همچنین روز چهارشنبه دوم خرداد ۹۰نفر از سران و مقامات ارشد کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی با حضور در محل سالن اجلاس سران تهران به مقام رئیس‌جمهور و همراهان شهید ایشان ادای احترام کردند. به گزارش «ایرنا» آیین ادای احترام سران و مقامات ارشد کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به مقام رئیس‌جمهور و همراهان شهیدش به میزبانی محمد مخبر سرپرست ریاست‌جمهوری در سالن اجلاس سران تهران صورت گرفت. امیر قطر، رهبر ملی ترکمنستان، رؤسای جمهور تونس و تاجیکستان، نخست‌وزیران عراق، پاکستان، ارمنستان، گرجستان، آذربایجان و سوریه، روسای مجالس لبنان، الجزایر، قزاقستان، مالی، اتیوپی، رئیس مجلس دومای روسیه و رؤسای مجلس قانون‌گذاری و مجلس عالی ازبکستان، رؤسای مجالس قبلی و فعلی عراق و جمعی از نمایندگان مجلس عراق، معاونان رؤسای جمهور ترکیه و هند و معاونان نخست‌وزیران قرقیزستان، ارمنستان، چین، افغانستان و صربستان و نماینده ویژه امپراتور ژاپن از جمله مقامات ارشدی بودند که با حضور در محل سالن اجلاس سران تهران و عرض تسلیت به سرپرست ریاست جمهوری، به مقام شهید ابراهیم رئیسی و یاران شهیدش ادای احترام کردند.

همچنین به گزارش «ایرنا» صدها تن از سفرا و دیپلمات‌های خارجی نیز برای عرض تسلیت به مناسبت شهادت رئیس‌جمهوری ایران و سایر شهدای سانحه هوایی در سفارت‌خانه‌های کشورمان حاضر شده و دفتر یادبودی را که به همین دلیل گشوده شده است، امضا کردند. در ادامه ادای احترام به شهدای سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهوری و همراهانش، روز پنج‌شنبه مجمع عمومی سازمان ملل به احترام آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور شهید ایران و همراهان او از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در سانحه سقوط بالگرد، یک دقیقه سکوت کرد. به گزارش «ایلنا» هچنین مجمع عمومی سازمان ملل قرار است این هفته مجلس یادبودی برای گرامی‌داشت یاد رئیس‌جمهور فقید ایران برگزار کند. «دنیس فرانسیس» رئیس هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل نیز با حضور در نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد این نهاد بین‌المللی در نیویورک به رئیس‌جمهور و وزیر خارجه شهید ایران ادای احترام کرد.

جمعی از دیپلمات‌های خارجی مقیم مشهد و مقام‌هایی از کشورهای همسایه نیزروز پنج‌شنبه با سفر به مشهد در مراسم تشییع و خاک‌سپاری رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی حضور پیدا کردند.

 ابلاغ پیام تسلیت دولت و ملت عراق به رهبر انقلاب

آقای محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق، پیش از ظهر روز دوم خرداد (چهارشنبه هفته گذشته) در دیدار با رهبر انقلاب اسلامی، به نمایندگی از دولت و ملت این کشور، ضایعه درگذشت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و همراهان ایشان را به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و ملت ایران تسلیت و تعزیت گفت.

آقای سودانی در این دیدار خطاب به رهبر انقلاب گفت: در این شرایط متاثرکننده به دیدار حضرت‌عالی آمدم تا مراتب حزن، اندوه و تعزیت دولت و ملت عراق را به دولت و ملت ایران اعلام کنم. آنچه ما از آقای رئیسی، رئیس جمهور شهید ایران دیدیم چیزی جز صدق، اخلاص، پاکی، «کار و تلاش» و خدمت به مردم نبود. نخست‌وزیر عراق همچنین با اشاره به حضور میلیون‌ها نفر در مراسم تشییع رئیس جمهور شهید ایران گفت: تصاویری که من از تلویزیون دیدم پیام‌های روشنی داشت که مهم‌ترین پیام آن، عمق ارتباط مستحکم مردم با مسوولان در جمهوری اسلامی، با وجود همه فشارها و تحریم‌ها و این حادثه ناگوار است. آقای سودانی تاکید کرد: پیام دیگر حضور میلیونی مردم در مراسم تشییع این است که باید به مردم خدمت کرد و این تشییع باشکوه، نتیجه خدمت به مردم است و این درس باید سرلوحه ما در عراق نیز باشد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار، با قدردانی از سفر نخست‌وزیر عراق به تهران برای ابراز همدردی، گفتند: ما شخصیت برجسته‌ای را از دست دادیم. آقای رئیس‌جمهور برادر بسیار خوب و مسوولی کارآمد و با کفایت و صمیمی و جدی بود. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: اکنون آقای مخبر بر اساس قانون اساسی مسوولیت سنگینی را بر عهده گرفته‌اند و ان‌‌شاءالله همان مسیر همکاری‌ها و توافق‌ها با دولت عراق ادامه پیدا خواهد کرد.

ادامه سیاست گسترش روابط با ارمنستان

همچنین آقای نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان (روزدوم خرداد) در دیدار با رهبر انقلاب اسلامی مراتب تاثر و همدردی ملت و دولت ارمنستان را اعلام کرد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار با قدردانی از ابراز همدردی نخست‌وزیر ارمنستان، به مشترکات تاریخی و جغرافیایی و منافع مشترک ایران و ارمنستان اشاره کردند و گفتند: سیاست جمهوری اسلامی ایران مبنی بر گسترش روز افزون روابط با ارمنستان، تحت هدایت آقای مخبر ادامه پیدا خواهد کرد.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تاکید نخست‌وزیر ارمنستان مبنی بر راهبردی بودن روابط دو کشور افزودند: تاکید اینجانب مبنی بر گسترش همکاری‌ها ناظر بر راهبردی بودن روابط است؛ اما مهم این است که روابط ایران و ارمنستان مخالفانی دارد که بر همین اساس باید مسائل مربوط به دو کشور با دقت و مراقبت انجام شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: رئیس‌جمهور فقید ما نسبت به مسائل مرزی مربوط به ارمنستان و حوادث اطراف این قضیه، بسیار حساس بود و باید این حساسیت‌ها و مراقبت‌ها همچنان لحاظ شوند و ما باید خودمان بتوانیم منافع خود را تامین کنیم. آقای نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان نیز در این دیدار گفت: ما از شنیدن خبر درگذشت رئیس‌جمهور و وزیر امورخارجه ایران و همراهان ایشان در سانحه هوایی شوکه شدیم و در بهت هستیم؛ اما همان‌گونه که حضرت‌عالی گفتید، مطمئنیم که تحت هدایت‌ها و رهبری شما خللی در امور ایران به وجود نخواهد آمد.

محو رژیم صهیونیستی محقق می‌شود

آقای اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و هیات همراه، پیش از ظهر روز دوم خرداد در دیدار رهبر انقلاب اسلامی مراتب تسلیت و تعزیت خود را به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و همچنین به ملت و دولت ایران اعلام کردند. رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار با تشکر از ابراز همدردی ملت فلسطین به‌ویژه مردم غزه، متقابلا شهادت فرزندان آقای هنیه را تبریک و تسلیت گفتند و از صبر رئیس دفتر سیاسی حماس تمجید کردند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به مقاومت فوق‌العاده مردم غزه که موجب تعجب جهانیان شده است، گفتند: چه کسی باور می‌کرد که روزی در دانشگاه‌های آمریکا به نفع فلسطین شعار داده و پرچم فلسطین برافراشته شود و چه کسی باور می‌کرد که روزی در ژاپن و در تظاهرات به نفع فلسطین، به زبان فارسی شعار «مرگ بر اسرائیل» سر داده شود. ایشان تاکید کردند: در آینده نیز ممکن است درباره قضیه فلسطین حوادثی اتفاق بیفتد که امروز باورکردنی نیستند.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به آیات قرآنی که درباره تحقق دو وعده خداوند به مادر حضرت موسی (ع) است، افزودند: اکنون نیز وعده اول خداوند درباره مردم فلسطین محقق شده و آن، همان غلبه مردم غزه که گروهی کوچک هستند در مقابل گروه بزرگ و قدرتمند آمریکا، ناتو، انگلیس و برخی کشورهای دیگر است. بر همین اساس وعده دوم یعنی محو  رژیم صهیونیستی نیز قابل تحقق است و به لطف الهی آن روزی که فلسطین از «بحر» تا «نهر» تشکیل شود، فرا خواهد رسید. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تاکید کردند: آقای مخبر که بر اساس قانون اساسی مسوولیت امور اجرایی کشور را برعهده دارد سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های رئیس‌جمهور فقید را درباره فلسطین، با همان انگیزه و روحیه ادامه خواهد داد.

در این دیدار آقای اسماعیل هنیه با ابراز قدردانی از حمایت‌های همیشگی ملت و دولت ایران از مردم فلسطین، آقای رئیسی را شخصیتی دوستدار و یاور فلسطین و مقاومت خواند و گفت: آقای امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه فقید نیز در همه صحنه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی همواره از فلسطین و مقاومت دفاع می‌کرد و من بارها به او می‌گفتم که شما وزیر امور خارجه مقاومت هستید. رئیس دفتر سیاسی حماس با تشریح آخرین وضعیت میدانی غزه تاکید کرد: امروز جبهه مقاومت در منطقه و نیروهای مقاومت در فلسطین در بهترین حالت و دشمن صهیونیستی در بدترین حالت قرار دارند و این، از الطاف الهی است.

سفر اخیر آقای رئیسی به پاکستان نقطه عطف بود

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی عصر روز دوم خرداد در دیدار آقای «شهباز شریف»، نخست‌وزیر پاکستان و هیات همراه با تشکر صمیمانه از ابراز همدردی دولت و ملت برادر پاکستان گفتند: برای جمهوری اسلامی ایران، روابط با پاکستان بسیار اهمیت دارد و به این کشور نگاه کاملا برادرانه دارد؛ اما روابط دو کشور در سال‌های گذشته با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است و ما معتقدیم در دولت جدید پاکستان امکان اوج‌گیری مجدد این روابط وجود دارد.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تاکید آقای رئیسی، رئیس‌جمهور فقید بر اهمیت روابط با پاکستان افزودند: سفر اخیر آقای رئیسی به پاکستان می‌تواند نقطه عطفی در روابط دو کشور باشد و آقای دکتر مخبر مسیر همکاری‌ها و توافق‌ها را پیگیری خواهند کرد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: ارتباطات دوستانه بین کشورهای برادر همیشه آسان پیش نمی‌رود و باید بر موانع فائق آمد و پیشرفت همکاری‌ها را با جدیت و در عمل دنبال کرد. آقای «شهباز شریف» نخست‌وزیر پاکستان نیز در این دیدار، سفر چندی پیش آقای رئیسی به پاکستان را بسیار مفید و زمینه‌ساز گسترش بیش از پیش روابط و نقشه راه آینده دانست و اظهار امیدواری کرد که روابط در زمینه‌های مختلف ارتقا یابد.

حرکت کشور  هیچ  تغییری  نمی‌کند

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی عصرروز دوم خرداد در دیدار آقای «تمیم بن‌حمد آل‌ثانی» امیر قطر و هیات همراه، با تشکر از ابراز همدلی و همدردی قطر در حادثه تلخ اخیر، بر لزوم استمرار مسیر پیشرفت همکاری‌های دو کشور تاکید کردند. ایشان، از دست دادن رئیس‌جمهور جامع‌الاطرافی همچون آقای رئیسی را سخت خواندند و گفتند: با وجود این فقدان، اما حرکت کشور هیچ تغییری نخواهد کرد و همان روح علاقه و اطمینان میان ایران و قطر که در دوره رئیس‌جمهور فقید حاکم بود، از طرف آقای دکتر مخبر ادامه خواهد داشت. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به شرایط منطقه و تلاش دشمنان برای از بین بردن ثبات و آرامش خاطرنشان کردند: کشورهای منطقه یک گزینه بیشتر پیش روی ندارند و آن همراهی و همدلی با یکدیگر است.

آقای تمیم بن‌حمد آل‌ثانی، امیر قطر نیز در این دیدار با اظهار تسلیت به مناسبت درگذشت رئیس‌جمهور و همراهان ایشان گفت: روابط ایران و قطر همواره مستحکم بوده و این مسیر ادامه پیدا خواهد کرد. وی تنها راه مقابله با تهدیدهای موجود در منطقه را همکاری و انسجام کشورهای منطقه دانست و افزود: ما هیچ حدی را برای گسترش روابط با ایران قائل نیستیم.

ملت ایران تولید فرصت خواهد کرد

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی عصر روز دوم خرداد در دیدار آقای «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان، با قدردانی از ابراز همدردی دولت و ملت لبنان در این حادثه تلخ و سنگین گفتند: اعلام عزای عمومی در لبنان نشانگر کمال همراهی دو کشور است و ما نسبت خودمان با برادران لبنانی و جناب آقای سیدحسن نصرالله را نسبت خویشاوندی و برادری می‌دانیم.

ایشان حادثه اخیر را موجب از دست دادن یک شخصیت برجسته دانستند و خاطرنشان کردند: این موضوع برای ما سخت است اما به لطف خداوند، ملت ایران از این حادثه تلخ به‌عنوان یک فرصت استفاده خواهد کرد؛ همان‌گونه که در سال‌های گذشته از حوادث سخت تولید فرصت شده است. رهبر انقلاب اسلامی، با اشاره به حرکت ملت ایران در تشییع رئیس‌جمهور فقید و همراهان ایشان افزودند: ملت ما الحمدلله، ملت ایستاده و بیداری است و اعتماد و توکل ما نیز به خدای متعال زیاد است و ان‌شاءالله ملت ایران از این حادثه سود خواهد برد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین با ابراز خرسندی از همدلی موجود میان مجموعه‌های مقاومت در لبنان و تایید سخنان آقای «نبیه بری» مبنی بر جنگ «وجود» در منطقه افزودند: شرایط کنونی منطقه به گونه‌ای است که هم برای دشمن صهیونیستی شرایط مرگ و زندگی است و هم برای جبهه حق. رهبر انقلاب اسلامی تاکید کردند: ورود لبنان به قضایای اخیر فلسطین و غزه تاثیر عمیقی داشت و اگر چنین کاری انجام نمی‌شد قطعا بیشترین خسارت به خود لبنان وارد می‌شد.

آقای «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان نیز در این دیدار با اعلام ناراحتی و اندوه شدید ملت و دولت لبنان از حادثه اخیر گفت: ما زخم و جراحت بر برادران ایرانی را زخم و جراحت خود می‌دانیم و وظیفه ما بود که به نمایندگی از دولت و ملت لبنان در تهران حضور پیدا کنیم. آقای نبیه بری با اشاره به شرایط منطقه و جنگ غزه آن را جنگ «وجود» خواند و افزود: لبنان نمی‌توانست در قبال کشتار مردم غزه ساکت بماند و به‌همین دلیل مقاومت لبنان برای کمک به مردم غزه وارد میدان شده است و ما شرط اول تغییر شرایط موجود را توقف جنگ غزه می‌دانیم.

تاکید بر همکاری‌های میدانی‌ ایران و تونس

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی عصر دوم خرداد در دیدار رئیس‌جمهور تونس و هیات همراه، با سپاسگزاری از احساسات برادرانه و صمیمانه آقای « قیس سعید » نسبت به حادثه اخیر گفتند: حادثه از دست دادن رئیس‌جمهور و جمعی از مسوولان و همراهان آنها، سنگین است، اما در طول دوران جمهوری اسلامی همواره مشاهده کرده‌ایم که بر اساس حکمت الهی و با صبر و پایداری مردم، حوادث تلخ منشأ پیشرفت‌ها و حرکت‌ها شده‌اند.

رهبر انقلاب اسلامی همچنین با ابراز مسرت از شکل‌گیری تجدید مطلع در روابط ایران و تونس به‌دلیل سفر رئیس جمهور این کشور، افزودند: حضور شخصیت فاضل و دانشگاهی همچون آقای «قیس سعید» در رأس کشور تونس، یک فرصت است تا این کشور بعد از سال‌ها حاکمیت استبدادی و قطع رابطه با دنیای اسلام، چهره جدید و خوبی را از خود به نمایش بگذارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به حرکت چند سال قبل مردم تونس که زمینه‌ساز یک حرکت بزرگ در شمال آفریقا شدند، خاطرنشان کردند: ملت تونس استعداد زیادی برای پیشرفت و حرکت رو به جلو دارند و امیدواریم که با تدبیر آقای «قیس سعید» وحدت لازم میان گرایش‌های مختلف در تونس به وجود بیاید و زمینه پیشرفت بیشتر فراهم شود.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به مواضع ضد صهیونیستی رئیس‌جمهور تونس تاکید کردند: این‌گونه مواضع باید در دنیای عرب توسعه یابد؛ زیرا متاسفانه در دنیای عرب به این‌گونه مسائل اهتمام ورزیده نمی‌شود و ما معتقدیم تنها راه موفقیت، استقامت و پایداری است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به ظرفیت‌های خوب ایران و تونس برای گسترش روابط گفتند: دولت رئیس‌جمهور فقید ما، دولت کار و تحرک و ارتباط بود و اکنون نیز آقای دکتر مخبر با اختیارات کاملی که در اختیار دارند همان مسیر را برای توسعه روابط ادامه خواهند داد.ایشان اظهار امیدواری کردند، همدلی‌ها و همزبانی‌های کنونی میان دو کشور به همکاری‌های میدانی تبدیل شود. در این دیدار آقای قیس سعید، رئیس جمهور تونس با ابراز تسلیت قلبی و خالصانه دولت و ملت تونس به دلیل حادثه تلخ اخیر گفت: آخرین دیدار ما با رئیس‌جمهور فقید ایران، چندی پیش در الجزایر بود و در همان‌جا توافق کردیم که من به تهران بیایم؛ اما هیچ‌گاه تصور نمی‌کردم که برای ابراز تسلیت فوت ایشان به تهران بیایم. رئیس‌جمهور تونس با اشاره به اراده مشترک دو کشور برای گسترش روابط در همه زمینه‌ها اظهار امیدواری کرد که با پیگری توافق‌ها، گسترش همکاری‌ها به‌صورت عملی تحقق یابد. آقای قیس سعید همچنین با اشاره به شرایط منطقه و کشتار مردم غزه به دست رژیم صهیونیستی تاکید کرد: دنیای اسلام باید از موضع انفعالی کنونی خارج شود و با همصدایی به دنبال احقاق حق مردم فلسطین در همه سرزمین‌های فلسطینی و تشکیل دولت مستقل به پایتختی قدس شریف باشد. وی خاطرنشان کرد: امروز جامعه انسانی در جهان از جامعه بین‌المللی پیشی گرفته و جامعه انسانی در کشورهای مختلف یکصدا در مقابل ظلم و جنایت در غزه، به میدان آمده است.

مراسم بزرگداشت از سوی رهبر انقلاب

درهمین حال به گزارش «ایسنا» قرار است امروز مراسم بزرگداشت آیت‌الله ابراهیم رئیسی رئیس جمهور فقید، آیت‌الله آل‌هاشم امام جمعه فقید تبریز، حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه فقید، مالک رحمتی استاندار فقید آذربایجان شرقی، سردار سیدمهدی موسوی سرتیم حفاظت رئیس‌جمهور و عزیزان کادر پرواز، مجلس بزرگداشتی از سوی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی از ساعت ۹:۳۰ صبح در حسینیه امام خمینی‌(ره) برگزار ‌شود.