به گزارش سایت انتخاب در ادامه این مطلب آمده است: عراق نیز از این رویکرد همکاری‌جویانه در خاورمیانه عقب‌نمانده است‌ به‌طوری‌که اخیرا خبرهایی مبنی بر تصمیم عربستان و امارات‌متحده‌عربی برای سرمایه‌گذاری تقریبا ۶ میلیارد دلاری در این کشور منتشر شد. همچنین به سرعت این خبر درز کرد که یک شرکت نفتی عربستان‌سعودی با پشتیبانی اطلاعاتی و لجستیکی قابل‌توجه ایالات‌متحده درحال مذاکره برای توسعه میدان گازی بسیار استراتژیک Akkas در عراق در کنار کمپانی شلومبرژه، غول خدمات نفتی ایالات‌متحده است. اینکه آیا این سری اعلامیه‌ها به این معنی است که عربستان‌سعودی تصمیم دارد قاطعانه به حوزه نفوذ ایران- چین- روسیه وارد شود یا اینکه عراق می‌خواهد به جبهه عربستان‌سعودی-آمریکا بپیوندد، هنوز نامشخص است. اما عراق اعلام کرد که در چند روز گذشته روابط بسیار چشمگیری با عربستان‌سعودی برقرار کرده است.

طبق اظهارات احسان اسماعیل، وزیر نفت عراق، هفته گذشته بحث‌های طولانی بین وی و شاهزاده عبدالعزیز بن‌سلمان، همتای سعودی‌اش در مورد چگونگی مشارکت بسیار بیشتر شرکت‌های سعودی در بخش گاز، پتروشیمی و انرژی پاک عراق صورت گرفت. این مذاکرات شامل سرمایه‌گذاری قابل‌توجه شرکت‌های سعودی در بخش‌های مختلف انرژی عراق نیز می‌شد.

به گفته یک منبع ارشد که از نزدیک با وزارت نفت عراق همکاری می‌کند و هفته گذشته به‌طور انحصاری اویل‌پرایس با او صحبت کرد، این بحث‌ها با تکرار علاقه عربستان در توسعه میدان گازی بسیار استراتژیک Akkas عراق آغاز شد. گفتنی است، روسیه نیز از قبل به این منطقه حساس توجه داشت. Akkas نه تنها در منطقه‌ای تحت‌کنترل اقلیت سنی عراق واقع شده است، بلکه یکی از مولفه‌های اساسی اقدام عراق برای بهینه‌سازی بهتر منابع گازی خود به‌منظورکاهش وابستگی به ایران برای تامین گاز و برق است. علاوه بر این، مقامات عربستان‌سعودی اظهار کرده‌اند که به‌عنوان بخشی از یک طرح گسترده‌تر برای استفاده از حجم عظیم گاز همراه عراق، علاقه زیادی به توسعه میدان گازی راتاوی دارند.

استفاده از این گاز همراه، از طریق استفاده از آن برای صادرات و افزایش بودجه موردنیاز برای دولت عراق، یا استفاده از آن برای تولید برق و کاهش وابستگی عراق به ایران مدت‌ها است که مورد‌توجه آمریکا قرار گرفته است. این تحولات نه‌تنها به این معنی است که ایالات‌متحده می‌تواند از کمک‌های مالی خود به عراق کم کند بلکه به‌طور قابل‌توجهی یکی از اهرم‌های اصلی نفوذ تهران بر بغداد را کاهش می‌دهد. در حال‌حاضر‌ عراق پس از روسیه همچنان به‌عنوان یکی از بدترین متخلفان استخراج گاز همراه در جهان شناخته می‌شود. این عملکرد عراق باعث شده است که میلیاردها دلار هزینه بر اقتصاد این کشور تحمیل شود و به قطع مکرر برق در عراق به‌ویژه در ماه‌های تابستان منجر شده است. همچنین این موضوع با سیاست‌های سازمان ملل در مورد شعله‌ور کردن گاز همراه مغایرت دارد. گفتنی است، براساس برنامه‌ریزی سازمان ملل قرار است این نوع شعله‌ور کردن گاز همراه تا سال ۲۰۳۰ کاملا در جهان کنار گذاشته شود. مهم اینکه، عراق در سال ۲۰۱۷ به این برنامه سازمان ملل پیوست.

عربستان‌سعودی همچنین در شرایط ایده‌آل قرار دارد تا به استفاده از گاز همراه عراق به‌عنوان بخشی از حجم عظیم گازی این کشور بپردازد و بخش‌هایی از پتروشیمی عراق را که راکد است، فعال کند. پروژه کلیدی در اینجا همیشه مجتمع پتروشیمی نبراس است، طرح اصلی‌ای که در سال ۲۰۱۲ بین شرکت نفتی شل و وزارت نفت عراق برای پروژه‌ای تعریف شد که حداقل تولید سالانه ۸/ ۱‌میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی را در‌بر می‌گیرد.

 به این ترتیب، اولین پروژه بزرگ پتروشیمی عراق از اوایل دهه ۱۹۹۰ تاکنون شکل گرفته است.

آن‌طور که عربستان هفته گذشته اعلام کرد، مهم‌ترین مزیتی که ریاض در پیشبرد پروژه نبراس خواهد داشت، این است که در اولین برنامه‌های طراحی آن از الگوهای مورد استفاده شرکت‌های روسی در توسعه طرح‌های گاز و پتروشیمی عربستان‌سعودی استفاده می‌شود. به‌ویژه این طرح‌های روسی در ایجاد شهر صنعتی جوبیل در عربستان مورد استفاده قرار گرفته است. رئیس پروژه‌های پتروشیمی یک شرکت بزرگ نفتی بین‌المللی که در عراق فعالیت می‌کند در گفت‌وگوی اختصاصی با اویل‌پرایس گفت: ریاض از اتان به‌عنوان اولین ماده تاسیسات عراق به همان روشی که در توسعه سیستم اصلی گاز عربستان‌سعودی استفاده شد، بهره خواهد برد.   در طرحی که برای تاسیسات اولیه عربستان‌سعودی در نظر گرفته شد، گاز همراه جمع آوری و سپس به‌عنوان خوراک اصلی به شهر صنعتی جوبیل عرضه شد.

 بیشترین غلظت اتان که بالاتر از ۱۰ درصد است، معمولا در جریان‌های گازی همراه وجود دارد که عراق مقدار زیادی از آن را در اختیار دارد. فرآوری اتان باعث تولید اتیلن با محصولات جانبی می‌شود که عمدتا شامل گاز سوختی است. با توجه به این شرایط، سرمایه مورد‌نیاز برای ساخت‌وساز در صنعت پتروشیمی عراق کاهش می‌یابد و پیچیدگی‌های لجستیک و توزیع موردنیاز را که از عوامل مهم در ساخت صنعت پتروشیمی عراق است، به حداقل می‌رساند. اما با رشد صنعت و زیرساخت‌های مربوطه، جریان‌های خوراک سنگین‌تر از جمله پروپان، بوتان و نفتا می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند، همان‌طور که در جوبیل اتفاق افتاد.

تاسیسات اتیلن در سطح جهانی، یکی از پرمصرف‌ترین محصولات پتروشیمی در جهان، در اختیار چین قرار دارد که سالانه حدود یک تا ۵/ ۱ میلیون تن اتیلن تولید می‌کند.  برای تولید یک میلیون تن اتیلن در سال نیاز به تامین تقریبا ۳/ ۱ میلیون تن اتان است. علاوه بر این‌ نیاز به یک منبع پایدار و قابل اطمینان برای تولید اتان، حداقل برای ۲۰ تا ۲۵ سال است. مهم اینکه‌ برای ساخت بخش‌های لازم به‌منظور فعال‌کردن یک بخش در کلاس جهانی در عراق برای تولید اتیلن، حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار آمریکا مورد‌نیاز است.