بورل این مطلب را طی یادداشتی در نشریه آمریکایی پروجکت سیندیکیت بیان کرد.

او هفته گذشته به خاورمیانه سفر کرد تا به گفته خود در راستای حفظ ثبات، امنیت و ایجاد اعتماد میان بازیگران منطقه، سهمی را ایفا کند.

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه گذشته ۱۴ بهمن در صدر هیاتی از اردن به ایران سفر و در دو نوبت با محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه درخصوص برجام، مناسبات دوجانبه ایران و اتحادیه اروپا و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل‌نظر کرد. بورل همچنین با حسن روحانی رئیس‌جمهوری و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی در بازگشت از تهران تاکید کرد که نخستین هدف، باید حفاظت از توافق هسته‌ای ایران باشد.

بورل که روز جمعه با مقام‌های آمریکایی در واشنگتن دیدار کرد، در ادامه یادداشت خود به طرح ادعایی رئیس‌جمهوری آمریکا درباره صلح خاورمیانه موسوم به «معامله قرن» اشاره کرد و گفت اگر خواهان برقراری صلح میان فلسطین و اسرائیل هستیم باید از طریق راه‌حل بر پایه مذاکره که طبق قوانین بین‌الملل و مورد توافق تمام طرف‌ها باشد به آن برسیم.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا سه‌شنبه ۸ بهمن‌ماه همراه با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید حاضر شد و با رونمایی از طرح سازش‌کارانه خود موسوم به «معامله قرن» اعلام کرد که این طرح، شهر قدس را پایتخت یکپارچه رژیم صهیونیستی می‌داند.

بیشتر دولت‌های اروپایی و اتحادیه اروپا واکنش سردی را به این طرح نشان داده و بر لزوم از سرگیری مذاکرات روند صلح خاورمیانه تاکید کرده‌اند. بورل تصریح کرد که دیپلماسی بدون اقدام عملی محقق نمی‌شود؛ اگر می‌خواهیم آتش‌بس شکننده لیبی پایدار باشد باید از تحریم معاملات تسلیحاتی حمایت کنیم. اگر نمی‌خواهیم کشورهای منطقه ساحل آفریقا گرفتار بی‌قانونی و بی‌ثباتی شوند باید تلاش‌های خود را افزایش دهیم. وی سپس عنوان کرد که کشورهای جامعه جهانی باید سهم خود را در این زمینه‌ها ایفا کنند.

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود که فراتر از بحران‌های موجود در همسایگی اروپا دو اولویت وجود دارد؛ اول اینکه اتحادیه اروپا باید راهبرد جدیدی را با و برای آفریقا ترسیم و از مسائلی همچون تجارت، نوآوری، تغییرات آب‌وهوایی، فضای مجازی، سرمایه‌گذاری برای معنا دادن به ادعای برابری بهره‌برداری کند.

دوم اینکه به گفته او اتحادیه اروپا باید رویکرد جدی‌تری را نسبت به بازیگران راهبردی جهان از جمله ایالات‌متحده، چین و روسیه اتخاذ کند. بورل با اشاره به وجود برخی اختلاف‌نظرها افزود که سه کشور در حوزه سیاست قدرت و تحولات بین‌المللی نقش مهمی ایفا می‌کنند و در این میان اتحادیه اروپا باید از ارزش‌ها، منافع و اصول توافق شده بین‌المللی حمایت کند.

بورل تصریح کرد که رسیدن به این دستاورد ساده نیست و ممکن است تا پایان امسال نتوان به آن دست پیدا کرد. اما پیروزی و باخت در مبارزات سیاسی بستگی به این دارد که چگونه آن را ترسیم کنید.

وی گفت: «تمرکز اتحادیه اروپا در سال‌جاری میلادی روی این نکته خواهد بود که از نقش بازیگری که هنوز در جست‌وجوی هویت می‌گردد، فاصله بگیرد.»

بورل تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید خود را با تحولات بین‌المللی تطبیق دهد و به دنیا از دریچه‌ کنونی و نه آنچه آرزو می‌کند نگاه کند.

وی دنیا را به عرصه رقابت ژئواستراتژیک تعبیر کرد که رهبران برخی کشورها برای استفاده از زور و اقتصاد به‌عنوان سلاح، ابایی ندارند.  مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به‌عنوان مثال توضیح داد، برای اینکه اتحادیه اروپا بازنده رقابت میان آمریکا و چین نشود باید با استفاده از زبان قدرت، در کسوت یک بازیگر ژئواستراتژیک ایفای نقش کند. وی با اشاره به دشواری‌های این رویکرد یادآور شد که اتحادیه اروپا بر پایه صلح، حاکمیت قانون و چندجانبه‌گرایی تشکیل شد و اینک با استفاده از اراده سیاسی باید در عرصه تحولات بین‌المللی تاثیرگذار باشد.

رایزنی پمپئو و بورل درباره ایران

از سوی دیگر وزیر امورخارجه آمریکا گفت که در دیدار با مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره ایران رایزنی کرده است.

به گزارش «ایسنا» مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توییتر از دیدارش با جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واشنگتن خبر داد.

وی با ابراز خرسندی از میزبانی جوزپ بورل در وزارت امورخارجه آمریکا مدعی شد که همکاری ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا برای بررسی مهم‌ترین چالش‌های جهانی، ازجمله آنچه آن را رفتار بی‌ثبات‌کننده ایران خوانده است، برای آمریکا و برای تلاش‌هایش جهت ساختن جهانی با امنیت و کامیابی بیشتر حیاتی است.

همچنین مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا با صدور بیانیه‌ای درباره دیدار مایک پمپئو با جوزپ بورل گفت که دو طرف در این دیدار درباره موضوعات صلح خاورمیانه، روابط تجاری اتحادیه اروپا و آمریکا و مسوول دانستن ایران و روسیه برای فعالیت‌های‌شان رایزنی کرده‌اند.

مقامات آمریکایی در راستای سیاست‌های خصمانه خود علیه کشورمان و در تلاش برای ایران‌هراسی همواره سعی دارند در هر فرصتی، از جمله در دیدار با سران دنیا به طرح ادعاهای بی‌اساس خود علیه ایران بپردازند تا بلکه بتوانند جهان را با رویکرد مخرب خود همراه کنند.

بورل روز سه‌شنبه گذشته پس از بازگشت از تهران در گفت‌وگو با خبرنگاران در بروکسل، ماموریت خود برای سفر به خاورمیانه را تلاش برای حفظ ثبات، امنیت و ایجاد اعتماد میان بازیگران منطقه توصیف و تاکید کرد که امنیت خاورمیانه تاثیر مستقیمی بر امنیت اروپا دارد. همچنین بورل با بیان اینکه درباره برجام تحول خاصی صورت نگرفته در پاسخ به پرسشی درباره فعال شدن سازوکار حل اختلاف در برجام از سوی سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان گفت: «این اقدام به این معنا نیست که آنها می‌خواهند پرونده هسته‌ای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع داده تا توافق را از بین ببرند.»

وی تاکید کرد: «اتحادیه اروپا به طور نامحدود مهلت حل‌و‌فصل اختلافات در رابطه با توافق هسته‌ای ۲۰۱۵(برجام) را تمدید خواهد کرد تا از ارجاع این موضوع به شورای امنیت سازمان ملل یا اعمال تحریم جدید علیه ایران جلوگیری کند.»