سخنگوی دولت تاکید کرد
انتقال تجربیات به دولت جدید
ربیعی گفت: روز یکشنبه هم در جلسه هیات دولت، شیوه تعامل با دولت بعدی مورد بحث قرار گرفت و مقرر شد تعامل با دولت سیزدهم برای انتقال و ارائه اطلاعات مد نظر رئیسجمهور منتخب، در سطح وزرا باشد و آنان اطلاعات مدنظر را در اختیار آقای رئیسی قرار بدهند.
به گزارش «ایرنا» وی ادامه داد: پیشبینی شده از قبل اطلاعات مدونی تهیه کنیم، در دولت هم از مدتها قبل به همه وزرا تاکید شد تا مهمترین مسائل و اولویتهای خود را برای انتقال به دولت بعدی مشخص کنند. مثلا گفته شد اگر قرار بود کارهایی ادامه دهید تداوم چه کارهایی مدنظر است که همه اینها مدون شد و رئیسجمهور این موضوعات را به رئیسجمهور منتخب گفت و مورد استقبال قرار گرفت. دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: در مرکز تحقیقات هم این کار در حال جمعبندی است و بهزودی مهمترین چالشهای پیش رو برای رئیسجمهور منتخب ارسال خواهد شد.
برنامه دولت برای ۴۰ روز پایانی
ربیعی با اشاره به برنامه دولت برای ۴۰ روز پایانی و کنترل قیمتها و کاهش تورم گفت: من بدون آنکه بخواهم برخی نارساییهایی را که در همه نهادها و قوا و نیز دولت وجود داشته نادیده بگیرم، معتقدم علت اصلی مسائل موجود، قطعا تحریمهای ظالمانهای بوده که نمیدانم چرا هیچ گاه یک جریان عظیم رسانهای که تنها رسالت خود را انتقاد از دولت قرار داده بود، آن را ندید.
ربیعی گفت: جنگ اقتصادی باعث کاهش درآمد ارزی و در نتیجه بالارفتن قیمت ارز و بیثباتی در همه بازارها شد. در کنار آن، افزایش جهانی قیمت بسیاری از نهادهها نیز موجب شد بر اقتصاد ایران و زندگی مردم، فشار زیادی وارد شود.
وی اضافه کرد: کاش این عده برای یک بار هم که شده، به سانسور علتهای اصلی نمیپرداختند. برای مقاصد سیاسی و تخریب دولت به رغم اینکه در ظاهر علیه آمریکا موضع میگرفتند، از یک طرف دولت را متهم به نگاه به خارج میکردند و از طرفی بر جنایت آمریکا سرپوش میگذاشتند. به هر حال این روزها گذشت و در تاریخ سیاسی ما این دوگانهها و تعارضها میماند. سخنگوی دولت تصریح کرد: تا تحریم و کمبود ارز هست و تا ارز به قیمت واقعی خود بازنگردد و تا انتقال پول به وضعیت سابق خود بازنگردد؛ این حکایت برقرار خواهد بود.
ربیعی با اشاره به اینکه بخشی از تاریخ اقتصاد اخیر ایران هیچ گاه بیان نشد، گفت: با شروع مذاکرات این دولت توانست تورم را از ۴۰ درصد به ۹/ ۹ درصد برساند. متاسفانه برخی دچار این رویکرد ناصواب هستند که به جای ریشه، به شاخه میپردازند و فقط نیمه خالی لیوان را میبینند. به همین خاطر، آن موقع که توفیق سیاستها کاملا تجلی یافته بود، کسی از آن صحبت نکرد و متاسفانه برخی زبانشان را بستند.
نظر ربیعی در موردآرای باطله در این انتخابات
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره سهم ۵/ ۱۴ درصدی آرای باطله در انتخابات ریاستجمهوری و تفاوت آن با آرای دولت دوازدهم گفت: این سوال شما در حقیقت دو واحد درسی یک ترم است. شاید پاسخ جامعی نتوانم ارائه کنم. رفتارشناسی رایدهندگان بدون تردید امری تکعلتی نبوده و تابعی از متغیرهایی از قبیل تغییرات جمعیتی، تحولات ارزشی، احساس موفقیت یا عدم موفقیت در رایدهی، میزان نیل به هدف رایدهندگان، امکان حضور در پای صندوق رای، یافتن گرایشی نزدیک به ارزشهای خود و نیز تابعی از سایر مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که لازم است بررسی و تحقیق شود.
وی افزود: من نه بهعنوان سخنگوی دولت بلکه بهعنوان یک جامعهشناس و کنشگر اجتماعی معتقدم باید آرای باطله مورد بررسی قرار گیرد و نگاه علمی داشته باشیم و چاره اندیشی کنیم. سخنگوی دولت تاکید کرد: آرای باطله، محصول بیتفاوتی به سبد نامزدها میتواند باشد و فرق است بین بیتفاوتی به سبد نامزدها و بیتفاوتی به انتخابات. عدم مشارکت محصول عدم باور به وقوع تغییرات با جابهجایی دولتها یا بهعبارت دیگر حاصل بیتفاوتی نسبت به نهاد انتخابات است. از این موضوعات پیچیده نمیتوان به سادگی عبور کرد یا با تحلیلهای سطحی و بررسی نشده با آن مواجه شد. ربیعی گفت: تعدادی از تعرفههای اخذ شده توسط رایدهندگان، با توجه به تعدد صندوقهای آرا، سهوا به صندوقهای دیگر ریخته شده چراکه ما در بعضی از حوزهها چهار انتخابات برگزار کردیم. تعدادی نیز توسط افراد از شعبه خارج شده است. بهعنوان مثال فرد پس از مهر خوردن شناسنامه تعدادی از برگههای آرا را در جیب خود میگذارد و فقط به یک صندوق رای میاندازد.
لزوم بررسی عدم مشارکت ۵۰درصدی
ربیعی در بخش دیگری از سخنانش ادامه داد: حدود ۵۰ درصد عدم مشارکت و رای باطله را نباید نادیده گرفت و قطعا نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر است. همانطور که آقای رئیسی هم گفتند اعتماد عمومی بحث مهمی است. کاهش اعتماد عمومی نیاز به یک تحلیل جامعهشناختی دارد. نظام سیاسی ما صندوقمحور بوده و بنیاد آن براساس آرا است. امروز هم خوشحالم همین اندازه هم که حضور پیدا شد جای امیدواری است که نشاندهنده نوعی چشمداشت به صندوق است. سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره اظهارات رئیسجمهور اسبق و نتایج انتخابات اخیر گفت: عدم مشارکت و کاهش مشارکت، علل و دلایل متعددی دارد. غیرعلمیترین و فرصتطلبانهترین تبیین و تحلیل این است که همه علل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را به یک اظهارنظر تقلیل بدهیم.