رئیسی به قالیباف: همه بر یک کشتی سوار هستیم
پایان اختلاف دولت و پارلمان؟
ابراهیم رئیسی همچنین تصریح کرد: بنده به سهم خود در دولت هر قانونی را که در مجلس تصویب میشود، بدون معطلی برای اجرا ابلاغ میکنم و باور دارم حتی اگر قانونی از نظر ما نقص یا ضعفی دارد، نباید در اجرا با تاخیر مواجه شود، بلکه باید تلاش کرد در حین اجرا اشکالات آن در خود مجلس برطرف شود. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز در این نشست با تاکید بر اینکه باید خط قرمز ما منافع مردم و مصلحتهای نظام باشد، گفت که برای تحقق این مهم ما نیازمند فهم مشترک هستیم. همچنین روسای دولت و مجلس، دولت و مجلس را دو بازوی حکمرانی در کشور توصیف کرده و بر هماهنگی بیشتر میان دو قوه تاکید کردند. نشست مشترک میان مجلس و دولت در شرایطی روز گذشته برگزار شد که مجموع اظهارنظرها و بررسی مواضع برخی نمایندگان مجلس نسبت به اقدامات دولت و شخص رئیسجمهور این روزها از اختلاف میان مجلس و دولت حکایت میکند. انتقاد اصلی نمایندگان مجلس مشخصا به مسائل اقتصادی و معیشتی مردم و ناتوانی نمایندگان برای پاسخگویی به مطالبات مردم برمیگردد. همچنانکه روز گذشته نماینده مردم مهاباد در مجلس در گفتوگو با «ایلنا» گفت: بیشتر شعارهای دولت محقق نشده است یعنی حرفها و شعارهایی که آقای رئیسی در هنگام انتخابات، بعد از انتخاب شدن و هنگام معرفی کابینه مطرح کرد بیش از ۷۰ درصدش نه تنها اجرا نشده، بلکه برعکس درآمده است. جلال محمودزاده افزود: در بحثهای اقتصادی و تورم که قرار شد قیمتها از سال گذشته بالاتر نرود، قرار شد که قیمت دارو افزایش پیدا نکند، قرار بود که تورم تک رقمی شود، قرار شد که یک میلیون شغل در سال ایجاد شود، قرار شد که یک میلیون مسکن ساخته شود و همه اینها عملی نشده است. وی همچنین درباره رابطه دولت با مجلس، اظهار کرد: در بحث رابطه میان دو قوه مجریه و مقننه، خب مجلس از ابتدا خیلی از دولت حمایت کرد، حتی تعدادی از نمایندگان نامه نوشتند که آقای رئیسی بیاید و برای ریاستجمهوری کاندیدا شود. اما این کارت زردهایی که به وزرای دولت داده میشود پیام دارد، پیامش این است که دولت برنامههای مدنظر مجلس را پیاده نکرده است و ارتباطش با مجلس کم کم کمرنگتر میشود یعنی هر روز فاصلهاش بیشتر میشود.
در کنار او مرتضی محمودوند، نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس نیز دیروز در نشست علنی مجلس در نطق میان دستور خود گفت: اگر یک نفر تا نفس آخر از نظام و از دولت حضرتعالی{رئیسی} دفاع کند مرتضی محمودوند است، اما متاسفانه حضرتعالی با کسانی نشست و برخاست میکنید که محرم نظام نبوده و نیستند. ازسوی دیگر به گزارش انتخاب، سید ناصر موسوی لارگانی، نماینده حوزه انتخابیه فلاورجان در مجلس نیز در توییتر نوشت: «یک چهارم از فرصت دولت آقای رئیسی گذشت. افزایش قیمت و تورم فراتر از انتظار و توان مردم بود.» او ادامه داد: «بخشی ناشی از گذشته و بخشی هم از حذف یکباره و تاحدی تندروانه ارز ترجیحی ناشی شد. در سال دوم این عوامل تورمزا وجود ندارد. میماند توان مدیریتی تیم اقتصادی کابینه که البته به یک اصلاح جدی نیاز دارد.» پیش از این هم مجتبی ذوالنوری، عضو کمیسیون امنیت مجلس روز سهشنبه، ۱۱ مردادماه در نطق میاندستور خود در صحن مجلس، از نیمهکاره ماندن طرح رتبهبندی معلمان، بلاتکلیفی حقوق بازنشستگان و حل نشدن مشکلات مردم انتقاد کرده و گفته بود: حرکت دولت مانند حرکت کسی است که روی تردمیل میدود و مسافتی طی نمیشود؛ امروز نقطه (الف) و (ب) شما کجاست که ارزیابی کنیم؛ پیشرفتی در امور اتفاق افتاده یا خیر؟ آقای رئیسجمهور! یک چهارم فرصت خدمت شما گذشت آیا یک چهارم اهدافی که باید طی کنید وصول شده است و به آن رسیدهاید؟ فرصتها مانند ابر میگذرد. هرچند او یک روز بعد با انتقادهایی که برای این نطق به سویش روانه شد از مواضع خود عقبنشینی کرد، اما همه این نطقها نشان میدهد که حمایت مجلس از دولت در یکسالگی دولت بسیار کمرنگ شده است تا جایی که حالا دولت دست نیاز برای همراهی مجلس دراز کرده است، چرا که بدون این همراهی در سه سال پیشرو کاری از پیش نخواهد برد. همزمان با این انتقادات خبرها نیز حاکی از ریزش حامیان دولت در مجلس است.
رئیسی: مجلس از دولت حمایت کند
شاید از همینرو تاکید اصلی جلسه یکشنبه شب دولت و مجلس حمایت و همراهی دو نهاد با یکدیگر بود. همچنانکه رئیسجمهور در نشست مشترک دولت و مجلس، وفاق موجود بین دولت و مجلس را فرصتی برای غلبه بر مشکلات دیرپای کشور دانست و با تاکید بر همدلی میان دو قوه مجریه و مقننه گفت: مسوولیت مشترک همه اجزای جمهوری اسلامی، گرهگشایی از زندگی مردم، جبران عقبماندگیها و حرکت پرشتاب به سوی پیشرفت و تعالی کشور است. به گزارش «ایرنا»، ابراهیم رئیسی افزود: ۴۳ سال بعد از استقرار نظام جمهوری اسلامی، انتظار این است که کارها با همگرایی، همدلی و وفاق همه ارکان نظام حکمرانی پیش برود. رئیسجمهور تصریح کرد: نمایندگان مجلس همانگونه که با بررسی و دقتنظر خود در زمان بررسی صلاحیت وزرا از دولت حمایت کردند، اکنون نیز از دولت به عنوان تجلی اراده مردم در مسیر توسعه و پیشرفت کشور حمایت کنند. وی افزود: ضرورت دارد دولت و نمایندگان مجلس به ویژه درباره طرحهایی که دارای بار مالی است، هماهنگی بیشتری داشته باشند. رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه نظارت مجلس بر عملکرد دولت امری پسندیده و شایسته است، خاطرنشان کرد: نظارت البته باید به شکلی اعمال شود که شجاعت مدیران را از آنان نگیرد، زیرا اگر این اتفاق افتاد دیگر یک مدیر نمیتواند به خوبی از عهده ماموریتهای خود برآید.
قالیباف: نباید قانونشکنی کنیم
محمدباقر قالیباف هم در این نشست با تاکید بر اینکه نباید به حاشیه برویم، گفت: بارها خدمت آقای رئیسی عرض کردم که مجلس قلبا و روحا خود را موظف میداند که با دولت همراهی کند. البته در برخی مواقع و در بعضی موضوعات به این فهم مشترک نمیرسیم. وی همچنین تصریح کرد: باید اولویتهای مشترک را پیدا کنیم. به گزارش «ایسنا»، رئیس مجلس با تاکید بر لزوم ادامه برگزاری چنین جلساتی افزود: در اردیبهشت ماه خدمت آقای رئیسی مطرح کردم که این جلسات را فصلی برگزار کنیم، در روزهای اخیر که با رئیسجمهور صحبت میکردم ایشان بیان کرد برای این همکاریها و گرهگشاییها حاضرم این جلسات را تکرار کنم. قالیباف در ادامه با بیان اینکه نباید قانونشکنی کنیم، گفت: نباید قانونی تصویب شود که قابلیت اجرایی ندارد یا از طرف دیگر، دولت قوانین مصوب مجلس را اجرا نکند؛ این یعنی نخستین کسی که قانونشکنی کرده خود ما هستیم. البته کشور در قانونگذاری متورم است پس باید اولویتها را به درستی مشخص کنیم، ما دو بازوی حکمرانی کشور هستیم که باید آسایش مردم را برقرار کنیم. ممکن است در برخی مواقع تصمیماتی بگیریم که کار به آسایش مردم نداشته باشد و مربوط به آرامش مردم و آرامش ذهنی آنها باشد.