با یک تیر؛ ده نشان!

پزشکیان شامگاه پنج‌شنبه پس از بازگشت از سفر به قازان با ابراز رضایت از ماحصل دیدارها و گفت‌وگوهای انجام شده با سران کشورهای عضو بریکس گفت: این اولین دوره از اجلاس گروه بریکس بود که ایران به عنوان عضو اصلی در آن حضور داشت و آنچه در این سفر و در جریان شرکت در این اجلاس اتفاق افتاد، دستاورد خوبی بود. رئیس‌جمهور در ادامه پرداختن به مسائل امنیتی، اقتصادی و اجتماعی را سه رسالت و پایه اصلی برگزاری اجلاس بریکس در روسیه برشمرد و افزود: در حوزه اقتصادی تلاش بریکس بر این است که با یکجانبه‌‌‌گرایی آمریکا، سلطه دلار بر اقتصاد جهان و تحریم‌‌‌های ظالمانه و ناپسند علیه کشورهای مختلف مقابله کند. پزشکیان با بیان اینکه سازمان بریکس در بدو تاسیس تنها ۵ عضو داشت اما امروز علاوه بر تعداد بالای کشورهای عضو بیش از ۳۰ کشور داوطلب عضویت در آن هستند و روسای ۶ سازمان بین‌المللی از جمله دبیرکل سازمان ملل هم در آن حضور دارند، تصریح کرد: یکی از بحث‌‌‌های مهم در این اجلاس این بود که با توجه به سلطه سیاست‌‌‌های آمریکا بر صندوق بین‌المللی پول، یک صندوق جداگانه ایجاد شود تا از طریق آن کشورها بتوانند به یکدیگر کمک کنند و تحریم‌‌‌های آمریکا را خنثی کنند.

پزشکیان همچنین به دیدار و گفت‌وگو با رؤسای جمهور کشورهای عضو در حاشیه این اجلاس اشاره کرد و گفت: بیانیه پایانی اجلاس بریکس نیز به‌ویژه در تقبیح و محکوم کردن جنایت‌‌‌گری اسرائیل در غزه و لبنان و همچنین تاکید بر توسعه ارتباطات پولی، اقتصادی، فرهنگی، علمی، کارشناسی و امنیتی کشورهای عضو، مهم و قابل‌توجه بود.

مصر و امارات به پزشکیان چه گفتند؟

پزشکیان در ادامه با اشاره به استقبال سران کشورهای عضو بریکس از مواضع جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: برخی از سران کشورهای این سازمان از جمله مصر می‌‌‌گفتند سفرای کشورهای اروپایی وقتی پیش ما می‌‌‌آیند تصویری از شما ارائه می‌دهند که با آنچه ما می‌‌‌بینیم بسیار تفاوت دارد، شما باید ارتباطاتتان با کشورهای منطقه را بیشتر کنید، از طرفی امیر امارات نیز به شدت از سفر به ایران استقبال می‌‌‌کرد و معتقد بود که ما باید خودمان مشکلات‌‌‌مان را حل کنیم و اجازه ندهیم دیگران در مسائل ما دخالت کنند.

سخنرانی در نشست بریکس پلاس

رئیس‌جمهور روز پنج‌شنبه ۳ آبان با بیان اینکه ایران بر این باور است که چالش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای و بین‌المللی بدون تلاش‌‌‌های مشترک از بین نخواهد رفت، گفت: بریکس و بریکس پلاس باید سازوکاری شفاف، منصفانه، فراگیر، بدون تبعیض و مبتنی بر قواعد تجارت چند‌‌‌جانبه با نگاه ویژه به جهان جنوب و کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه‌‌‌یافته، طراحی و اجرا کنند.

پزشکیان در اولین نشست بریکس پلاس، «نشست مشترک سران بریکس با کشورهای مدعو و دوستان بریکس» در قازان روسیه تصریح کرد: گستره جغرافیایی بریکس فرصت بی‌‌‌نظیری است برای تسهیل ارتباطات فراقاره‌‌‌ای و تحصیل منافع مشترک جمعی، فرآیندی که نتیجه شگرفی بر کاهش شکاف موجود در روند توسعه‌‌‌یافتگی و افزایش سطح رفاه مردمی برجای خواهد گذاشت. آینده متعلق به کشورهایی است که بیشترین نقش را در ایجاد همگرایی و برقراری نظم جدیدی از مناسبات نهادینه‌شده بر مبنای گفتمان وفاق و عدالت داشته باشند.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه پایه‌‌‌های معادلات یکجانبه و توازن برخاسته از محوریت تک‌‌‌قطبی به شدت سست و لرزان شده است، گفت: ائتلاف‌‌‌گرایی و تلاش برای ایجاد مناسباتی سازنده و دوستانه، بخشی از واقعیت امروز و خواسته جمع زیادی از کشورها و بازیگران بین‌المللی است تا از فضای یکجانبه‌‌‌گرایی رهایی یابند. از سال ۲۰۲۲، بلوک نوظهور اقتصادی بریکس متشکل از برزیل، روسیه، چین، هند و آفریقای جنوبی به‌‌‌دنبال گسترش عضویت بوده و ایران، مصر، اتیوپی و امارات رسما به عضویت آن درآمده و عضویت آرژانتین لغو و عضویت عربستان سعودی هم از سوی مقامات این کشور در حال بررسی است. چند کشور در حال توسعه دیگر از جمله نیجریه، اندونزی، ترکیه، آذربایجان، بحرین، ویتنام، سنگال، کویت، کوبا، قزاقستان و... برای پیوستن به بریکس تمایل نشان داده و عضویت آنها در حال بررسی است.