القدس العربی گزارش داد
تجربه متفاوت سوئد در «همزیستی با کرونا»
در همین خصوص، عبدالباسط سیدا در القدس العربی چاپ لندن نوشت: الگوی سوئد در تعامل با کووید- ۱۹، که تمام جهان را فرا گرفته، توجه همه را به خود جلب کرده است. برخی از خونسردی سوئدیها در تعامل با این فاجعه انسانی، انتقاد میکنند، فاجعهای که بسیاری از قدرتهای بزرگ را در حالت جنگ با یک موجود نامرئی قرار داده است. در شرایطی که کرونا در تعدادی از شهرهای اصلی سوئد و در راس آن، استکهلم شیوع پیدا کرده، امروز خطرات جدی در مورد سرایت آن به دیگر شهرهای این کشور نیز وجود دارد.
به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: یکی از شدیدترین انتقاداتی که متوجه سوئد شد، اظهارات رئیسجمهور آمریکا بود. این انتقادات، باعث شد تا «آن لیندی» وزیر خارجه سوئد تصریح کند که این کشور تا حد امکان تلاش میکند منحنی ابتلا به کرونا در این کشور در یک سطح خاص باقی بماند تا نظام بهداشتی سوئد از هم نپاشد. تکیه بر سیستم ایمنی، محور استراتژی اتخاذ شده از سوی سوئد نیست، اما در صورتی که این استراتژی، محقق شود، چه اشکالی بر آن وارد است؟
استفان لوفین، نخستوزیر سوئد در مناسبتهای مختلف تاکید کرده که سوئدیها هم استراتژی فاصلهگذاری و قرنطینه را در پیش گرفته اند؛ اما هرکشوری به شیوه خاص خود این استراتژی را اجرا میکند. سوئد آموزش مجازی یا همان آموزش از راه دور را در دانشگاهها و دبیرستانها اجرایی و تجمعات بیش از ۵۰ نفر را ممنوع کرده؛ پروتکلهای خاصی را برای رستورانها و کافیشاپها تعیین کرده و آماده است در صورت لزوم، اقدامات بیشتری در این زمینه اتخاذ کند. ضمن آنکه تمام مردم سوئد به این دستورالعملهای اعلام شده از سوی دولت خود عمل کردند.
آنچه باعث برانگیخته شدن جدال زیادی در خارج از سوئد شده است، بسته نشدن مرزهای این کشور، مانند دیگر دولتهای بزرگ اروپایی از قبیل ایتالیا، فرانسه و اسپانیا و اعلام نشدن حالت فوقالعاده است. علاوه بر اینکه مقامات سوئدی ارتش را به خیابان نیاوردند تا مردم را مجبور به اجرای فاصلهگذاری کنند.
دولت سوئد شرایط را با توجه خاصی بررسی کرده و بین شیوع ویروس و مخاطرات آن و امکانات در دسترس برای مقابله با آن، توازن برقرار کرد. در ضمن دولتهای اسکاندیناوی در حال حاضر در حال بررسی موضوع بازگشت دانشآموزان به مدارسشان هستند و در این باره، از تجربه سوئد و نتایجی که به آن دست یافته است، بهرهمند میشوند.
هیات ملی بهداشت در سوئد، با آرامش و عقلانیت با مساله شیوع ویروس کرونا برخورد کرد؛ هر چند با بحرانی استثنایی مواجه بود و باید با ویروسی ناشناخته مقابله میکرد که تاکنون هیچ دارویی برای آن وجود ندارد. وزارت بهداشت سوئد، خواستار تعطیلی رستورانها، کارخانهها و حتی آرایشگاهها نشد؛ همانطور که تعطیلی مدارس را در ضمن برنامههای خود قرار نداد؛ اما همزمان، از مردم خواسته تا با احتیاط رفتار کرده و از انجام سفرهای غیرضروری خودداری کنند.
علاوه بر این، وزارت بهداشت سوئد شفافیت کاملی را در تعامل با مردم و دادن اطلاعات به آنها در پیش گرفت؛ با آمار فوتیها و مبتلایان، بازی نکرد و امید کاذب نداد. سوئدیها براساس تجربه استقرار دموکراسی طولانی در این کشور، به موسسات خود اعتماد داشته و به آموزشهای آن عمل میکنند؛ بدون آنکه نیازی به اعمال زور علیه مردم باشد.
همانطور که رسانههای سوئدی که از نظر سیاسی و مالی مستقل هستند، از حیث اجرای تحقیقات و پیگیری فسادها و اشتباهات دولت، به بهترین شکل ممکن عمل کرده و زمینه را برای بیان تمام افکار و پیشنهادها و انتقادات، با آزادی کامل فراهم میکنند؛ صرفنظر از اینکه این افکار، موافق سیاستهای دولت و موسسات آن باشد، یا مخالف آن. دولت سوئد از زمان آغاز بحران کرونا، تمایل زیادی به همکاری و تفاهم با احزاب خارج از دولت و حتی احزاب مخالف، داشته و همگی بر سر اتخاذ تدابیر و اقدامات لازم برای مقابله با کرونا از یکسو و مقابله با بحران اقتصادی از سوی دیگر و انعکاسهای این شرایط بر زندگی مردم به توافق رسیدهاند.
تاکنون دولت سوئد تصمیم گرفته است ۵ بسته حمایت مالی را به مردم اختصاص دهد و صدها میلیارد دلار را برای حمایت از بخش سلامت و بهداشت و کمک به کسانی که شغلهای خود را از دست دادهاند، در نظر گرفته است و این، علاوه بر کمکهای دولت به استانداریهاست که در نتیجه کاهش فعالیتهای تولیدی و خدماتی، بخش زیادی از درآمد خود را از دست دادهاند.
این در حالی است که مقامات سوئدی تلاش زیادی برای ایجاد بیمارستانهای صحرایی، افزایش تعداد دستگاههای تنفس مصنوعی و تامین مستلزمات حمایت ویژه از کارکنان بخش بهداشت و درمان کردهاند؛ تا اندکی از فشار وارد شده به کارکنان این بخش، بکاهند.
تمام این اقدامات، باعث ادامه زندگی در موسسات اقتصادی مختلف و همزیستی آن با بحران کرونا شده است؛ بسیاری از سوئدیها در منازل خود با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته موجود، به فعالیت شغلیشان ادامه میدهند و به موازات آن، متخصصان و پژوهشگران بیماریهای همهگیر در این کشور، در حال انجام آزمایشها و یافتن واکسن مفیدی برای قربانیان
کووید ۱۹ هستند. سوئدیها نیز مانند دیگر کشورها درگیر کرونا هستند، اما سعی بر آن دارند تا با حکمت، عقلانیت و آرامش، برای تمام احتمالات آماده باشند. موسسات دموکرات در سوئد، نقش خود را به کاملترین شکل ممکن ایفا میکنند و تمام تصمیمگیریها معمولا پس از بررسیهای عمیق و مشارکت تمام جریانها در سطوح مختلف اتخاذ میشود و به همین دلیل، مردم سوئد با طیب خاطر تصمیمات مسوولان را میپذیرند و به آن احترام میگذارند.
آنچه در لوح تاریخ سوئد ماندگار میشود، تمرکز آن بر علم و دانش، بهعنوان رمز و نماد اتحاد سوئدیها و همبستگی آنها در زمان محنتبار شیوع کروناست. در نهایت، ناگزیر باید اشارهای هم داشته باشیم به نقش با اهمیت زن سوئدی که طبق معمول، کفایت رهبری متمایز خود را نشان داد و چه بسا خود سوئدیها متوجه این مساله نباشند به این دلیل که از دههها پیش، به این نقش خو گرفتهاند، اما برای برخی جوامع، این امر تنها یک رویای آرامش بخش و دور از دسترس است.