سخنگوی وزارتخارجه هم تایید کرد
ادامه مذاکرات پس از انتقال قدرت
خطیبزاده در نشست هفتگی با خبرنگاران که به صورت آنلاین برگزار شد، تاکید کرد: «مذاکرات در ۶ دور در وین با قوت و جدیت جلو رفت و طبیعی است مردمسالاری دینی در ایران حاکم است و این گفتوگوها به دلیل عدم اجرای آن توسط آمریکا به تاخیرهایی خورد و انتخابات در ایران برگزار شد.»به گزارش فارس، سخنگوی وزارت امورخارجه با اشاره به اینکه سیاستهای کلان نظام همانهایی است که مقام معظم رهبری و نهادهای بالادستی تعیین میکنند، افزود: «دولت مجری و وزارت امورخارجه اجرا کننده تصمیمات است که این در مسیر عادی ادامه خواهد یافت. مهم این است که منافع مردم و تصمیمات عالیه نظام عینا اجرا شود.»خطیبزاده ادامه داد: «لحظهای که ایالاتمتحده آمریکا به تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام برگردد و ما راستیآزمایی کنیم، طبیعتا ایران نیز از سرگیری تعهداتش را بهصورت کامل انجام خواهد داد. باید صبر کنیم تا دولت جدید مستقر شود.»وی همچنین تاکید کرد: «سیاست کلی و اصولی نظام این است که چیزی فراتر از برجام پذیرفته نخواهد شد.»
فرصتی برای تصمیم سیاسی واشنگتن
سخنگوی وزارتخارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا خود دولت تصمیم گرفت که مذاکرات وین در دولت جدید برگزار شود یا این تصمیم کمیته تطبیق بود، توضیح داد: «براساس ارزیابی ما متاسفانه طرف آمریکایی در ۶ دوره قبلی توافق نکرد که به تمامی تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل برگردد. البته بخش عمدهای از آنچه که باید توافق میشد انجام شده بود. یکسری اختلاف نظرها در برخی لیستها و عناوین باقیمانده بود که طرف آمریکایی در دور ششم مذاکرات وین آنها را بلوکه کرد و توافق جدیدی صورت نگرفت لذا ما اجازه دادیم که طرف آمریکایی برود و تصمیم سیاسی خودش را در واشنگتن بگیرد. در ایران هم با توجه به انتخابات و انتقال آرام قدرت باید یکسری موضوعات مورد بحث و بررسی قرار میگرفت که در کمیته تطبیق مباحث مطرح شد.»
تداوم کار در دولت سیزدهم
سخنگوی وزارتخارجه با اشاره به اینکه وزارت خارجه به عنوان یک نهاد حاکمیتی دستورات حاکمیت را منتقل و برای اجرایی شدن آنها اقدام میکند، ادامه داد: «هیچ شکاف عمدهای در تداوم آنچه که در دولت دوازدهم انجام میشد، وجود ندارد و در دولت سیزدهم کار ادامه خواهد یافت و وزارتخارجه در چارچوب دستورات حاکمیتی عمل میکند. دولت به عنوان بدنه اجرایی دارای صلاحیت جدی است و باید اجازه بدهیم که دولت آقای رئیسی نقش خود را در این فرآیند داشته باشد و فرآیند انتقال قدرت صورت بگیرد. البته برای کشورهایی که نه صندوق آرا و نه انتقال قدرت از یک دولت به دولت دیگر را دیدهاند ممکن است کمی عجیب باشد ولی باید برای کشورهای غربی این موضوع طبیعی باشد.» مذاکرات احیای برجام که از سه ماه پیش و در پی روی کارآمدن دولت جو بایدن آغاز شده در ۶ دور گذشته به توافقاتی دستیافته و حصول نتیجه نهایی به تصمیم سیاسی در تهران و واشنگتن وابسته است. محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران در آخرین گزارش این وزارتخارجه به مجلس درباره روند مذاکرات برجامی نوشته است: «گرایش حداکثری تنها به مذاکرات فرسایشی و بیپایان میانجامد.» ظریف در نامهای که به گزارش وزارت امورخارجه ضمیمه کرده، گفته است که دستیابی به توافق بر سر مناقشه هستهای «نیازمند شهامت، ایثار و آمادگی برای هزینه [کردن] از آبرو» است. حسن روحانی، رئیسجمهور ایران نیز روز چهارشنبه ۱۶ تیرماه در سخنانی درباره روند مذاکرات وین و لغو تحریمها گفته بود که «مساله تحریم... دست خودمان است، البته بخشی هم دست دیگران است اما اصل ما هستیم. میتوانیم همین هفته تصمیم بگیریم تمام کنیم و میتواند ماهها ادامه پیدا کند که بحث دیگری است.»