پای ائتلاف ضد ایرانی در میان است؟

پایگاه هوایی العدید آمریکا مستقر در قطر به عنوان مرکز فرماندهی سنتکام شناخته می‌شود. از زمان قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروه‌های تروریستی آمریکا، سنتکام نیز سازمانی تروریستی معرفی شده است. به گزارش «انتخاب»، سایت قطری میدل ایست ای روز شنبه ۹ جولای-۱۸ تیر در گزارشی نوشت: منابع غربی-عربی گفتند که حداقل یکی از مکان‌هایی که این مقامات اسرائیلی در آنجا حضور یافته‌اند، پایگاه هوایی «العدید»، مقر عملیات سنتکام در قطر است. اسرائیل سال گذشته به عنوان بخشی از منطقه تحت پوشش سنتکام پذیرفته شد. این اقدام بر اساس توافقات عادی‌سازی سال ۲۰۲۰ بحرین و امارات متحده عربی با اسرائیل انجام شد. در ادامه این مطلب آمده است: یکی از مقامات یکی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به شرط ناشناس ماندن درباره این موضوع حساس با میدل ایست‌ای صحبت کرد، اما اشاره نکرد که چه تعداد پرسنل اسرائیلی در حال حاضر در این کشور هستند. اسرائیل و قطر به عنوان دو متحد کلیدی ایالات متحده، ‌‌‌ با وجود اینکه روابط رسمی ندارند، اما ارتباط خود را حفظ کرده‌اند.

این مقام عربی گفت: گفت‌وگوهایی بین طرفین وجود دارد و گفت‌وگوی خوبی است. قطر به طور علنی آنچه را که «روابط کاری» با اسرائیل می‌نامد، تایید می‌کند. از قطر به عنوان یکی از گزینه‌های احتمالی پیوستن به قطار عادی‌سازی روابط عربی با اسرائیل در کنار عربستان سعودی نام می‌برند. با این حال، افشای سفر مقامات نظامی اسرائیل به قطر، که قبلا در جای دیگری گزارش نشده بود، نشان می‌دهد که چگونه روابط از مسائل سنتی مانند فلسطین فراتر می‌رود، به‌ویژه اینکه ایالات متحده برای تقویت همکاری امنیتی بین شرکای عرب خود و اسرائیل تلاش می‌کند. کلارک کوپر، دستیار سابق وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی-نظامی، و عضو فعلی اندیشکده شورای آتلانتیک به میدل ایست‌ای گفت: «توافق ابراهیم و همچنین گنجاندن اسرائیل تحت پوشش سنتکام، همه پایتخت‌‌‌های عربی را وادار می‌کند تا روابط خود با اسرائیل را مورد ارزیابی مجدد قرار دهند.»

وی افزود: «موضوع ائتلاف نظامی برای مقابله با تهدیدهای مشترکی مانند ایران که در حال حاضر مطرح است، نمونه‌ای واقعی از این ارزیابی مجدد است.» گزارش‌ها حاکی از آن است که در ماه مارس، مقامات نظامی قطر همراه با مقامات عربستان سعودی، امارات، مصر و اردن با همتایان آمریکایی و اسرائیلی خود در شهر تفریحی شرم الشیخ مصر برای بحث در مورد طرحی به منظور دفاع موشکی مشترک، نشستی برگزار کردند. این دیدار در حالی برگزار شد که به دلیل توقف مذاکرات احیای برجام، تنش‌‌‌ها با ایران افزایش یافته بود.  برخلاف سایر کشورهای خلیج فارس، قطر از بازگشت ایران و آمریکا به برجام حمایت می‌کند. قطر بزرگ‌ترین میدان گاز طبیعی جهان را با ایران مشترک است. رهبر این کشور، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، در ۱۲مه (۲۲ اردیبهشت) به جمهوری اسلامی سفر کرد تا مذاکرات متوقف شده را مجددا استارت بزند. ماه گذشته، آمریکا و تهران مذاکرات غیرمستقیمی را در دوحه با هدف احیای این توافق انجام دادند. هفته گذشته نیز وزیر خارجه قطر به تهران سفر کرد. اما به گفته تحلیلگران، موقعیت جغرافیایی قطر باعث شده در برابر هر گونه تشدید تنش در منطقه آسیب‌پذیر باشد.

آنا جاکوبز، تحلیلگر ارشد حوزه خلیج فارس در «گروه بین‌المللی بحران»، گفت: «قطری‌‌‌ها، مانند سایر کشورهای کوچک‌تر بین عربستان سعودی و ایران، آماده بررسی همکاری امنیتی بیشتر با دیگر بازیگران، مانند ترکیه و اسرائیل هستند.»همزمان، سنتکام در پاسخ به سوالی درباره استقرار مقامات نظامی اسرائیل در پایگاه‌های آمریکایی در قطر، میدل ایست‌ای را به ارتش اسرائیل ارجاع داد و ارتش اسرائیل نیز از اظهارنظر در مورد این موضوع خودداری کرد.