پل پیلار مکانیزم جدید آمریکا را تشریح کرد
هدف جمعآوری اطلاعات از ایران است
در بیانیه این وزارتخانه آمده است، این مکانیزم به جامعه جهانی کمک میکند تا با هوشیاری بیشتری به مبادلات غذایی و دارویی با ایران بپردازند و مطمئن شوند تا منابع مالی مرتبط با آن برای کمک به دولت ایران در راستای توسعه برنامه موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای استفاده نمیشود. این بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا میافزاید: شبکه مبارزه با جرایم مالی وزارت خزانهداری آمریکا ایران را بهعنوان یک عامل نگرانکننده در راستای پولشویی در قالب بند ۳۱۱ قانون پاتریوت آمریکا تشخیص داده و قوانین جدیدی را در راستای حفاظت از نظام مالی آمریکا در برابر اقدامات بدخواهانه ایران تعیین کرده است.
در همین خصوص «پُل پیلار»، تحلیلگر سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا که هماکنون عضو ارشد مرکز مطالعات امنیتی دانشگاه «جرج تاون» است در گفتوگو با خبرگزاری فارس، گفت: «بانکها باید جزئیاتی از آنچه در تجارت با افراد یا سازمانهای ایرانی، انجام میدهند را گزارش دهند. وزارت خزانهداری آمریکا میتواند از این اطلاعات برای انتخاب اهداف تحریمهای بیشتر استفاده کند.»
پیلار در پاسخ به این سوال که آمریکا اعلام کرده که مبادلات بشردوستانه باید براساس کانال مالی که توسط این کشور ایجاد خواهد شد، انجام شود. بر این اساس، مبادلات بشردوستانه با ایران در مقایسه با آنچه قبلا انجام میشد سختتر میشود. نظر شما در این مورد چیست؟ گفت: «آخرین اقدام آمریکا در رابطه با امور مالی و ایران، انجام مبادلات بشر دوستانه با ایران را نسبت به گذشته دشوارتر میکند. اگرچه دولت آمریکا ظاهرا کانالی برای تامین مالی چنین تجارتی فراهم کرده است، اما شرایط جدیدی که به بانکهای خارجی تحمیل شده، باعث میشود تا آنها از هرگونه تجارت با ایران و اعمال تحریمهای آمریکا علیه خودشان، بیم داشته باشند.»
او در پاسخ به این سوال که آیا هدف واقعی آمریکا از ایجاد کانال مالی بشردوستانه تسهیل مبادلات غذایی و دارو است یا میخواهد از طریق آن اطلاعاتی را برای تحریمهای بیشتری در آینده بهدست آورد، افزود: «مطمئنا بسیاری از بانکهای خارجی درگیر، نتیجه میگیرند که این ساز و کار عمدتا برای جمعآوری اطلاعاتی است که میتواند برای اعمال تحریمهای بیشتر استفاده شود.»
تحلیلگر آمریکایی درباره این موضوع که آمریکا از این نوع تجارت چه اطلاعاتی میتواند بهدست آورد، نیز گفت: «بانکها باید جزئیات مربوط به افراد یا سازمانهایی را در ایران که درحال تجارت با آنها هستند، گزارش کنند. وزارت خزانهداری آمریکا میتواند از این اطلاعات در انتخاب اهداف تحریمهای بیشتر استفاده کند.»
پل پیلار در پاسخ به این سوال که مبادلات مالی بانکهای غیر اروپایی باید به آمریکا اطلاع داده شود. با این وجود آیا بانکهای غیر آمریکایی برای تجارت با ایران خطر میکنند، ابراز کرد: «بله، آنها در معرض چنین خطراتی قرار میگیرند، به همین دلیل بسیاری از آنها تصمیم میگیرند در هیچگونه تجارتی با ایران شرکت نکنند، حتی تجارتی با ماهیت بشردوستانه.»
بسیاری از کارشناسان تحریمها در دولتهای قبلی آمریکا میگویند که مکانیزم شفافسازی جدیدی که در مبادلات بشردوستانه از سوی وزارت خزانهداری آمریکا برای ایران تدارک دیده شده بیش از آنکه در راستای تسهیل مبادلات بشردوستانه شامل صادرات غذا و دارو به ایران باشد مکانیزمی برای جمعآوری اطلاعات برای دولت آمریکا است تا بتواند زمینه را برای اعمال تحریمهای جدیدتر فراهم کند. «رایان اوتول» یکی از مقامات سابق دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا در توییتر نوشت: این مکانیزم کمکی به ایران نخواهد کرد و در واقع احتمالا شرایط را بدتر میکند. بهنظر میرسد این اقدام تلاش میکند تا اروپاییها را به چالش بکشد.
«تایلر کولیس»، کارشناس قوانین تحریم در موسسه «فراریاند اسوشیتس» میگوید: اصل ماجرای پشت اعلام این بیانیه اجرای بند ۳۱۱ قانون پاتریوت آمریکاست. بند ۳۱۱ قانون مذکور در واقع حکم قضایی لازمالاجرا بر موسسات مالی و بانکهای آمریکایی است تا در زمان تعامل با بانکهای خارجی که با ایران همکاری میکنند دقت خاصی داشته باشند. تاثیر این مساله این است که بانکهای آمریکایی به موسسات مالی پرسشنامه ارسال کرده و از آنها میخواهند در صورتی که با ایران تعامل دارند آن را ابراز کنند و در صورتی که جواب این موسسات مثبت باشد بانکهای آمریکایی حساب خود را در آنها متوقف کرده یا بهطور کلی میبندند. همچنین «ریچارد نفیو» کارشناس دولتی حوزه تحریمها و مذاکرهکننده سابق هستهای با ایران نیز در این باره معتقد است: اعلام مکانیزم شفافسازی مبادلات بشردوستانه در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا با عناوین پولشویی در واقع شک به تله تحریمها را بیشتر میکند.
ارسال نظر