روزهای خوب برای تماشا
محبوبه نوری
بازار موسیقی ایران این روزها با کمی افت از نظر فروش روبه‌رو است. اکثر فعالان این صنف این مساله را امری طبیعی می‌دانند که به صورت سالانه با آن روبه‌رو هستند. این رکود مربوط به ماه مبارک رمضان است که بسیاری از مخاطبان موسیقی بنابر اعتقاد خویش ترجیح می‌دهند اگر موسیقی هم گوش می‌کنند کاری باشد که با حال و هوای این روزها جور دربیاید. از این رو است که بعضا شاهد فروش کمی بهتر آثار قرآنی هستیم.

آثاری شبیه به قرائت قرآن با لحن‌ها و سبک‌های مختلف، منتخب ادعیه و آثاری نظیر اینها. اگر با این نگاه پیش برویم باید عنوان پرفروش‌ترین را به «تماشای آب‌های سپید» بدهیم. این آلبوم بیش از دو سال است که به بازار عرضه شده و با توجه به مدت زمانی که از توزیع آن می‌گذرد، همچنان جزو پرفروش‌ها است.
آلبوم «به تماشای آب‌های سپید» کار مشترک حسین علیزاده و ژیوان گاسپاریان آهنگساز و دودوک‌نواز برجسته ارمنستانی است که در طیف موسیقی تلفیقی قرار می‌گیرد. از دیگر آثار پرفروش در این زمینه باید به «تا بیکران دور دست» اشاره کرد. «تا بیکران دور دست» دونوازی کمانچه و باقلای کیهان کلهر و اردان ارزنجان است. هر دو نوازنده این اثر با توجه به فضای فکری که به آن آشنا هستند توانسته‌اند این آلبوم را به یکی از کارهای به یاد ماندنی تبدیل کنند.
کلهر با شناخت از نواحی کردنشین کشورمان و آشنایی با موسیقی آیینی و مقامی آنجا و ارزنجان نیز که یکی از طایفه بکتاشی‌های ترکیه است در این کار به بداهه‌نوازی پرداخته‌اند و با توجه به درک متقابل از هم، اثری را پدید آورده‌اند که به دل علاقه‌مندان به این نوع اثر و سازها بسیار خوش نشسته است.
«یار آسمانی» نیز یکی دیگر از پرفروش‌های این بازار است که باز هم محصول همکاری نوازنده‌ای ایرانی و ترکیه‌ای است و باز هم به نوعی به موسیقی آیینی و مقامی مربوط می‌شود. این اثر به بداهه‌نوازی علی‌اکبر مرادی با تنبور و اولاش اوزدمیر با باقلا اختصاص دارد. هر دو این نوازندگان که از افراد صاحب‌نام در ساز خود محسوب می‌شوند از اهالی کردنشین کشورشان هستند و به نگاه و سلوک مردم این مناطق و استفاده آنها در مراسم اذکارشان آشنایی کامل دارند. این آشنایی باعث درک فضای فکری و روحی از یکدیگر شده است و «یار آسمانی» را به اثری محبوب در این زمینه مبدل کرده است. در زمینه موسیقی سنتی یا کلاسیک ایرانی اگر کنسرت تصویری شجریان پدر را کنار بگذاریم همچنان مولویه «شهرام ناظری» پرفروش‌ترین است. این آلبوم را ناظری پس از کش و قوس‌های فراوان اواخر سال گذشته به بازار عرضه کرد. این آلبوم به مناسبت سال مولانا منتشر شده است. «نوای اساتید» با صدای علیرضا افتخاری هم یکی دیگر از برترین‌های بازار است. از دیگر آثار پرفروش در این زمینه می‌توان به «دریای بی‌پایان» سالار عقیلی- گروه دستان، «سوگواران خموش» علیرضا قربانی- گروه ایرانی، «وطنم ایران» محمدرضا معتمدی - گروه شیدا، «سعدی‌نامه» سالار عقیلی- کیوان ساکت، «غوغای عشق‌بازان» محمدرضا شجریان- گروه خورشید و «روی در آفتاب» علیرضا قربانی- گروه رودکی اشاره کرد. دوستداران موسیقی بی‌کلام سنتی نیز همچنان
«آن و آن» علیزاده را به عنوان پرفروش‌ترین بازار معرفی می‌کنند. این آلبوم گزیده از کنسرت سال 1386 علیزاده است که به تکنوازی سه‌تار در دستگاه‌های شور و بیات اصفهان پرداخته و پژمان حدادی با تنبک او را همراهی کرده است.
از دیگر آثار پرفروش در این زمینه باید از «نغمه‌های خوابگرد» هم نام برد. این اثر کاری از گروه ضربانگ به سرپرستی پژمان حدادی است. نغمه‌های خوابگرد از هنگامی که به بازار عرضه شد همواره جزو آثار خوب و برتر در طیف خودش محسوب می‌شود.
دوستداران موسیقی محلی نیز همچنان «ژوان» را در کنار آثاری نظیر کانی‌سپی (کامکارها)، زرنگیس(وحدتی) گوروش، (اسدالهی) دزپارت (بختیاری) به عنوان پرفروش‌ترین معرفی می‌کنند. ژوان به زبان کردی است و موسیقی آن هم همین‌طور. این آلبوم اواسط سال گذشته به بازار آمد و به مذاق دوستداران موسیقی محلی خوش آمد. در این آلبوم سعدا... نصیری با دیوان - آواز، حسین حمیدی با نرمه نای، سعید فرج‌پوری با کمانچه و صادق تعریف با دف با هم همکاری کرده‌اند. علاقه‌مندان به موسیقی مقامی نیز همچنان از دوتار مرحوم حاج قربان سلیمانی، حی‌ا... و ذکر یا رحمن مرحوم خلیفه میرزا آغه‌غوثی، ذکر قادری مرحوم خلیفه کریم صفوتی، شکرانه، آیین مستان مرحوم سید خلیل عالی‌نژاد استقبال می‌کنند.