سخنگوی وزارت خارجه ایران خبر داد
پاسخ منفی به درخواست اوباما
عکس: خبرگزاری مهر مقامات تهران درخواست استرداد هواپیمای جاسوسی آمریکا را رد کردند
پاسخ منفی ایران به درخواست اوباما
وزیر دفاع: پهپاد جاسوسی آمریکا جزو مایملک جمهوری اسلامی ایران است
سخنگوی وزارت خارجه: درخواست اوباما «فرار به جلو به جای عذر خواهی رسمی و پذیرش تخلف» است
دنیایاقتصاد- مجید اعزازی: در پی درخواستهای رسمی و رسانهای باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا از مقامات تهران برای استرداد هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین خود، سردار احمد وحیدی، وزیر دفاع گفت: پهپاد جاسوسی آمریکا جزو مایملک جمهوری اسلامی ایران است و کشورمان تصمیم میگیرد که در این خصوص چه اقداماتی انجام دهد. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز این در خواست را «فرار به جلو» خواند و گفت: آمریکاییها «به جای عذرخواهی رسمی و پذیرش این تخلف و جرمی که مرتکب شدهاند»، چنین خواستهای را مطرح کردهاند.
هفته گذشته نیروهای مسلح ایران توانستند پهپاد (پرنده هدایتپذیر از دور) جاسوسی آمریکا را در آسمان کشورمان به کنترل خود در آورده و به زمین بنشانند. تاکنون واکنش واشنگتن به این رویداد در طیفی از انکار وجود این هواپیما در ایران و درخواست استرداد آن متغیر بوده است. آنچنان که خبرگزاریهای داخلی و خارجی گزارش دادهاند، باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا روز دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با نوری المالکی، نخست وزیر عراق در واشنگتن گفته است که ما خواهان بازگرداندن آن شدهایم و باید ببینیم ایرانیها چگونه به این درخواست پاسخ خواهند داد. اوباما تصریح کرده است: آمریکا مایل است این هواپیمای بسیار محرمانه به این کشور بازگردد. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نیز دراین باره گفته است: ما درخواست رسمی (برای بازگرداندن پهپاد) دادهایم اما با توجه به رفتار ایران تا این لحظه پیش بینی نمیکنیم که به این درخواست پاسخ دهد.
پهپاد آمریکا جزو مایملک ایران است
مقامات تهران اما به این درخواستها پاسخ منفی دادند. دیروز سردار احمد وحیدی، وزیر دفاع در این باره گفت: پهپاد جاسوسی آمریکا جزو مایملک جمهوری اسلامی ایران است و کشورمان تصمیم میگیرد که در این خصوص چه اقداماتی انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری فارس، سردار وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در حاشیه افتتاح دوازدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری در جمع خبرنگاران در پاسخ به اینکه آیا روسیه و چین تاکنون برای استفاده از جزئیات پهپاد جاسوسی آمریکا مذاکراتی با ایران داشتهاند، گفت: هواپیمای جاسوسی آمریکا جزو مایملک جمهوری اسلامی ایران است و کشورمان تصمیم میگیرد که در این خصوص چه اقداماتی انجام دهد.
فرار به جلو
سخنگوی وزارت خارجه نیز دیروز در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره درخواست باراک اوباما از ایران برای برگرداندن هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین آمریکا، گفت: به نظر میآید ایشان فراموش کرده که به حریم هوایی کشور ما تجاوز شده، عملیات جاسوسی صورت گرفته، مقررات بینالمللی نقض و در امور داخلی کشور ما دخالت شده و به عنوان یک فرار به جلو به جای عذرخواهی رسمی و پذیرش این تخلف و جرمی که مرتکب شدهاند، چنین خواستهای را عنوان کرده است.
وی تصریح کرد: آمریکا باید بداند اقدامی که در نقض حریم هوایی ما انجام داده میتواند صلح و امنیت جهانی را به خطر بیندازد و این کشور باید مسوولیتهای این کار و تبعات آن را بپذیرد.
سفر جلیلی به روسیه ربطی به پهپاد ندارد
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره سفر سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی به روسیه با بیان اینکه باید بین مقامات کشورهای بزرگی چون ایران و روسیه درباره موضوعات مختلف دوجانبه و بینالمللی تبادلنظر و رایزنی صورت گیرد، گفت: با توجه به نقش ایران در تحولات منطقه و جایگاه روسیه و روابط دیرینه و راهبردی دو کشور، انجام این سفرها طبیعی است و بین مقامات دو کشور در سطوح بالا این سفرها و رایزنیها انجام میشود. مهمانپرست تصریح کرد: این سفر هیچ ارتباطی به مساله هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین آمریکا ندارد.
رد احتمال واگذاری پهپاد به روسیه و چین
در بخشی دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی، خبرنگار «دنیایاقتصاد» با اشاره به انتشار برخی اخبار به نقل از منابع ایرانی مبنی بر اینکه احتمال واگذاری پهپاد جاسوسی آمریکا به روسیه و چین وجود دارد، از مهمانپرست پرسید آیا این اخبار را تایید میکنید؟ سخنگوی وزارت خارجه نیز چنین پاسخ گفت: دوستان ما باید دقت کنند مهار کردن هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین آمریکایی که از تکنولوژی فوقالعاده پیچیدهای برخوردار است توسط مقامات نظامی کشور ما به قدری برای مقامات آمریکایی سنگین و تحقیرآمیز بوده که به دنبال ایجاد فضاهای جدید و مصنوعی هستند تا این مساله تحتالشعاع قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مقامات غربی از طریق عوامل و رسانههایشان بحثهای زیادی را دامن میزنند تا موضوع اصلی فراموش شود، تصریح کرد: بحث اینکه کشوری از ما درخواست کرده باشد تا از اطلاعات این هواپیمای جاسوسی استفاده کند به هیچ وجه مطرح نبوده و هیچ درخواستی مطرح نشده است. وی افزود: اگر اخباری را که در این زمینه منتشر میشود بررسی کنید مشاهده میکنید که منابع اصلی آنها همه به آمریکاییها یا بولتنهای وزارت دفاع آمریکا برمیگردد. این یک طراحی است برای اینکه این شکست تاریخی خود را تحتالشعاع مسائل دیگری قرار دهند و موضوع عوض شود.
به گفته مهمانپرست آنها باید بپذیرند در این مساله تحقیر شدند و ابهت آنها شکسته شده و این را ملتها به خوبی دریافت کردهاند.
وی در بخشی دیگر از این کنفرانس مطبوعاتی در این باره گفت: اینکه آقای اوباما سعی میکند به روی خود نیاورد که چه اتفاقی افتاده و درخواست میکند هواپیما برگردد باید از ایشان سوال کنیم اگر همین اتفاق در رابطه با نقض حریم هوایی آمریکا رخ داده بود، برخورد آنها نیز همینگونه بود؟
وی تصریح کرد: آمریکاییها بدانند دوره عوض شده و ملتها به هیچ وجه این گونه رفتار مستکبرانه را تحمل نخواهند کرد.
حکم بازداشت ۲ مقام آمریکایی
سخنگوی وزارت خارجه درباره درخواست ایران برای صدور حکم بازداشت دو مقام آمریکایی به دلیل تحریک به ترور یکی از فرماندهان نظامی نیز اظهار کرد: این کار کاملا جنبه حقوقی دارد و به شدت پیگیری خواهد شد. هیچ کس حق ندارد نسبت به فعالیتهای تروریستی چنین تحریکی را انجام و به خودش اجازه دهد نسبت به از بین بردن افرادی که در هر کشوری جایگاه مشخصی دارند چنین تصمیمی را بگیرد.
مهمانپرست با بیان اینکه آمریکاییها عادت به حمایت از تروریسم دارند، گفت: حتما این مساله به لحاظ حقوقی پیگیری خواهد شد و اینترپل موظف به بازداشت و دستگیری آنها خواهد بود.
توصیه به کنترل احساسات در قبال انگلیس
مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره این که آیا وزارت خارجه میتوانست درباره موضوعهای اخیر مربوط به انگلیس و آمریکا موضعگیریهای انقلابی اتخاذ کند؟ با اشاره به روند شکلگیری حادثه ورود به سفارت انگلیس گفت: به دوستان عزیز توصیه میکنیم که توجه داشته باشند شرایط سیاسی به گونهای است که آمریکاییها و متحدان غربی آنها دچار شکستهای سیاسی فاحشی شدند و در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا موج بیداری اسلامی برای آنها فشارهای فزایندهای ایجاد کرده است. آنها توسط ملتهای منطقه مجبور به خروج از این منطقه حساس شدهاند و بنابراین هر اقدامی را انجام میدهند تا صورت مساله را عوض کنند و موضوع را به یک مساله جدیدی مثل ایرانی هراسی تبدیل کنند.
وی افزود: آمریکاییها میخواهند ایران را متهم کنند که پایبند به مقررات و قوانین بینالمللی نیست. سناریوهایی را در این رابطه طراحی کردند تا بتوانند به کشور ما نسبت دهند تا از موج فشارهای مردمی در منطقه فرار کنند. ملت ما باهوش و قانونمند است و به هیچکس اجازه نخواهند داد که به منافع ملی تعدی داشته باشد.
مهمانپرست تصریح کرد: هر کشوری بخواهد منافع ملت ما را خدشهدار کند پاسخ محکم و قاطعی دریافت خواهد کرد، ولی این پاسخ از طریق مراجع قانونی و به صورت کاملا سنجیده انجام خواهد شد و باید ملت ما و بخشهایی از جوانان ما که از برخی رفتارهای کشورهای غربی ناراحت هستند، احساسات خود را کنترل کنند.
۳ تخلف آمریکا در راهاندازی سفارت مجازی
مهمانپرست در بخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی درباره تأسیس سفارت مجازی آمریکا در ایران گفت: بحث سفارت مجازی دو جنبه دارد. یک جنبه به لحاظ حقوقی و دیگری سیاسی است. اگر واقعاً مقامات آمریکایی فکر میکنند با این اقدام قصد راهاندازی سفارتی را به صورت مجازی دارند باید توجه کنند که هرگونه ایجاد روابط سیاسی و کنسولی با تعاریف بینالملل باید با توافق کشور مقابل صورت گیرد.از این رو، اقدام یکجانبه نقض مقررات بینالمللی است و به شدت محکوم است.
وی افزود: مساله دوم به لحاظ حقوقی این است که وقتی این اقدام به صورت یک طرفه صورت میگیرد مداخله در وضعیت داخلی کشور محسوب میشود و این هم تخلفی است که پاسخ محکمی را دریافت میکند.
وی اظهار کرد: مساله سوم به لحاظ حقوقی این است که وقتی ما رابطه سیاسی و کنسولی بین دو کشور نداریم به همین دلیل حافظ منافع تعیین شده است. اگر آمریکاییها قصد دارند رویه خود را تغییر دهند، به این معناست که لابد دیگر به حافظ منافع در ایران نیازی ندارند و تکلیف این مساله نیز باید به لحاظ حقوقی روشن شود.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: آمریکاییها باید به تخلفات جدی خود و نقض حقوق و مقررات بینالمللی توجه کنند. این نقض مقررات میتواند برای آنها تبعات سنگینی را داشته باشد.
پشیمانی واشنگتن از قطع رابطه ایران-آمریکا
مهمانپرست در رابطه با بعد سیاسی و تبلیغاتی تاسیس این سفارتخانه مجازی نیز با بیان اینکه آمریکاییها نشان دادند که از نداشتن رابطه با کشور ما بسیار پشیمان هستند، گفت: آنها خیلی تلاش میکنند تا به شکلهای مختلفی بتوانند رابطهای را با کشور ما برقرار کنند و قصد آنها از ایجاد این رابطه، ضربه زدن به منافع کشور و ملت ماست.
وی ادامه داد: آمریکاییها فکر میکنند با این گونه رفتارها میتوانند در حوادثی که ممکن است در ایران اتفاق بیفتد، مناسبتهایی مثل انتخابات یا بحثهای دیگری که ملت ما با اقتدار این مسیر را دنبال میکنند خدشه ایجاد یا به تنشها و اختلافات دامن بزنند. وی تصریح کرد: اگر آمریکاییها واقعا از رفتار گذشته پشیمان شدهاند و فکر میکنند به این رابطه نیاز دارند، راهش اینگونه مداخله کردنهای غیرقانونی نیست. آمریکاییها باید رسما عذرخواهی کنند و بپذیرند که در طول تاریخ روابطشان با ما دچار چه جنایاتی شدند و در عمل رفتار خود را تغییر دهند. در آن زمان ملت ما راجع به آمریکا و برقراری هر گونه رابطهای تصمیم خواهد گرفت.
رقابت آمریکا و انگلیس برای رابطه با ایران
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره خروج ۴ سفیر اروپایی از ایران برای رایزنی درباره حادثه سفارت انگلیس در تهران و بازگشت یک نفر از آنان (سفیر اسپانیا) به تهران گفت: بهتر است کشورهای دیگر اروپایی به منافع خود و روابط دوجانبه با دقت توجه داشته باشند. انگلیس و آمریکا رویه جداگانهای را در تاریخ ملت ما از خود به جا گذاشتهاند و یک ذهنیت بسیار منفی از رفتار آنها در بین مردم ما وجود دارد که این فقط محدود به این دو کشور است.
وی افزود: وقتی رابطه آمریکا با ایران قطع میشود مقامات انگلیس از این خوشحال هستند که با حضور در کشور ما میتوانند رقابتی را با آمریکاییها داشته باشند و زمانی که انگلستان به شکلی با مصوبه مجلس رابطهاش با ایران محدود میشود بلافاصله آمریکاییها بحث سفارت مجازی را راه میاندازند تا رقابتشان با انگلیس را جبران کنند. وقتی هر دو کشور در ایران نیستند آنها نگرانند که سایر کشورهای اروپایی در کشور ما حضور داشته باشند.
مهمانپرست گفت: کشورهای اروپایی نباید فریب اقدامات سیاسی آمریکا و انگلیس را بخورند. کشورهای اروپایی میتوانند با ایران روابط بسیار خوبی را داشته باشند و منافع خود را دنبال کنند. با توجه به بحرانهای جدی که در کشورهای اروپایی وجود دارد این کشورها به رابطه خوب با کشور ما نیاز دارند.
عکس: خبرگزاری مهر
ارسال نظر