دفاع روحانی از مدیریت کرونا

رئیس‌جمهوری در این جلسه با اشاره به این موضوع که برخی نمایندگان مجلس و مسوولان نامه نوشته‌اند که من ریاست ستاد را بر عهده بگیرم، اعلام کرد: دوستان بدانند که حداقل هفته‌ای یک جلسه ستاد با ریاست و مدیریت خود من تشکیل می‌شود، در این هفته شنبه جلسه گذاشته بودیم و هفته آینده و در ایام تعطیلات عید هم جلسه خواهیم داشت، خود من جلسات را هفته‌ای یکبار می‌گذارم و اگر مشکلی داشتم معاون اول من می‌گذارد و خود ستاد به ریاست آقای دکتر نمکی هر چند وقت یکبار که لازم باشد جلسات را برگزار می‌کند. رئیس‌جمهوری گفت: این گونه تعبیر شده که رئیس‌جمهور و وزیرکشور مسوولیتی ندارد و وزیر بهداشت و درمان گرفتار شده است و همه بار به دوش او است. البته وزیر بهداشت و درمان و همه همکاران آنها بار سنگینی را بر دوش دارند. پزشکان و پرستاران، بیمارستان‌های مختلف و مراکز درمانی، بهداشتی آنها یک مسوولیت بسیار سنگینی را بر دوش دارند. باز هم از آنها تشکر و سپاسگزاری می‌کنیم. دست آنها را می‌بوسیم. از رهبر معظم انقلاب تشکر می‌کنیم که کادر درمانی ما که در این راه صدمه می‌بینند و جان خود را فدا می‌کنند به‌عنوان شهید خدمت محسوب شوند که البته این در جای خود محفوظ چرا که آنها در خط مقدم هستند.

روحانی در ادامه تاکید کرد: به شایعات در این روزها نباید توجه کنیم، این شایعات گاهی در فضای مجازی است و گاهی اوقات به رسانه‌های داخلی نیز سرایت می‌کند؛ به روزنامه‌ها و گاهی اوقات نیز به صدا و سیما سرایت می‌کنند، نمی‌دانم که چطور شده است، گاهی باید دیوار حفاظتی در آنجا بگذارند و به آنها هم اصابت می‌کند به‌طوری که گوینده خبری که دل او برای رئیس‌جمهور تنگ می‌شود و می‌گوید که دو روز است رئیس‌جمهور را ندیده‌ام، البته این خوب است و من تشکر می‌کنم، لطف و محبت دارند؛ نه همه سرکار خود هستند و تلاش می‌کنند و این تلاش‌ها بدون استثنا انجام می‌شود.

همه دولت درگیر هستند

روحانی با بیان اینکه بعضی‌ها فکر می‌کنند که در مبارزه با کرونا یک وزارتخانه به نام وزارت بهداشت درگیر است و گلایه می‌کنند که کل کشور و همه وزیران و مسوولان باید بیایند، تاکید کرد که در این ستاد تمام دولت درگیر هستند و گفت: بخشی از دولت تلاش می‌کنند که زندگی عادی مردم بگذرد. زندگی عادی مردم یعنی برق، آب، گاز، بنزین و مسائل مالی و پولی و کالای اساسی باشد. رئیس‌جمهور با بیان اینکه تلاش ما این است که زندگی مردم به شرایط بحرانی غیرقابل تحمل تبدیل نشود، گفت: دنبال این هستیم که شرایطی باشد که مردم بتوانند البته با مراعات همه اصول و سختی‌های ویژه‌ای که دارد زندگی کنند. همه وزیران ما امروز درگیر هستند.

روحانی با تاکید بر اینکه همه وزیران اقتصادی و مسوولان ما درگیر این مساله هستند، توضیح داد: از رئیس سازمان برنامه و بودجه گرفته برای اینکه اگر جایی نیاز به پول باشد تامین مالی کند. از معاون اقتصادی رئیس‌جمهور که موظف است جلسات لازم اقتصادی در این زمینه را مرتبط برگزار کند، وزیر اقتصادی و رئیس بانک مرکزی ما درگیر هستند برای تامین ریال و دلار برای اینکه چیزی بخریم. کالاهای اساسی مردم و آنچه برای پزشکی لازم است و تمام بخش‌های تحقیقاتی و علمی ما درگیر هستند. روحانی ادامه داد: معاونت فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم، وزارت دفاع و تمام بخش‌هایی که توان دارند باید در این زمینه کار کنند. کیت، ماسک و وسیله‌ای که مورد نیاز است. راجع به ریشه‌یابی و نحوه مقابله با آن همه فعال هستند. یک نفر نیست که در دولت ما درگیر نباشد.

رئیس دولت دوازدهم افزود: امروز نیروهای مسلح ما همه پای کار هستند. سپاه و ارتش و بسیج همه پای کار هستند. رئیس‌جمهوری ادامه داد: مسوولیت سنگینی بر دوش وزارت صنعت، معدن و تجارت گذاشته شده است و اینکه لجستیک کار و تامین مواد به عهده آنها است همان‌طور که برای همه کارخانه‌ها و اقتصاد و تولید کشور مسوولیت سنگین دارد. وزارت صمت مسوولیت کامل دارد که هرچه وزارت بهداشت و درمان می‌گوید در این زمینه تهیه و در اختیار قرار دهد. وی ضمن تشکر از شهرداری‌ها گفت: باید تشکر ویژه از آنها کنم که شهر را نظافت و ضدعفونی می‌کنند که این یک بار سنگینی بر دوش آنها و کمک بزرگی برای شکست کرونا است. روحانی در بخش دیگری از سخنانش به وظایف وزارت امور خارجه در بحث کرونا اشاره کرد و گفت: وزارت امور خارجه همکاری‌هایی که در زمینه کرونا یا سایر امور کشور مورد نیاز است را به خوبی انجام می‌دهد و این بار سنگین را بر دوش کشیده است. یعنی وزارت خارجه ما با همه توان در این زمینه فعال است. رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه قدرت بزرگی به ستاد ملی مبارزه با کرونا داده شده است، یادآوری کرد: طبق مصوبه اخیر شورای عالی امنیت ملی که مربوط می‌شود به تاریخ هفدهم اسفند مصوبات بسیار مهمی داشتیم و مقام معظم رهبری همه این مصوبات را تایید کردند و یک پشتوانه بسیار قوی و خوبی برای همه ما است، ستاد ملی هر چه تصویب می‌کند همانند مصوبات شورای عالی امنیت ملی است و این مصوبات برای تمام ارکان کشور تمام دستگاه‌ها، نهادها، نیروهای مسلح نیروهای دولتی و حتی نیروهای خصوصی دستگاه‌های خصوصی لازم‌الاجراست.

ماجرای گلایه‌ها از روحانی

بخشی از اظهارات روز گذشته حسن روحانی در جلسه هیات دولت، پاسخ او به انتقاداتی است که طی دو هفته اخیر بارها از سوی چهره‌های مختلف سیاسی خطاب به رئیس‌جمهوری مطرح شده است؛ انتقاداتی که عدم ریاست رئیس‌جمهوری بر ستاد ملی مبارزه با کرونا را در وضعیت فعلی کشور، اشتباه می‌خوانند. برای نمونه، سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل شامگاه سه‌شنبه در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری اعلام کرد: ما باید یک ستاد رسانه‌ای برای مقابله با جنگ رسانه‌ای و اخباری که در فضای موجود وجود دارد تشکیل دهیم، بر اساس قانون موجود کشور ما بهترین کسی که می‌تواند شرایط را مدیریت کنند رئیس‌جمهور یا معاون اول رئیس‌جمهور است.

مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هم در نامه‌ای به رئیس‌جمهور نوشت: گسترش بیماری مهم‌ترین تهدید برای مردم کشور محسوب می‌شود و تقریبا کشور را به تعطیلی کشانده است، کاری مهم‌تر از مبارزه با آن وجود داشته باشد که وقت رئیس‌جمهور محترم صرف آن شود و فرصت فرماندهی و مدیریت قرارگاه و ستاد مذکور را نداشته باشند. از سوی دیگر، دیروز شهربانو امانی عضو شورای شهر تهران در توییتی انتقادی گفت: در این روزها که آقای روحانی و معاونش باید فعالانه‌تر و با جدیت بیشتر در صحنه حضور داشته باشند، با مردم گفت‌وگو کنند و کاستی‌ها و کمبودهای کسانی را که با ویروس کرونا مبارزه می‌کنند جبران کنند، خبری از آنها نیست.

تقاضای روحانی از مردم

با این همه روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش در جلسه روز گذشته هیات دولت مردم را مخاطب قرار داد و از آنان خواست که موضوع ویروس کرونا را جدی بگیرند. او با بیان اینکه ویروس کرونا در سبک زندگی، اقتصاد، رفت و آمد و مشاغل بسیاری از مردم تاثیر گذاشته است، گفت: این ویروس به نوعی بر مسافرت و تردد تاثیر دارد و فشارهای فراوانی به اقتصاد جامعه وارد کرده است. بنابراین این موضوع را باید جدی بگیریم. روحانی گفت: از مردم می‌خواهم که این مساله را جدی بگیریم. به این ویروس به سادگی نگاه نکنیم و برای سلامت و خانواده خطرناک در نظر بگیریم. گرچه از لحاظ علمی و پزشکی این ویروس خیلی خطرناک‌تر از ویروس‌هایی شبیه آنفلوآنزا نیست اما به دلیل مساله واگیری سریع و شیوع این بیماری جایگاه خاص خود را پیداکرده و به همین دلیل در همه کشورهای دنیا تاثیر گذاشته است. رئیس‌جمهوری افزود: اینکه در برابر بیماری کرونا چه باید بکنیم و چه اقداماتی انجام دهیم، تقریبا به یک نسخه واحدی رسیده‌ایم و بر آن تاکید داریم.

ترددهای مردم باید به حداقل برسد

رئیس‌جمهوری یکی از این موارد را قطع زنجیره شیوع کرونا عنوان و تاکید کرد: اولین مساله قطع این زنجیره است و اما چگونه زنجیره را قطع کنیم مهم‌ترین مساله ضدعفونی است؛ اگر دست‌ها را خوب بشوییم و ضدعفونی کنیم زنجیره از این جا قطع می‌شود و از دست ما به دست دیگری نمی‌رود و این برای قطع زنجیره تاثیرگذار است.

روحانی با بیان اینکه عدم تردد مساله مهمی برای مبارزه با شیوع کرونا است، افزود: وقتی اعلام می‌شود تردد مضر است سفر درون شهری هم همان اثر را در شیوع بیماری دارد و تفاوتی نمی‌کند، برخی فکر می‌کنند سفر داخل استان با بیرون استان تفاوتی ندارد. سفر چه از استانی به استان دیگر و حتی درون استان بین شهرهای داخل استان و بین شهرستان‌ها و روستاها چه از بخشی به بخش دیگر، توصیه این است که حتی‌الامکان ترددها باید به حداقل ممکن کاهش یابد، مگر اینکه تردد ضروری وجود داشته باشد. روحانی افزود: همه باید به پروتکل‌ها و اصول ابلاغی توجه و مراعات کنند تا زنجیره شیوع بیماری شکسته شود.

مردم همکاری نکنند دیر به نتیجه می‌رسیم

رئیس‌جمهور گفت: مساله مبارزه با کرونا دو بخش و بال دارد؛ یک بال آن اقداماتی است که وزارت بهداشت و همکاران ما در دولت انجام می‌دهند و یک بخش هم به همکاری مردم مربوط می‌شود. از همه مردم می‌خواهم برای مبارزه با کرونا با ما همکاری کنند چون اگر مردم همکاری نکند دیرتر به نتیجه می‌رسیم اما با همکاری آنان زودتر به نتیجه دست خواهیم یافت.

توصیه‌های نوروزی روحانی

رئیس‌جمهوری به فرا رسیدن نوروز اشاره کرد و گفت: طبق تقویم رسمی کشور هم آغاز سال جدید و فصل است و هم تعطیلات است، برخی پیشنهاد کرده‌اند که دولت تعطیلات نوروزی را حذف کند و این تعطیلات را به زمان دیگر ببرد که بیماری کرونا وجود ندارد. این کار عملی و شدنی نیست. ایام عید مردم اعتقاداتی دارند و نکاتی دارند. باید مراسم را امسال به خوبی مدیریت کنند و در اجتماعات شرکت نکنند. روحانی افزود: همه باید در ایام نوروز اصول بهداشتی ابلاغی را مراعات کنیم و نوروز را فرصت شیوع بیشتر کرونا قرار ندهیم و این باید اصل شود که نوروز برای پیروزی در برابر بیماری کرونا شود و اگر می‌خواهیم هدیه و رفت و آمدی انجام بدهیم، می‌توانیم غیرحضوری، با تماس تلفنی و در فضای مجازی انجام دهیم.

گلایه رئیس‌جمهوری از شایعات

رئیس‌جمهوری همچنین یک بار دیگر از انتشار شایعات درباره وضعیت ایران در مواجهه با کرونا گلایه و در عین حال تاکید کرد: نگذارید شایعات روح مقاومت مردم را دچار مشکل کند، این‌کار را نکنید، از کرونا خطرناک‌تر ترس، وحشت و اضطراب است. پزشکان هم می‌گویند این ویروس خیلی خطرناک‌تر از آنفلوآنزا نیست. وی ادامه داد: کرونا هست باید این را شکست دهیم و اصول را مراعات کنیم اما در عین حال نباید ترس و وحشت و اضطراب میان مردم ایجاد کنیم.

روحانی با اشاره به برخی اظهارات غیرمستند درباره آمار مرگ و میرهای ناشی از کرونا افزود: برخی افراد که گاهی ممکن است بی‌نام و نشان هم باشند و از روی غرض هم صحبت نکنند مثلا می‌گویند فلان استان نابود شد، این موضوع را که از استاندار آن استان پیگیری می‌کنیم و می‌پرسیم که آمار فوتی‌های دیروز آن استان چقدر بوده است- همان استانی که گفته می‌شود وضعیت آن خیلی بد است و روزنامه‌ها نیز تیتر کرده‌اند- می‌گوید که ۱۲ نفر فوتی داشته‌اند. نمی‌خواهم بگویم که این ویروس را کوچک بپندارید، اما بیش از آنکه واقعیت است آن را بزرگ نکنیم و با آن زندگی کنیم و این دوران را بگذرانیم.

چرا راه‌ها بسته نمی‌شوند؟

روحانی با اشاره به صحبت‌ها و بحث‌های صورت گرفته در جلسه هیات‌دولت گفت: در جلسه دولت یکی گفت راه این شهر را ببندیم و دیگری می‌گفت راه شهر دیگری باید بسته شود. کاملا راجع‌به آن بحث کردیم اما اتفاق نظر همه این است اگر راه‌ها بسته شود در بعضی چیزهایی که گفته می‌شود، مشکل دیگر می‌آفریند. ممکن است بستن راه از یک منظر خوب باشد اما چهار جای دیگر مشکل ایجاد می‌کند. او گفت: قرار شد طبق اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا افراد از حیث سلامت چک شوند و اگر مشکلی دارند آنان را به مراکز درمانی ببرند و درصورت مخالفت‌شان، به همان جایی که از آنجا آمده‌اند، برگردند. البته این کار در ورودی‌ها انجام نخواهد شد که فرد مثلا هزار کیلومتر از تهران دور شد و آنجا از او تست گرفته شود بلکه هر روزی که ستاد ملی اعلام کرد در خروجی‌ها تب‌سنجی انجام می‌شود و از لحاظ تب‌سنجی افرادی که سالم هستند به راه خود ادامه می‌دهند.

روحانی تاکید کرد: اما درعین حال بازهم تردد را به حداقل می‌رسانیم و در خانه می‌مانیم؛ امن‌ترین مکان ما خانه خودمان است و آنجا می‌توانیم سلامت خود و خانواده خود را بیشتر حفظ کنیم. روزهای سختی را پشت‌سر می‌گذاریم.

بررسی ابعاد اقدامات ستاد

هیات‌دولت در جلسه روز گذشته خود که به ریاست رئیس‌جمهور برگزار شد، گزارش وزارت بهداشت از اقدامات و برنامه‌های «ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا» را به تفصیل و از منظر ابعاد اقتصادی، اجتماعی و حقوقی آن بررسی کرد. همچنین لزوم غربالگری، کنترل سفرها، نحوه جبران تعطیلات مراکز آموزشی و لزوم تداوم آموزش، کسب و کار، تولید و راه‌های رونق کسب و کار، افزایش تجهیزات بیمارستانی و جبران خدمات کادر پزشکی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و تصمیمات مقتضی در هر مورد اتخاذ شد.

 


 

ابتلای 9 هزار نفر به کرونا در ایران

رئیس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت ظهر روز گذشته با بیان آخرین وضعیت ابتلای افراد به کرونا در کشور اعلام کرد: تاکنون ۹ هزار نفر در کشور به‌طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و تعداد جانباختگان نیز به ۳۵۴ نفر رسید. بر اساس آنچه کیانوش جهانپور اعلام کرد، تا ظهر دیروز ۲۹۵۹ نفر از مبتلایان به کرونا بهبود یافته و ترخیص شده‌اند.

به گفته جهانپور از روز سه شنبه تا ظهر روز چهارشنبه، بر اساس نتایج آزمایشگاهی، ۹۵۸ مورد جدید ابتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و در این زمان یک روزه، ۶۳ نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری در کشور به ۳۵۴ مورد رسید.

بر این اساس، آمار کلی مبتلایان تا ظهر روز چهارشنبه به تفکیک استان‌ها به این شرح است: تهران 2370 نفر، قم 804 نفر، گیلان 529 نفر، اصفهان 788 نفر، البرز 384 نفر، مازندران 918 نفر، مرکزی 447 نفر، قزوین 284 نفر، سمنان 284 نفر، گلستان 188 نفر، خراسان رضوی 256 نفر (احتمال افزایش موارد در روزهای آینده و لزوم تدابیر محدود‌کننده)، فارس 170 نفر، لرستان 185 نفر، آذربایجان شرقی 175 نفر، خوزستان 127 نفر، یزد 150 نفر، زنجان 101 نفر، کردستان 84 نفر، اردبیل 92 نفر، کرمانشاه 59 نفر، کرمان 58 نفر، همدان 84 نفر، سیستان و بلوچستان 44 نفر، هرمزگان 79 نفر، خراسان‌جنوبی 66 نفر، خراسان‌شمالی 45 نفر، چهارمحال و بختیاری 38 نفر، ایلام 62 نفر، آذربایجان‌غربی 100 نفر، کهگیلویه و بویراحمد 11 نفر و بوشهر18 نفر.