با این حال، هرچند در لایحه بودجه ۹۸ حکمی برای جریمه غیبت‌های بیش از هشت سال مشمولان نیامده اما مفتح به مصوبه‌ای اشاره کرد که دیروز در کمیسیون تلفیق تصویب شد؛ بر اساس این مصوبه، افرادی که در سال ۹۷ و قبل از آن، جریمه غیبت‌های بیش از هشت سال سربازی را به صورت اقساط پرداخت می‌کردند، می‌توانند در سال ۹۸ اقساط خود را بازپرداخت کنند. تبصره مربوط به جریمه غیبت بیش از هشت سال مشمولان خدمت سربازی را دولت حسن روحانی، برای نخستین‌بار در لایحه بودجه سال ۹۴ پیشنهاد کرد که در مجلس به تصویب هم رسید. این تبصره در لوایح بودجه سال‌های ۹۵، ۹۶ و ۹۷ نیز پیشنهاد شد و به تصویب مجلس رسید اما در لایحه بودجه ۹۸ خبری از این تبصره نیست.

امسال؛ آخرین سال اجرای طرح

روز گذشته هم سردار موسی کمالی، رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستادکل نیروهای مسلح، از توقف قطعی اجرای طرح جریمه‌ ریالی مشمولان غایب خبر داد و تاکید کرد که در هماهنگی با مجلس شورای اسلامی، اجرای طرح جریمه‌ ریالی مشمولان غایب در سال آینده قطعا متوقف خواهد شد. کمالی در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره‌ برخی از اظهارنظرها در مورد اجرای طرح جریمه ریالی سربازی در سال آینده و پیگیری مجلس برای بازگرداندن این موضوع به قانون بودجه سال ۹۸ گفت: طبق آخرین هماهنگی‌ها و با توجه به نظرات کارشناسان ستادکل نیروهای مسلح اجرای طرح جریمه ریالی سربازی در سال آینده ادامه نخواهد داشت و امسال آخرین زمان اجرای این طرح است.

کمالی افزود: پس از این هر آنچه که تحت‌عنوان گمانه‌زنی درباره‌ احتمال بازگشت طرح جریمه ریالی سربازی به قانون بودجه ۹۸ مطرح شود، نادرست است و به هیچ‌عنوان همانطور که پیش از این نیز گفته شده بود احتمال بازگشت این قانون وجود ندارد.

رئیس اداره‌ سرمایه انسانی سرباز ستادکل نیروهای مسلح درباره اینکه واجدین شرایط تا چه زمانی می‌توانند نسبت به بهره‌مندی از طرح جریمه‌ ریالی سربازی اقدام کنند، گفت: برابر قانون افرادی که تا پایان امسال حداقل ۸ سال غیبت یا بیشتر از آن داشته باشند، می‌توانند با مراجعه به دفاتر پلیس +۱۰ نسبت به تعیین تکلیف وضعیت سربازی خود اقدام کنند.

وی ادامه داد: در همین راستا نیز تمامی افرادی که تا آخرین روز کاری امسال نسبت به تکمیل مدارک خود اقدام کرده و دارای شرایط بهره‌مندی از جریمه‌ ریالی سربازی باشند می‌توانند از این طرح استفاده کنند و اگر چنانچه اقساط این طرح نیز به سال آینده موکول شود، ایرادی ندارد. اما شرط اصلی این است که حتما نسبت به تعیین تکلیف و تکمیل مدارک تا پایان امسال اقدام شود.

دلیل توقف طرح در سال ۹۸

سردار کمالی درباره‌ معایب اجرای طرح جریمه ریالی سربازی نیز گفت: متاسفانه آمارهای ما نشان می‌دهد که عمده‌ مشمولان غایب واجد شرایط از این طرح استفاده نکرده‌اند بلکه بسیاری از مشمولان نسبت به تعیین تکلیف سربازی خود اقدام نکرده و به امید اینکه روزی مشمول بهره‌مندی از این طرح شوند وارد غیبت از سربازی شده‌اند.

او همچنین گفت: از سوی دیگر این طرح هزینه‌های زیادی را نیز به نیروهای مسلح وارد کرده و برابر نظرسنجی‌های انجام‌شده سبب وارد شدن آسیب‌های روحی و ایجاد احساس تبعیض در میان سربازان در حال خدمت شده است. سردار کمالی تصریح کرد: ستادکل نیروهای مسلح از هر طرح و ایده‌ای در راستای افزایش نشاط سربازی و بهبود کیفیت خدمت سربازی استقبال خواهد کرد.

پیش از این غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۹۸ با اشاره به پیشنهاد نشدن طرح جریمه ریالی سربازی در لایحه بودجه ۹۸، از وجود پیشنهاداتی از سوی نمایندگان برای الحاق این طرح در لایحه بودجه ۹۸ سخن گفته بود. او البته الحاق این پیشنهاد به لایحه بودجه را منوط به مذاکره با ستادکل نیروهای مسلح دانسته و تاکید کرده بود که اگر منابع صرف خود نیروهای مسلح شود، احتمال موافقت با آن افزایش می‌یابد.