تصمیم‌ مهم درباره‌ برجام

موسوی درباره گام پنجم کاهش تعهدات هسته‌ای ایران هم ابراز کرد: تصمیماتی برای برداشتن گام پنجم اتخاذ شده بود ولی با توجه به شرایط کنونی، امشب (یکشنبه شب) جلسه مهمی درخصوص گام پنجم برگزار می‌شود که می‌تواند تصمیمات اتخاذ شده را تحت‌الشعاع قرار ‌دهد. او با بیان اینکه در عالم سیاست همه تهدیدها به هم ربط پیدا می‌کند اظهار کرد: فکر می‌کنم اتفاقی که رخ خواهد داد مشخص خواهد کرد جمهوری اسلامی ایران درخصوص اجرای برجام و گام پیش‌رو چه خواهد کرد.

سفر ظریف به بروکسل

این دیپلمات درباره دعوت اتحادیه اروپا از ظریف برای سفر به بروکسل تاکید کرد: رایزنی در این‌باره درحال انجام بود که ایشان به بروکسل سفری داشته باشند ولی هیچ چیز نهایی نشده است. جوسپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز یکشنبه در بیانیه‌ای ضمن دعوت از محمدجواد ظریف به بروکسل بار دیگر خواستار کاهش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه پس از اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی شد.

عمل متقابل ایران

موسوی درباره عمل متقابل ایران در برابر ترور سردار سلیمانی عنوان کرد: وزارت‌خارجه وظایفی دارد که به آنها عمل می‌کند. اینکه عمل متقابل ایران چیست، در بیانیه شورای‌عالی امنیت ملی آمده و وزارت‌خارجه در چارچوب مصوبات شورای‌عالی امنیت ملی حرکت می‌کند و به وظایفش عمل می‌کند. موسوی با تشریح اقدامات وزارت امورخارجه بعد از ترور سردار سلیمانی اظهار کرد: با دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت ارتباط برقرار کردیم. دیروز وزیر امورخارجه با مقامات و شخصیت‌های خارجی تماس‌هایی داشتند و تحولات پس از ترور سردار دل‌ها را بررسی، مواضع ایران را اعلام کرده و تاکید کردند که این اقدام نابخردانه و حماقت‌آمیز و خبط بزرگی از سوی آمریکا بود و مسوولیت کلیه عواقب، پیامدها و شرایط بعدی برعهده آمریکا است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره پیگیری‌های حقوقی وزارت امورخارجه مربوط به ترور سردار سلیمانی ابراز کرد: فارغ از نتیجه پیگیری‌ها، موظف هستیم مراتب اعتراض خود را اعلام کنیم. تماس ظریف با دبیرکل سازمان ملل و نامه نمایندگی ایران در سازمان ملل به دبیرکل و شورای امنیت هم در همین راستا است. این اقدام را تروریسم دولتی می‌دانیم و عواقب آن برعهده مرتکبان به‌ویژه دولت تروریستی آمریکا است. موسوی در پاسخ به این سوال که آیا با کشورهای دیگر درباره پاسخ ایران به آمریکا مشورت شده است، خاطرنشان کرد: تصمیم و تشخیص هرگونه پاسخ و واکنش با دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود ولی تماس‌هایی که وجود دارد، حول تبیین شرایط و ماهیت موضوع است و آنها را متوجه کنیم چه اتفاق مهمی رخ داده و ممکن است چه تبعات مهم‌تری داشته باشد.

امکان گفت‌وگو با آمریکا؟

او در پاسخ به سوالی درخصوص امکان گفت‌وگو با آمریکا در صورت برداشته شدن تحریم‌ها گفت: این پیش‌شرط درخصوص مناسبات ایران و آمریکا در بحث برجام همچنان وجود دارد. این پیش‌شرط نیست بلکه شرط منطقی است. اتفاق رخ داده شده را باید پاسخ داد. موسوی تاکید کرد: ایران و وزارت‌خارجه مذاکره زیر سایه تهدید را نمی‌پذیرد کمااینکه نشان دادیم مذاکره‌ای زیر سایه تهدید نکردیم. این مساله مضر برای شرایط فعلی کشور است. وزارت‌خارجه تابع و مجری دستورات نظام است و هرگاه دستوری بگیرد، در کمال دقت اجرا می‌کند.

سفر ظریف به نیویورک

او درباره سفر ظریف به نیویورک هم ابراز کرد: تاکنون ویزایی صادر نشده است. آنها تعهداتی به‌عنوان دولت میزبان سازمان ملل دارند ولی هر کاری از دولت خبیث آمریکا برمی‌آید. ایشان از سوی رئیس دوره‌ای سازمان ملل به منظور شرکت در نشستی که به‌خاطر هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل و بحث‌های مربوط به چندجانبه‌گرایی برگزار می‌شود، دعوت شده است. اگر ویزا داده شود و ایشان به نیویورک بروند، فرصت خوبی است که ابعاد و پیامدهای یک‌جانبه‌گرایی آمریکا و اقدام اخیر آنها را تشریح و بیان کنند.

جزئیات پیام آمریکا از طریق سوئیس

موسوی درباره جزئیات پیام آمریکا که از طریق سفیر سوئیس داده شده است، بیان کرد: از ذکر جزئیات پاسخ ایران معذوریم. پیامی از سوی وزیرخارجه آمریکا بود که خارج از روال و تشریفات دیپلماتیک بود که بی‌ادبانه هم بود. ما هم بعدازظهر جمعه این نامه را بررسی و پاسخ آن را دادیم و با همان لحن شایسته مقامات آمریکایی در سطح پایین‌تری پاسخ داده شد که فکر نکنند خبری است.

تهدیدات ترامپ

او درباره تهدید اخیر ترامپ درباره هدف قرار دادن ۵۲ نقطه فرهنگی و تاریخی یادآور شد: موضع ایران از سوی ظریف در توییتی اعلام شد. من واقعا متاسفم که در جهانی زندگی می‌کنیم که رئیس‌جمهور کشور به اصطلاح قدرت جهانی، چنین موضعی گرفته و مشاورانی دارد که لای کتاب قانون را باز نکرده و بدیهیات حقوق بین‌المللی را به سخره می‌گیرند. تهدید را با تهدید پاسخ می‌دهیم و در مقابل تهدیدات آماده بوده و دست بسته نیستیم. رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امورخارجه ادامه داد: توصیه می‌کنیم دست از این لفاظی‌ها و تهدیدات بردارند.

علت سفر وزیرخارجه قطر به تهران

او در پاسخ به سوالی درباره اینکه گفته می‌شود قطر از سوی آمریکا پیام آورده که اگر ایران پاسخ متقابل را ندهد، تحریم‌ها برداشته می‌شود، گفت: این حرف‌ها صحت ندارد. سفر وزیرخارجه قطر از چند روز قبل برنامه‌ریزی شده بود. ایشان منتظر بودند که اگر این سفر از سوی ما کنسل شد، سفر خود به تهران را لغو کنند که ما نکردیم. سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا وزیرخارجه قطر گفته اگر ایران به اقدام آمریکا پاسخ ندهد، بخشی از تحریم‌ها لغو می‌شود، بیان کرد: من این خبر را تایید نمی‌کنم.

موسوی افزود: محور گفت‌وگو با وزیر امورخارجه قطر و همه گفت‌وگوهای ظریف با مقامات کشورهای دیگر، تشریح شرایط منطقه‌ای پس از این حادثه ناگوار بود که وزیرخارجه اعلام کرد یک مقام رسمی نظامی ایران در خاک کشور ثالث و یک مقام رسمی نظامی عراقی در خاک خود توسط نیروهای تروریست آمریکا مورد هدف قرار گرفتند. موسوی افزود: ایشان تاکید کردند این اقدام ضمن خدشه وارد کردن به تمامیت ارضی عراق، استقلال و امنیت ملی این کشور؛ اقدامی خطرناک و حماقت‌گونه‌ بوده است.

این دیپلمات عالی‌رتبه افزود: در این گفت‌وگوها به صراحت اعلام شد اقدام آمریکا عواقبی دارد و هرگونه عواقب متوجه آمران و عاملان این حادثه است. طرف‌های مقابل خواستار خویشتنداری شده و کسی خواستار میانجیگری نشد ولی ما اعلام کردیم خویشتنداری حدی دارد و کسانی که این کار را کردند، باید متوجه عواقب اقدام خود باشند و کسانی که خواستار خویشتن‌داری ما هستند، باید این مساله را قبلا به آمریکا اعلام می‌کردند.

هیاتی از عمان به ایران نیامده است

موسوی همچنین درباره شایعه سفر هیاتی از عمان به تهران و عدم موفقیت آنها برای میانجیگری تصریح کرد: این خبر صحت ندارد. هیاتی از عمان به تهران نیامده است. آخرین تعامل ایران و عمان مربوط به همان سفری است که ظریف به مسقط رفت و تقریبا با تمامی مقامات ارشد عمانی دیدار کردند.

برای هر شرایطی آمادگی داریم

او درخصوص اینکه آیا امکان دارد توییت‌های تهدیدآمیز مقامات ایران و آمریکا منجر به جنگ شود، تصریح کرد: این مساله قابل پیش‌بینی نیست و البته ایران هم به‌دنبال جنگ نیست اما برای هر شرایطی آمادگی داریم. ملت ما هم در طول سال‌ها نشان داده که ملتی دست‌بسته نیست و تصمیم را هم البته قوه عاقله نظام اتخاذ خواهد کرد.