرفته و هواپیماهای سوخت گیری مجدد بود. به نوشته این روزنامه اسرائیلی، مقام‌های دو کشور در چند ماه گذشته درباره تقاضاهای اسرائیل بحث کرده‌اند و رد این تقاضا، حمله تل‌آویو به ایران را بسیار دشوار کرده است.

حدود یک ماه قبل نیز هاآرتص گزارش داد که دولت بوش تقاضای اسرائیل برای دریافت یک سری موارد امنیتی که می‌تواند قابلیت حمله به ایران را ارتقا دهد، رد کرده است. به نوشته این روزنامه اسرائیلی دولت آمریکا این تقاضا را به عنوان نشانه‌هایی برای تدارک حمله اسرائیل به ایران می‌دانست. هاآرتص نوشت: کارشناسان نظامی بر این باورند که بمب‌‌های بتن‌شکن «جی.‌بی.‌یو-۲۸» که اسرائیل تقاضای آن را مطرح کرده بود، می‌تواند علیه تاسیسات اورانیوم ایران در نطنز که در زیرزمین قرار دارد، موثر باشند. این بمب‌ها با ۲/۲ تن وزن، به کمک لیزر هدایت می‌شوند و با کلاهکی قدرتمند قادرند از بتن‌هایی با ضخامت بیش از شش متر عبور کرده و تا ۵/۳۰‌متر در زمین سخت نفوذ کند.

در حالی که به نظر می‌رسد، اسرائیل از کمک‌های نظامی آمریکا ناامید شده است، روزنامه روسی وریمانووستی فاش کرد: رژیم اسرائیل از روسیه خواسته است تا فروش سلاح به گرجستان را در مقابل چشم پوشی مسکو از تهران متوقف کند.روزنامه وریما نووستی نوشت: آهارون آبراموویتچ مدیرکل وزارت خارجه اسرائیل به مسکو سفر کرده است تا مسوولان روس را بر اعمال مجازات‌های بیشتر علیه ایران متقاعد کند. در مقابل یک دیپلمات روس گفت: اسرائیل به بازرگانان یهودی که در امر تجارت و خرید و فروش سلاح دست دارند، توصیه کرده است که از سفر به تفلیس خودداری کنند.

برخی منابع اعلام کردند: سران اسرائیل در تلاش برای جلوگیری از بحرانی شدن روابط این رژیم با روسیه، نمایندگان شرکت‌های ساخت سلاح‌های نظامی این رژیم را از سفر به گرجستان طی هفته‌های آتی منع کرده‌اند. صدور سلاح از سوی رژیم اسرائیل به گرجستان در ماه مارس سال ۲۰۰۸ و در پی آن برملا شد که یک فروند هواپیمای جاسوسی بدون خلبان این رژیم از نوع هرمس ۴۵۰ در خاک آبخازی سرنگون شد. در پی این حادثه، رژیم اسرائیل در تلاش برای جلوگیری از وخامت روابط بین تل‌آویو و مسکو، سطح همکاری نظامی خود را با گرجستان کاهش داد.

این رژیم طی هفت سال گذشته بزرگ‌ترین فروشنده سلاح به گرجستان بوده و نظامیان این کشور را آموزش می‌داده است.

در حالی که به نظر می رسد، ایران به موضوعی برای رویارویی روسیه و آمریکا تبدیل شده است،چین نیز روسیه را رقیب خود بر سر راه نزدیکی به تهران می‌بیند.

شی مینگ، ‌کارشناس مسائل سیاست خارجی چین در گفت‌وگو با شبکه خبری دویچه وله در رابطه با جایگاه و اهمیت ایران در استراتژی سیاسی چین گفت: ایران برای چین از اهمیت بسیاری برخوردار است. چین می‌کوشد با جذب ایران موقعیت خود را در برابر روسیه تقویت کند. بر کسی پوشیده نیست که چین نیز همانند روسیه تصمیم دارد تا قطبی در برابر آمریکا ایجاد کند، بنابراین ایران از لحاظ سیاسی برای چین بسیار حائز اهمیت است.