جزئیات راهکارهای ایران به روسیه ارائه شد
بسته پیشنهادی تهران برای صلح جهانی
دنیای اقتصاد- مفاد بسته پیشنهادی ایران که حاوی مطالبی درباره ایران، منطقه خاورمیانه، اقتصاد و جهان است، به زودی منتشر خواهد شد. ایران برای خروج غرب و مجموعه کشورهای طرف مذاکره از بنبست مذاکرات، این بسته پیشنهادی را تهیه کرده است.
پیش از این، کشورهای ۱+۵ (اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان) در قالب یک بسته پیشنهادی مجموعهای از مشوقها را در ازای توقف موقت غنیسازی اورانیوم به ایران پیشنهاد دادند. این کشورها در آخرین نشست خود که حدود دو هفته پیش (۱۶آوریل) در شانگهای برگزار شد، به توافقی درست نیافتند، از این رو، کشورهای یادشده قرار است در آیندهای نزدیک در لندن بار دیگر درباره مسائل هستهای ایران مذاکره کنند. این در حالی است که مفاد بسته پیشنهادی تهران فراتر از مسائل هستهای ایران گزارش شده و هدف آن صلح جهانی است.
به گزارش خبرگزاری فارس، توافق همهجانبه با کشورهای علاقهمند به مسائل امنیت بینالمللی از جمله اهداف این بسته پیشنهادی خواهد بود. بسته ابتکاری ایران به افکار عمومی جهان میگوید که ایران اسلامی درباره حل مشکلات بینالمللی نظیر فقر، امنیت و انرژی حرفهای بسیاری برای گفتن دارد. در این بسته، ایران از موضع منطق و استدلال حاضر به مذاکره گسترده خواهد بود. بسته پیشنهادی تاکید ایران بر نقاط اشتراک با کسانی است که مایل به انجام مذاکرات سازنده برای تفاهم بینالمللی هستند.
مفاد بسته به زودی منتشر میشود
در همین زمینه، دبیر شورایعالی امنیت ملی با بیان اینکه بسته پیشنهادی ایران به زودی ارائه میشود، گفت: ایران پیشنهادات جدی برای پرداختن به موضوع هستهای خود در چارچوب این بسته پیشنهادی ارائه میکند.
به گزارش خبرگزاری مهر، سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران پس از دیدار و گفتوگو با والنتین سوبولوف کفیل دبیر شورای امنیت ملی روسیه و هیات همراه وی در پاسخ به این سوال که جزئیات بسته پیشنهادی ایران چیست و آیا این بسته در مذاکره با طرف روسی مطرح شده است یا خیر؟ گفت: یکی از بحثهای خوبی که جزو نقاط اشتراک ما با دوستان روسی بود، این است که جهان دیگر نمی تواند تک قطبی باشد. امروز حرکتها و تصمیماتی که در جهان اتخاذ میشود باید با همکاری همه کشورها باشد و باید به سوی جهان چند قطبی حرکت کنیم. دبیر شورایعالی امنیت ملی افزود: در همین حال قدرت ایران در مناسبات منطقهای و بینالمللی انکارناپذیر بوده و در راستای امنیت منطقهای و بینالمللی است.
جلیلی با تاکید بر اینکه تحکیم امنیت ایران همان تحکیم امنیت بینالمللی است، گفت: ما در بسته موردنظر پیشنهاد دادهایم که قدرتهای تاثیر گذار در عرصه بینالملل در چارچوب سلسله توافقاتی با هم در مورد موضوعات مهم با یکدیگر مذاکره کنند.
وی تاکید کرد: ایران آمادگی دارد که با کشورهایی که حق حاکمیت ملتها را به رسمیت میشناسند و به آن احترام میگذارند، مذاکره کند.
دبیر شورایعالی امنیت ملی با اعلام اینکه در گفتوگو با همتای روس خود جزئیات بسته پیشنهادی ایران را مطرح کرده است، تاکید کرد: این بسته میتواند در مذاکرات بین قدرتهای بزرگ در جهان و از جمله ۱+۵ موثر واقع شود. جلیلی در تشریح بسته پیشنهادی ایران گفت: ایران آمادگی دارد برای کمک به صلح جهانی در یک نگاه عدالتخواهانه با قدرتهای تاثیرگذار مذاکره کند.
وی افزود: این یک اراده و رویکرد جدی است که میتواند مبنایی برای همکاری با کشورهای مختلف باشد.
جلیلی اظهار کرد: ما در این بسته پیشنهاد داده ایم که در عرصه بینالملل قدرتهای تاثیرگذار حول محورهای امنیتی، سیاسی، اقتصادی و حتی مباحثی که میتواند صلح جهانی را با تهدید مواجه کند به مذاکره با یکدیگر بپردازند.
دبیر شورایعالی امنیت ملی با بیان اینکه جزئیات این بسته پیشنهادی و ایده ایران در این رابطه با طرف روسی مطرح شد، گفت: این بسته به دلیل قابلیتهایی که دارد میتواند در مذاکرات بین قدرتهای بزرگ در جهان و از جمله ۱+۵ موثر واقع شود.
جلیلی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه، آیا بسته پیشنهادی ایران ارتباطی با نحوه مذاکرات تهران با ۱+۵ دارد یا خیر؟ گفت: ما در قالب این بسته پیشنهادات جدی خود را برای پرداختن به موضوع هستهای خود ارائه کرده ایم تا تهدیدات ناشی از این امر به حداقل خود برسد، ضمن اینکه همکاریها و فعالیتهای فنی نیز ادامه پیدا کند.
وی با بیان اینکه سوبولوف و هیات همراه وی با دعوت رسمی به ایران آمده است، گفت: ایران و روسیه دو قدرت مهم در عرصه بینالمللی هستند و ظرفیتهای خوبی در زمینههای مختلف دارند.
دبیر شورایعالی امنیت ملی، افزود: همکاریهای ایران و روسیه در موضوعات دو جانبه و نیز موضوعات بینالمللی و منطقهای میتواند گام خوبی برای صلح و امنیت در عرصه بینالمللی و منطقهای باشد.
جلیلی تصریح کرد: ما امروز درباره مدل همکاریهای دو کشور مذاکرات خوبی داشتیم و بررسی کردیم که چگونه این دو قدرت میتوانند با مشورت با یکدیگر حضور موثرتری در عرصه بینالمللی داشته باشند.
تخلفی نشد
بر اساس این گزارش، والنتین سوبولوف نیز در خصوص توقیف محموله سوخت اتمی روسیه در آذربایجان گفت: در مذاکره امروز طرفهای روسی و ایرانی بر لزوم انجامپذیری تعهدات در موعد مقرر تاکید کردند. وی درباره وقفهای که در ارسال محموله مربوط به تجهیزات ایزولاسیون برای نیروگاه اتمی بوشهر از طریق آذربایجان رخ داد، گفت: وزارت خارجه روسیه و آذربایجان و نیز گمرکات دو کشور در حال بررسی موضوع هستند، این موضوع به زودی حل خواهد شد و هیچگونه تخلفی نیز در این زمینه صورت نگرفته است.
رشد ۵۰ درصدی روابط تجاری
کفیل شورای عالی امنیت ملی روسیه همچنین از رشد ۵۰ درصدی مبادلات کشورش با ایران خبر داد و توافقات و مذاکرات روسای جمهور دو کشور ، مسائل هستهای و منافع مشترک استراتژیک سیاسی و اقتصادی را از محورهای گفتوگوهای خود در تهران برشمرد.
سوبولوف با بیان اینکه وی و هیات همراهش به دعوت رسمی جلیلی به ایران آمدهاند، گفت: ما با هدف بررسی روابط خود با ایران در عرصه های مختلف به ایران آمدیم و این سفر در ادامه سفر ماه دسامبر سال ۲۰۰۷ جلیلی به روسیه و مذاکرات او با پوتین صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: مذاکرات طرفین بر اساس تفاهم و احترام متقابل صورت گرفت و دو طرف با کمال خرسندی بر این نکته صحه گذاشتند که روابط ایران و روسیه در بسیاری از جهات گسترش پیدا کرده است و مبادلات تجاری دو کشور با ۵۰ درصد رشد مواجه بوده است.
کفیل شورای عالی امنیت ملی روسیه ادامه داد: ما منافع مشترک زیادی با ایران داریم و در مذاکرات خود با آقای جلیلی این منافع را در ابعاد استراتژیک سیاسی و اقتصادی مورد بررسی قرار دادیم. سوبولوف خاطرنشان کرد: ما همچنین در این مذاکرات گفتوگوهای مختلفی در زمینه انرژی و کریدور شمال و جنوب و سایر مسائل دیگر انجام دادیم.
وی با بیان اینکه در مذاکره خود با جلیلی پیرامون برنامه صلحآمیز هستهای ایران نیز مذاکره کرده است، گفت: ما در این گفتگو درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و همکاریهای فنی دو کشور صحبت هایی کردیم و مذاکرات ما صلح آمیز بود و علیه هیچ کشور ثالثی صورت نگرفت.
دیدار آقازاده و سوبولوف
کفیل شورای عالی امنیت ملی روسیه عصر دیروز با رییس سازمان انرژی اتمی ایران نیز دیدار کرد.
محور مذاکرات سوبولوف با مقامات ارشد ایران، روابط دو جانبه به ویژه در بخش انرژی و اقتصاد، تحولات بینالمللی و منطقهای اعلام شده است.
ارسال نظر