حقابه ایران از ارس چقدر است؟
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه افزود: به هر حال ترکیه اقدام به سدسازی کرده و در این زمینه هزینههای میلیاردی هم صورت گرفته طبیعتا منطقی نیست که سدها را خراب کند اما اگر از طریق دیپلماسی مساله پیگیری شود مشکل آبی به وجود نمیآید. وی ادامه داد: به طور کلی کشور دچار ژئوپلیتیک آب و مشکلات این بخش است و در آینده نیز احتمال میرود بیشتر شود. شاید با همکاریها بخشی از مشکلات کم شود. فرجیراد افزود: در آینده در مناطق مختلف کشور با بحران و مشکلات آب مواجه هستیم. برای مثال در کوههای البرز که آب آن باید به سمت خزر برود ما کمترین میزان بارش را داشتیم و احتمالا تابستان امسال در شمال دچار کمآبی هستیم. این مساله باید پیگیری شود.
این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: در صورتی که روابط دو کشور ایران و ترکیه خوب باشد میتواند همکاری در این زمینه توسعه یابد. دیپلماسی کار خود را میکند، طرفین میتوانند به هم امتیاز دهند تا مشکلات در این حوزهها برطرف شود. وی با اشاره به اقداماتی که میتوان در این زمینه انجام داد، گفت: در درجه نخست باید پول به کشور آید و دستگاه سیاست خارجی باید در روابط بینالمللی به گونهای عمل کند که تحریمها برداشته شود، سرمایه به کشور بیاید و طرحهای لازم در زمینههای آبی اجرایی شود.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه همچنین بیان کرد: یکی از اقداماتی که در این زمینه موثر است مکانیزه کردن کشاورزی است. بخش زیادی از آب در زمینه کشاورزی هدر میرود که باید جلوی آن گرفته شود، باید به کشاورزان وام دهیم تا از امکانات بهروز استفاده کنند و نظارت کنیم. وی ادامه داد: باید از طریق دستگاه آبشیرینکن بتوانیم بخشی از آب موردنیاز را تصفیه و استفاده بهینه کنیم و این تکنولوژی در داخل کشور مورد استفاده قرار گیرد. فرجیراد یادآور شد: سومین راهکاری که میتوان از آن استفاده کرد و دنیا به آن توجه دارد تغییر کاربری آبهای فاضلاب است یعنی آب فاضلاب مجددا تصفیه شود، ما نیاز داریم در این زمینه سرمایهگذاری کنیم که میتواند آب بسیاری از شهرهای بزرگ را تامین کند.