افزایش تقاضای نفت خام

رهام وزیری - دیروز و در آستانه تعطیلی آخر هفته بازارهای نفتی، قیمت نفت خام یک بار دیگر افزایش یافت. قیمت هر بشکه نفت وست تگزاس که به دنبال ارائه طرح ترمیم خطوط نفت آلاسکا در روز جمعه به سطح ۷۳ دلار رسیده بود، با اعلام شرکت بریتیش پترولیوم مبنی بر نامشخص بودن زمان بازگشایی خطوط لوله خلیج پرادهو یک بار دیگر افزایش پیدا کرد.

میدان نفتی پرادهو که اکنون تولید نفت آن قطع شده است، بزرگ‌ترین منطقه نفت‌خیز داخلی ایالات متحده است که بخش بزرگی از آن در اختیار شرکت بریتیش پترولیوم قرار دارد.

براساس برآوردهای اولیه ۲۶ کیلومتر از خطوط لوله این منطقه باید تعویض شود.

سخنگوی بریتیش پترولیوم آمریکا اعلام کرد که کار تعویض و بازسازی لوله‌ها آغاز شده اما هنوز نمی‌توان زمان بازگشایی این خط لوله را مشخص کرد. کار در آلاسکا با شرایط سختی همراه است و وجود توده‌های عظیم یخ و برف کار را مشکل کرده‌اند.

بر این اساس دیروز در ساعات اوج معاملات در نایمکس، بهای هر بشکه نفت خام برای تحویل در ماه سپتامبر به ۷۲/۷۴ دلار در هر بشکه رسید. به این ترتیب نفت دیروز یک دلار و ۷۲ سنت افزایش قیمت داشت که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران این مقدمه‌ای برای افزایش قیمت پس از تعطیلی روز یکشنبه است.

افزایش تقاضا

آژانس بین‌المللی انرژی دیروز در جدیدترین گزارش خود از افزایش میزان تقاضا برای نفت خام خبر داد.بر اثر رشد تقاضا در کشورهایی نظیر چین و هند و البته ژاپن، اکنون میزان تقاضای روزانه برای نفت خام به ۸۴میلیون و ۸۰۰هزار بشکه در روز رسیده است. این اتفاق در حالی رخ داده است که میزان تقاضای نفت در ابتدای سال ۲۰۰۶ میلادی تنها ۷۹میلیون و ۳۰۰هزار بشکه در روز بود.

گزارش آژانس انرژی با اشاره به عدم افزایش ظرفیت تولید به این نسبت، پوشش این تقاضا را بر اثر بلعیده شدن مازاد تولیدهای نفتی به خصوص در سطح اوپک دانست.

این گزارش در ادامه در مورد پیش‌بینی آینده تقاضا در بازار نفت می‌نویسد: با توجه به روند کنونی سال آینده مصرف روزانه نفت به ۸۶میلیون و ۴۰۰هزار بشکه خواهد رسید.

در این صورت حتی مازاد تولید نفت نیز جوابگوی نیاز بازار نخواهد بود.

به همین دلیل آژانس انرژی از هم‌اکنون سرمایه‌گذاری‌های نفتی بیشتر را در بخش سخت‌افزاری ضروری می‌داند.

همچنین در سال آینده چین با ۵/۵درصد افزایش تقاضا روبه‌رو خواهد شد که این مساله همچنان آن را در جایگاه دومین مصرف‌کننده بزرگ نفت حفظ خواهد کرد.تا سال ۲۰۰۳ ژاپن دومین واردکننده نفت در جهان پس از آمریکا بود که از این سال جای خود را به چین داد.

فیل‌فلاین، معاون مدیر ریسک شرکت تجاری آلارون در شیکاگو در مورد گزارش سازمان بین‌المللی انرژی می‌گوید: مهم‌ترین نکته‌ای که در این گزارش وجود دارد میزان افزایش تقاضا است.

بخشی از این تقاضا که در قالب‌های سبد مصرفی خانوار قرار می‌گیرد و به نفت نیز ارتباط دارد، می‌تواند باعث رشد اقتصادی شود مانند خرده‌فروشی بنزین، اما تقاضاهای بزرگ نفتی کشورها می‌توانند بر روند رشد اقتصادی تاثیر منفی بگذارند، به خصوص که قیمت‌ها در سطوح کنونی می‌تواند بسیار زیان‌بخش‌تر باشد.

جبران کاهش عرضه

پس از آن که بریتیش پترولیوم ۴۰۰هزار بشکه از تولید را قطع کرد، اکنون بحث اصلی بر سر جایگزینی این کاهش تولید است.

در حالی که اولین گزینه پیش رو شرکت آمریکایی کونوکوفیلیپس دیگر غول حاضر در میدان نفتی پرادهو بود، این شرکت اعلام کرد که در حال حاضر توان جبران این میزان کاهش عرضه را ندارد.دومین گزینه، گزینه همیشگی بازارهای نفت یعنی اوپک است.

ادموند داکورو، رییس اوپک دیروز در گفت‌وگو با رویتر اعلام کرد: در حال حاضر امکان افزایش تولید در میان اعضای اوپک وجود ندارد، اما این مساله در دستور کار اجلاس آینده اوپک قرار خواهد گرفت.

به دنبال افزایش قیمت نفت در نیویورک، قیمت نفت در لندن هم افزایش پیدا کرد.براین اساس قیمت هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال به ۳۵/۷۵ دلار در هر بشکه رسید.