به گزارش «ایسنا» متقی در نشست خبری تحلیلی با موضوع «مذاکره مجدد با آمریکا، راهگشا یا بن‌بستی دیگر» که عصر روز یکشنبه در محل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان برگزار شد، گفت: «بقای نظام سیاسی نیازمند درک راهبردی است. ترامپ از جمله زمامدارانی است که بازی را از طریق هیاهو پیگیری می‌کند. از طرفی رهبری ما اعلام کردند آمریکا به تعهداتش درباره برجام عمل نکرده و وقتی تعهداتی که آمریکا براساس ساختار سیاسی‌اش پذیرفته است را اجرا نمی‌کند چگونه می‌توان به آن اعتماد کرد.» وی افزود: «برای ایجاد اعتماد میان ایران و آمریکا طبعا باید آمریکا نوعی برگشت‌پذیری از اقداماتش را انجام دهد. کنار گذاشتن بولتون نشانه‌ای از این برگشت‌پذیری است.»

متقی ادامه داد: «در عین حال معتقدم رئیس‌جمهور ایران نگاهش در نقطه مقابل رهبری در دروازه سیاست خارجی نخواهد بود. شاید نگاه روحانی به مذاکره با آمریکا خوش‌بینانه است، اما او هم واقف است در شرایط موجود مذاکرات با ترامپ که هیچ‌کدام از تعهداتش را در سطح جهان انجام نمی‌دهد، توجیهی ندارد. زمینه انجام مذاکره آن است که تحریم‌ها برداشته شود و هر نوع مذاکره باید ماهیت دقیق داشته باشد تا منافع ملی کشور با چالش مواجه نشود.» وی درباره تاثیر برکناری بولتون در سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران گفت: «بولتون از سیاست برخورد با ایران حمایت کرده و الگوهای رفتاری‌اش نشان می‌دهد بحث اصلی‌اش در ارتباط با ایران تغییر رژیم است. او نیروی جدی و تاثیرگذاری در کابینه آمریکا نبوده است. بعد از برکناری او پمپئو و منوچین اعلام کردند که سیاست آمریکا همچنان فشار حداکثری است مگر ایران سیاستش را تغییر دهد.»

وی افزود: «اگر آمریکا بخواهد ایران وارد مذاکره شود باید برخی تحریم‌ها برداشته شود، اما من می‌گویم ایران باید از لیست گروه‌های تروریستی خارج شود. برخی می‌گویند ما ایران را از فصل هفتم منشور خارج کردیم، اما تا زمانی که ایران در لیست کشورهای حامی گروه‌های تروریستی است انجام هیچ‌گونه ابتکاری از سوی آمریکا برای کاهش معنی‌دار تحریم‌ها امکان‌پذیر نیست از این‌رو دیپلماسی همچنان ادامه دارد و مذاکرات در سطوح کارشناسی و وزرای خارجه هست مثل آنچه در عمان اتفاق افتاد، اما این مساله به معنای حل مسائل ایران و آمریکا در هفت، هشت ماه آینده نیست.» متقی تاکید کرد: «مذاکره در سطح روسای‌جمهوری ایران و آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل بعید به‌نظر می‌رسد.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «اروپایی‌ها تمایل به بقای برجام دارند، اما واقعیت این است در فضای موجود اروپا بدون موافقت آمریکا تا چه حد می‌تواند کار عملی انجام دهد. آیا می‌توانند طرح ۱۵ میلیارد دلاری را محقق کنند؟ طبعا بدون موافقت آمریکا امکان‌پذیر نیست. در این میان شرکت‌های اروپایی نیز چشمشان به آمریکاست، از این‌رو بعید است اروپا بدون موافقت آمریکا بتواند با ایران به نتایج مشخصی دست پیدا کند.»

متقی گفت: «تفکر اشتباه دولت این بود که اروپا را متمایز از آمریکا می‌دانست، بنابراین در تصمیم‌گیری‌ها بعد از خروج ترامپ از برجام در شرایط وقفه و تعلل و تردید هستند. گام سوم ایران بسیار محدود است. ما می‌توانستیم تعهدات‌مان را در پروتکل الحاقی متوقف کنیم و این برای همه تعهداتی که آنها انجام ندادند کافی بود. افزایش سطح و میزان غنی‌سازی ما را به جایی نمی‌رساند، آمریکا اقدامات بنیادی برای متزلزل ساختن برجام انجام داد، اما اقدامات ایران این ویژگی را ندارد. فشارهای آمریکا در این دوران پر شدت و حداکثری بوده اما اقدامات ایران حداقلی بوده است. اگر نتوانیم از سازوکار موازنه تهدید به خوبی استفاده کنیم به نتیجه‌ای نمی‌رسیم.»