همپیمانی ضدآمریکایی در هاوانا

به گزارش «ایرنا»، وزیر خارجه روز شنبه به وقت محلی در دیدار با «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور این کشور، در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی رایزنی کرد. امیرعبداللهیان در این دیدار با اشاره به روابط تاریخی و دوستانه ایران و کوبا و مرور روابط دوجانبه، بر اراده جمهوری اسلامی ایران برای تقویت و توسعه همکاری‌‌‌های فی‌مابین تاکید کرد. امیرعبداللهیان از همکاری کوبا در تولید انواع واکسن مشترک در ایران قدردانی کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین ضمن ابراز خرسندی از سطح همکاری‌‌‌ها در موضوعات بین‌المللی، حمایت قاطع ایران از کوبا و محکومیت تحریم‌‌‌ها و مداخله خارجی در این کشور را مورد تاکید قرار داد.

دیاز کانل رئیس‌جمهور کوبا نیز در این دیدار با تمجید از تاریخ و فرهنگ ایران، پیشرفت‌‌‌ها و دستاوردهای علمی و فنی ایران در سایه تحریم‌‌‌ها را ستودنی دانست و بر علاقه‌مندی خود به افزایش تماس‌‌‌ها و مراودات فی‌مابین تاکید کرد. وی تحولات منطقه آمریکای لاتین و جهان را واجد فرصت‌‌‌های نوینی برای تقویت چندجانبه‌گرایی دانست و افزود: کوبا به رغم فشارها مصمم بِه همکاری با کشورهای دوست و رفع موانع و چالش‌‌‌های پیش رو است. رئیس‌جمهور کوبا افزود: دولت آمریکا فقط به منافع خود می‌‌‌اندیشد و ارزشی برای دیگران قائل نیست. ما استقلال سیاسی خود را به بهای سنگینی به دست آورده‌‌‌ایم و آن را حفظ خواهیم کرد. طرفین در این دیدار بر توسعه همکاری‌‌‌های پزشکی، دارویی، تجهیزات پزشکی و واکسن تاکید کردند.

تاکید بر گسترش روابط اقتصادی

امیرعبداللهیان در ادامه با ریکاردو کابریساس روئیس، معاون نخست‌‌‌وزیر کوبا دیدار و آخرین تحولات روابط دو کشور خصوصا در حوزه روابط اقتصادی را مورد گفت‌‌‌وگو و تبادل نظر قرار داد. به گزارش «ایسنا»، رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در این دیدار با اشاره به دیدگاه مقامات تهران در زمینه تاکید بر روابط گسترده فی‌‌‌مابین دو کشور برای ارتقای حوزه اقتصادی مناسبات به سطح بخش سیاسی روابط، به تشریح دیدگاه جمهوری اسلامی در خصوص نگاه به یکجانبه‌‌‌گرایی به عنوان مسیری خاتمه یافته در صحنه تحولات جهانی پرداخت. ریکاردو کابریساس روئیس معاون نخست‌وزیر کوبا نیز در این دیدار وضعیت موجود در حوزه روابط اقتصادی دو کشور را تشریح و در زمینه راه‌های ارتقای مناسبات اقتصادی به بیان نظرات خود پرداخت.

سفر رئیس‌جمهور کوبا به تهران

وزیر امور خارجه در دیدار با «برونو رودریگز» وزیر امور خارجه کوبا نیز آخرین تحولات روابط دوکشور در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی را مورد گفت‌وگو و تبادل نظر قرار داد. حسین امیرعبداللهیان در این دیدار روابط ایران و کوبا را مبتنی بر پایه‌های محکم و متین تاریخی دانست. وی افزود: در عرصه مناسبات سیاسی، روابط ایران و کوبا در عالی‌ترین سطح خود برقرار بوده و هر دو کشور در مسیر حفظ استقلال و مخالفت با یکجانبه‌گرایی دارای نگاه و اهداف مشترک هستند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، وقایع مداخله گرایانه خارجی در امور داخلی کوبا و ترغیب آمریکا به ایجاد اغتشاش در کوبا، در ١١ جولای ٢٠٢٢ را مجددا محکوم کرد و افزود: آمریکا و برخی کشورهای غربی سیاست همزمان اعمال تحریم و مداخله از طریق بروز و تشویق اغتشاشات در کشورهای مستقل را دنبال می‌کنند.

«برونو رودریگز» وزیر امور خارجه کوبا نیز در این دیدار روابط با جمهوری اسلامی ایران را یک اولویت برای کوبا دانست و تحریم‌های یکجانبه و همچنین مداخلات خارجی در امور داخلی کشورها را محکوم و مراتب قدردانی خود و دولت کوبا از مواضع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از کوبا را بیان کرد. استمرار همکاری دو کشور در مجامع بین‌المللی و تبادل هیات‌‌‌های سطوح عالی بین دو کشور از دیگر موضوعات مورد گفت‌وگو و تبادل نظر بین وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و کوبا در این دیدار بود. همتای امیرعبداللهیان همچنین از سفر رئیس‌جمهور کوبا به ایران در سال‌جاری میلادی خبر داد.

این سفر می‌تواند همپیمانی ضد آمریکایی میان ایران و آمریکای لاتین را مجددا مورد تاکید و تقویت قرار دهد. روسای جمهور ایران در دوره‌های مختلف با رویکردهای بعضا متفاوت همواره به کوبا سفر کرده‌اند، اما از آخرین سفر رئیس‌جمهور کوبا به ایران بیش از دو دهه گذشته است. پس از آنکه سید محمد خاتمی رئیس‌جمهور وقت ایران برای نخستین بار در شهریور ۱۳۷۹ برای شرکت در چهاردهمین اجلاس سران غیرمتعهدها به هاوانا سفر کرد، از فیدل کاسترو برای سفر به ایران دعوت شد. فیدل در اردیبهشت ۱۳۸۰ همراه با هیاتی عازم تهران شد. وی در سفر به ایران با تنی چند از مقامات و شخصیت‌های نظام دیدار کرد.

این روابط به‌ویژه در دوره ریاست جمهوری احمدی‌نژاد تقویت شد و آمریکای لاتین با محوریت ونزوئلا به بخشی از استراتژی نفوذ ایران در این منطقه تبدیل شد. به‌رغم فاصله جغرافیایی بسیار زیاد که همواره مورد انتقاد برخی تصمیم‌گیرندگان و تجار و بازرگانان بوده، اما خیز ایران برای راه‌اندازی خط تولید تراکتور، خودرو و همچنین سرمایه‌گذاری در تاسیسات نفتی این کشور باعث شده تا علاوه بر بعد سیاسی و ایدئولوژیک روابط، بعد اقتصادی نیز به آن اضافه شود. رویکردی که در دولت سیزدهم و با توجه به استمرار نگاه دولت احمدی‌نژاد، مجددا شاهد تقویت روابط ایران با این بلوک ضد آمریکایی در آمریکای لاتین خواهیم بود.