مجلس؛ حامی تهاتر نفتی با شرق
بهروز محبی نجمآبادی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتوگوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» درباره این راهبرد اخیر دولت گفت: شرق، علنا در این مسیر از ما استقبال کرده و در حال حاضر موضوع تهاتر نفتخام با منابع و تجهیزات مورد نیاز شرکتها و پروژهها مطرح است.
محبی در پاسخ به این سوال که آیا این راهبرد، پیام نامناسب به تیم طرف مقابل نمیدهد، گفت: حقیقتا اینکه ما آینده کشور را به مذاکرات گره بزنیم درست نیست. این شرایط برای ما مهیا است و گذشته هم نشان داده است که نمیشود اطمینان کرد. هم اکنون نیز با تردید به این موضوع نگاه میکنیم.
به گزارش «دنیای اقتصاد» نمایندگان مجلس با استناد به قانون اقدام راهبردی که مجلس یازدهم آن را تصویب کرد امیدوارند تا دولت در مقابل طرف خارجی انعطاف بیش از حد نشان ندهد با این حال محبی درباره میزان اهمیت تداوم مذاکرات برای حاکمیت گفت: میخواهیم این حالت را منقطع کنیم. نمیخواهیم تداوم داشته باشد. تکلیف برجام باید مشخص شود.
به گفته عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس یازدهم برخی از گروههای فشار و جریانهای منتقد مذاکرات در خارج از کشور نیز میدانند که جمهوری اسلامی دچار شرایط نابودکنندهای که مد نظر آنها بوده است، نشد.
نماینده سبزوار افزود: روزانه ۸۵۰ هزار بشکه نفت میفروشیم و زمینههای فراوانی برای خنثیسازی تحریمها و استفاده از ظرفیتهای همسایگان شمالی و شرق وجود دارد.
وی در پاسخ به این سوال که شرق چقدر قابل اعتماد است، گفت: قرار نیست اعتماد کنیم، بلکه قرار است معامله کنیم و در معامله کالایی را با یک کالای دیگر جابهجا میکنیم.
موضوع تهاتر نفتخام با کالا طی هفته جاری در کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در حال بررسی است. قرار است با حضور وزیر جهادکشاورزی و مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام نحوه خریدوفروش و عرضه دام به شیوه تهاتر از برزیل بررسی شود.
در این میان به نظر میرسد موضوع تهاتر نفت با کالاهای صنعتی و تجهیزات مورد نیاز شرکتها در اجلاس شانگهای مورد موافقت سران قرار گرفته باشد.
محبی با تایید اثرگذاری اجلاس شانگهای در توافقات تهاتری، علت رویکرد جدید چین به تهاتر با ایران را وجود جریانی متمایل به غرب در دولت پیشین عنوان کرد.
به گفته وی، شرق میدید تا غرب به ایران اقبال فوقالعادهای نشان میدهد نگاهش را از شرق میگیرد. آقای ظریف هم در نامه مشهورش از کمکاری نسبت به شرق نوشت، اما در حال حاضر شرق مطمئن است که جریانی که روی کار آمده، قطعا یک جریانی است که نه تنها گرایشی به غرب ندارد، بلکه با اکراه دنبال عقد قرارداد با غرب است.
محبی با اشاره به اینکه تعامل با شرق معاملات برد-برد را در پی دارد، گفت: قطعا جمهوری اسلامی در معامله با هر کشوری چه شرقی باشد و چه غربی، باید منطق، قواعد و حقوق معامله را بداند و به آنها احترام بگذارد. پس نباید جای نگرانی باشد. زیرا مجلس، مجلسی نیست که بخواهد منافع کشور را در معاهداتی که منعقد میشود، نادیده بگیرد.
آمریکاییها هزینه سنگینتری از ما دارند
مسوولان بارها از افزایش درآمدهای نفتی طی ۸ ماهه نخست سال جاری سخن گفتهاند. به گفته محبی، روزانه ۸۵۰ هزار بشکه نفت از سوی ایران فروخته میشود و درآمد حاصل از فروش نفت نیز به راحتی به دست دولتمردان میرسد، اما این آمریکاییها هستند که هزینه سنگینتری نسبت به ما میپردازند، زیرا هزینه نظارت بر کشورها و جریمه آنها و کنترل تحریمها قطعا برای آنها بالاست و تاب و توان آمریکاییها هم روزی به سر خواهد رسید.
به گفته عضو کمیسیون برنامهوبودجه و محاسبات بازپرداخت درآمد حاصل از فروش نفت با روشهای متنوع و مختلفی از سوی کشورها صورت میگیرد. برخی از آنها مستقیم پول را با مبالغ کمتر پرداخت میکنند و در برخی از کشورها هم درآمد حاصل از نفت به کشور ثالث که بدهکار ایران است پرداخت و از آنجا منتقل میشود.