جایگاه کسبوکار ایران در منطقه خاورمیانه و شمالآفریقا
دنیایاقتصاد- زهرا واعظ: مقایسه شاخصهای کسبوکار میان ایران و کشورهای حوزه منا (کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا) در سال ۲۰۱۱ که از سوی بانک جهانی محاسبه شده، نشان میدهد ایران در این زمینه دارای رتبه ۱۲۹ جهانی بوده که نسبت به سال گذشته دو پله صعود کرده و بهبود یافته است.
دنیایاقتصاد- زهرا واعظ: مقایسه شاخصهای کسبوکار میان ایران و کشورهای حوزه منا (کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا) در سال ۲۰۱۱ که از سوی بانک جهانی محاسبه شده، نشان میدهد ایران در این زمینه دارای رتبه ۱۲۹ جهانی بوده که نسبت به سال گذشته دو پله صعود کرده و بهبود یافته است.
اما این ارتقای رتبه در شرایطی صورت پذیرفته که کشور عربستان سعودی در زمینه شاخص سهولت انجام کسبوکار با کسب رتبه 11 جهانی بهترین وضعیت را از این نظر در میان 18 کشور منطقه داراست. این در حالی است که ایران در منطقه منا از لحاظ شاخص سهولت کسبوکار دارای رتبه 13 است که در بین 18 کشور این منطقه رتبه مناسبی با توجه به ظرفیتهای اقتصادی، انسانی و علمی ایران نیست. شاخص سهولت انجام کسبوکار توسط بانک جهانی محاسبه میشود و حاصل میانگین 9 شاخص فرعی است که شاخصهای فرعی نیز به نوبه خود متشکل از مجموعهای از شاخصهای جزئی و میانگین این زیرشاخصها هستند. بر اساس گزارشی که سایت «الف» در این باره ارائه کرده و پیش از این نیز طی گزارش مبسوطی تحت عنوان «فضای کسبوکار در سال 2011» آبان ماه سال گذشته در روزنامه دنیای اقتصاد به چاپ رسید، در سال 2011 در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و عربستان سعودی با کسب رتبه 11 جهانی بهترین وضعیت را از این نظر دارد و نزدیکترین کشور در این شاخص به عربستان، کشور بحرین است. بحرین با رتبه 28 با وجود آنکه 3 رتبه نسبت به سال 2010 تنزل یافته است توانسته رتبه دوم از لحاظ سهولت کسبوکار را در
میان کشورهای حوزه منا از آن خود کند. البته کشورهمسایه عراق با رتبه 166 جهانی که نسبت به وضعیت سال قبل از آن تغییری نداشته است در میان کشورهای این منطقه از بدترین وضعیت برخوردار بوده و در میان 18 کشور منطقه رتبه هجدهم را داراست که البته حضور نیروهای بیگانه در این کشور و برخی بیثباتیها در این زمینه بیتاثیر نیست. بعد از عراق، جیبوتی و سوریه نیز با رتبههای 158 و 144 در جایگاههای بعدی قرار دارند که نشان میدهد نه تنها به لحاظ جهانی بلکه در میان 18 کشور منطقه نیز از جایگاه خوبی برای کسبوکار برخوردار نیستند.
همچنین پس از عربستان سعودی که با کسب رتبه ۱۱ جهانی بهترین وضعیت را از این نظر در منطقه منا دارد، بحرین، امارات ، قطر و تونس نیز در زمینه شاخص رتبه سهولت کسبوکار در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
بر اساس این گزارش یکی از شاخصهای فرعی بررسی فضای کسبوکار که مورد بررسی قرار میگیرد شاخص حمایت از سرمایهگذاران است که از این منظر ایران با کسب رتبه 167 جهانی در سال 2011 در میان 18 کشور منطقه از مقام هفدهم برخوردار است که در این زمینه کشور عربستان نیز همچنان با کسب رتبه 16 جهانی مقام اول را در میان 18 کشور عضو کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا داراست. در خصوص شاخص حمایت از سرمایهگذاران پس از عربستان،کشور کویت، غزه و کرانه باختری، بحرین و مصر هم به لحاظ رتبهبندی منطقهای در جایگاههای بعدی قرار میگیرند.
ارسال نظر