الخلیج آنلاین: نگاه ایران به عمان چگونه است؟
افزایش مبادلات تجاری
ایران تلاش میکند حجم مبادلات تجاری با پادشاهی عمان را به ۵ میلیارد دلار برساند. در همین رابطه، محسن ضرابی رئیس اتاق بازرگانی ایران و عمان تاکید میکند که شرایط برای تنوع بخشیدن به کالاهای صادراتی مناسب بوده و امکانات خوبی بین دو کشور وجود دارد. این درحالی است که حجم معاملات تجاری در زمان تاسیس اتاق مشترک بین تهران و مسقط، در سال ۲۰۱۳ به حدود ۲۲۰ میلیون دلار رسید. به گفته ضرابی، تاسیس خطوط دریایی و تسهیل عمل شرکتها به تقویت مبادلات تجاری بین دو کشور، کمک میکند. ایران از بنادر عمانی برای واردات کالاها به کشور استفاده میکند، بهویژه آنکه برخی کشورها بنادر و مرزهای خود را به روی کالاهای ایرانی بستهاند و همین مساله تهران را بر آن میدارد تا خطوط دریایی خود با پادشاهی عمان را مستحکمتر کند.
خطوط دریایی
در آوریل ۲۰۲۰، ایران و عمان یک خط دریایی برای حملونقل کالاها بین دو کشور ایجاد کردند که پس از خط بندرعباس-بندر سلطان قابوس، دومین بندر مشترک محسوب میشود و دو کشور در نظر دارند خط سومی هم بین بندرعباس و بندر خصب ایجاد کنند. راشد بن عامر المصلحی، نایبرئیس اتاق بازرگانی و صنعت عمان، پیش از این تاکید کرده بود که روابط تجاری و سرمایهگذاری بین پادشاهی عمان و ایران، رو به بهبودی مستمر است و دو طرف با جدیت درصدد تحکیم این رابطه به نفع منافع خود هستند و تلاش میکنند این اتاق بازرگانی، زمینه استفاده از فرصتهای در دسترس ایران و عمان را فراهم کند که این مهم را با استقبال از هیاتهای تجاری برای شناخت نزدیک فرصتهای بزرگ در ایران و عمان، انجام میدهند. رفت و آمد تاجران بین مسقط و تهران، باعث تقویت روابط تجاری بین دو کشور و بررسی فرصتهای سرمایهگذاری میشود تا بخشخصوصی هم وارد میدان شده و همکاری تجاری افزایش یابد. به عقیده المصلحی، دو کشور میتوانند از بندر تجاری سویق استفاده کنند که موجب بالا رفتن میانگین مبادلات تجاری آنها شده و تکامل نقشها در بنادر استراتژیک را بهدنبال دارد. ایران از دولتهای نزدیک به بندر تجاری سویق عمان است که سهم زیادی در راهاندازی برخی بخشهای مهم مانند صادرات غیرنفتی دارد.
شریک استراتژیک
ایران به نوبه خود بهدنبال افزایش روابط اقتصادی با عمان است. مهدی طبیبزاده، رئیس شورای اداره اتاق کرمان طی سفر خود به عمان در فوریه ۲۰۲۰ بر افزایش میانگین مبادلات تجاری بین مسقط و تهران تاکید کرد و در ضمن تقویت روابط اقتصادی بین دو کشور، اتاق بازرگانی عمان در مارس گذشته میزبان اتاق بازرگانی تهران بود و در مورد بالا رفتن حجم مبادلات تجاری بین دو کشور، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران بر اهمیت راهحلهایی تاکید کرد که اتاق بازرگانی و صنعت عمان پیشنهاد کرده و در بین آنها، ایجاد خطوط تجاری مستقیم بین دو کشور و ایجاد شرکتهای تجاری است. طبق گفته شافعی، پیشنهادهای اتاق بازرگانی عمان، باعث افزایش میانگین مبادلات تجاری و رسیدن به اهداف موردنظر دو کشور میشود. ایران، عمان را تنها یک بازار اقتصادی نمیبیند، بلکه این کشور عربی یک شریک استراتژیک و مهم برای ایران است، همانطور که شافعی بر نقش استراتژیک اتاق بازرگانی مشترک ایران و عمان در تقویت همکاریها و روابط تجاری و تلاشهای آن برای ایجاد راهحلهایی مناسب چالشها تاکید میکند.