سیدمحمد خاتمی:
وظیفه نداریم دنیا را تسخیر و نظاممان را به آنها تحمیل کنیم
رییسجمهور سابق کشورمان گفت: هیچکس معتقد نیست که دولت باید تضعیف شود، بلکه انتقاد صحیح باعث تقویت میشود، باید با ملاک و معیارهایی که اسلام، انقلاب و قانون اساسی به ما داده است، موقعیت خود را درست درک کنیم و به لحاظ مقتضیات ملی، منطقهای و جهانی مسائل را مطرح کنیم. به گزارش ایلنا، سید محمد خاتمی که در افتتاحیه دهمین اردوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران سخن می گفت، با اشاره به اینکه این انجمن یک سیرمعقول، مستقل و متعهدانهای را از آغاز تاکنون داشته است، افزود: عنوان انجمن اسلامی مستقل یقینا شایسته انجمن اسلامی دانشگاه تهران است که همواره پایبند به معیارهای دینی و وفادار به خط امام بوده است.
رییسجمهور سابق کشورمان در بخش دیگری از سخنانش گفت: این انقلاب با محوریت یک انسان بزگوار، عارف، دانشمند، فقیه، مرجع، مجتهد اخلاقی و فیلسوف بوده است که طبیعتا اولین دعوتش به پرستش خدا، پایبندی به معیارهای الهی و تمسک به دین خدا است. خیلی از علمای دیگر هم همین را میگفتند. امام و انقلاب یک وجهه دیگر هم دارد و آن اینکه دعوت کرده است بر اساس اعتقادات و ارزشها نظامی به نام جمهوریاسلامی ایجاد شود.
وی ادامه داد: یقینا ما نه، به لحاظ تاریخی، نه براساس ارزشهای دینی و نه از نظر امکانات، این وظیفه را نداریم که همه دنیا را تسخیر کنیم و نظاممان را به همه دنیا تحمیل کنیم که نمیتوانیم و نمیشود. اصلا اگر اینطور بود، فلسفه مهدویت، معنی نداشت.
رییس بنیاد باران تاکید کرد: آنچه مهم است، اینکه اگر جمهوریاسلامی را با معیارهایی که هم به لحاظ معنوی و فلسفی، سیاسی و انتقادی رشد به گونهای بسازیم که الگو باشد، اگرملت ما موفق شود که نظامی را ایجاد کند که همه مزایای یک زندگی خوب را دارا باشد و خلایی که کشورهای دیگردارند، نداشته باشد، خودش الگو میشود و دیگران به آن گرایش پیدا میکنند در این مسیر است که ما خودمان را به آن جامعه ایده آل نزدیکتر میکنیم.خاتمی گفت: پذیرش انسانها شرط رسیدن به آن جامعه ایدهآل است؛ مطمئن باشید نه پیامبر اکرم(ص)، نه امیر المومنین (ع) و نه امام زمان (عج) بنایشان بر تحمیل خیر بر جوامع نبوده است. اصلا چرا غیبت وجود دارد؟ برای اینکه آمادگی در دنیا نیست. یعنی مردم باید بپذیرند و قبول کنند و اگر نپذیرند، به زور و شمشیر نمیتوان دین و نظامی را بر مردم تحمیل کرد، نظام هم اگر متکی بر خواست مردم نباشد، دوام نمیآورد.
وی با اشاره به اینکه الگوسازی یعنی اینکه ما بتوانیم نظامی درست کنیم که هم به لحاظ معنوی، مادی و حرمت مردم، مطلوب باشد،خاطرنشان کرد: آیا میتوانیم نظامی را عرضه بداریم که درعین حالیکه خواستهای انسان را برآورده میکند، به انسان رشد میدهد، آزادی انسان را تامین میکند، حرمت انسان را بالا میبرد، حقوق انسان را رعایت میکند، در جنبه مادی پیشرفت میکند، جایگاه ملت را در دنیا ارتقا میبخشد، پایبند به معیارهای دینی و اخلاقی باشد؟ اگر ا ین کار را بکنیم، موفق شدهایم.رییس جمهور سابق کشورمان در ادامه پرسید: آیا ما از این معیارهایی که مورد توجه بوده است، دور میشویم یا به آنها نزدیک میشویم؟ اتفاقا اینها اصول انقلاب و دین است و همینها است که برای ما مسوولیت ایجاد میکند.
وی خاطر نشان کرد: ما به نام اسلام از آزادی انسان دفاع میکنیم؛ ما به نام اسلام از عدالت در جامعه دفاع میکنیم و در عین حالیکه عدالت اقتصادی را مهم میدانیم، بر عدالت اجتماعی، عدالت فرهنگی، عدالت سیاسی تاکید میکنیم.
رییس مؤسسه بینالمللی گفتوگوی تمدنها، با طرح این سوال که عدالت سیاسی یعنی چه؟، افزود: عدالت سیاسی یعنی مردم حق دارند و صاحب رای هستند و رای آنها باید محترم باشد. هیچ کس حق ندارد در رای مردم دخالت کند یا کانالیزه کند که رای مردم به یک طرف برود. خاتمی تاکید کرد: ما از پیشرفت و توسعه دفاع میکنیم، ما نمیتوانیم در دنیا عقب افتاده باشیم، معتقدیم کار با شعار درست نمیشود. بدتر این است که شعار بدهیم ولی عقب بمانیم و بگوییم اینها معیارهای انقلاب و اسلام است، یعنی اسلام و انقلاب در عقبافتادگی ما موثر بوده است،پناه میبریم به خدا!
رییسجمهور سابق کشورمان در ادامه گفت: بدتر این است که ما شعارها را بد مطرح کنیم، در عمل نتیجه مطلوب نگیریم و رضایت توده مردم بهدست نیاید. این را باید در نظر بگیریم؛ انتقاد اگر هست، این است که آیا دلبستگی جامعه و قشرهای مختلف آن و بهخصوص نسل جوانی که امروز، روز به روز تعدادش زیادتر میشود، به این معیارها، به اسلام، انقلاب و امام بیشتر میشود یا کمتر؟
ارسال نظر