به گزارش «ایرنا» علیرضا رشیدیان در نخستین نشست خبری خود درخصوص مذاکرات این سازمان با وزارت حج عربستان و دیگر مسوولان مربوط درخصوص حج ۹۸ افزود: «در صورت موافقت نهایی وزارت حج عربستان با پیشنهاد این سازمان و گشایش دفتر حافظ منافع ایران ۱۰ نفر از اعضای تیم اعزامی وزارت‌خارجه برای انجام سهولت در کار حجاج ایرانی در عربستان در این سفارت مستقر خواهند شد.» او اظهار کرد: «ارائه خدمات کنسولی موجب تسهیل در امور زائران حج و رفع مشکلات غیر‌منتظره و اداری حجاج ایرانی خواهد شد.» رئیس سازمان حج و زیارت درخصوص افزایش تعداد زائران حج ۹۸ نیز گفت: «امسال ۸۶ هزار و ۵۰۰ نفر در قالب ۸۱ هزار زائر و بقیه به‌عنوان نیروهای ستادی، پزشکی، خدمات و... اعزام می‌شوند و امیدواریم وزارت حج عربستان با پیشنهاد افزایش ۱۰ هزار نفری زائران موافقت کند تا بتوانیم بیش از ۹۶ هزار زائر ایرانی به حج ۹۸ اعزام کنیم.»

پرداخت غرامت حادثه مسجدالحرام

رئیس سازمان حج و زیارت همچنین از شناسایی ۷ شهید ایرانی مفقود شده در فاجعه منا و وضعیت نامشخص ۳ پیکر ایرانی دیگر خبر داد و اعلام کرد عربستان غرامت شهدای مسجدالحرام را به دفتر نمایندگی خود در سازمان ملل پرداخت کرده که پس از ارائه وکالت‌نامه‌ها و اسناد از سوی ایران، چک این غرامت تحویل داده می‌شود.  در حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام همزمان با حج‌ ۹۴، ۱۴ زائر ایرانی شهید و ۶۴ ایرانی دیگر مجروح شدند. همان سال در فاجعه منا، ایران ۴۶۴ زائر دیگر را از دست داد. به گزارش «ایسنا» علیرضا رشیدیان، رئیس جدید سازمان حج و زیارت روز گذشته در نشستی درباره تشریح جزئیات مذاکره حج ۹۸ که در سه مرحله با طرف عربستانی انجام شد و مفاد تفاهم‌نامه آن در یک روز به جمع‌بندی و امضا رسید، گفت: مهم‌ترین مطالبه ایران، تامین امنیت، عزت و کرامت حجاج ایرانی بوده که مورد قبول و تاکید طرف عربستانی قرار گرفت. او ادامه داد:‌ پیگیری سرانجام بازماندگان و وراث شهدای منا و مسجدالحرام از دیگر مسائل مطرح شده در آن مذاکرات بود که طرف عربستانی اعلام کرد غرامت شهدای مسجدالحرام را به دفتر نمایندگی خود در سازمان ملل پرداخت کرده است. با توجه به مکاتباتی که از طرف ما باید انجام شود پس از ارسال وکالت‌نامه‌ها و اسناد به این دفتر قرار شد طرف عربستانی چک آن غرامت را سریع‌تر تحویل ایران دهد.

افزایش سهمیه حج ایران

رشیدیان در ادامه درخصوص میزان سهمیه ایران از حج سال آینده اعلام کرد: براساس توافق طرفین و با توجه به تغییر و تحولات جمعیتی، سهمیه حج ایران برای سال ۹۸ دست‌کم ۸۴ هزار نفر تعیین شده است که با توجه به جمعیت خدمه، مجموع این تعداد به ۸۶ هزار و ۵۰۰ نفر می‌رسد. ایران درخواست افزایش سهمیه در حدود ۱۰ هزار نفر را به عربستان ارائه کرده است. او یاد‌آور شد: سال گذشته ایران برای ۱۵ هزار نفر حاجی درخواست اضافه سهمیه کرده بود که به‌دلیل تاخیر در ارائه آن، عربستان تنها با سه هزار نفر از این سهم موافقت کرد که تنها توانستیم هزار نفر را به حج اعزام کنیم. امیدواریم این بار عربستان در کمتر از دو ماه موافقت خود را اعلام کند.

تاریخ اعزام زائران

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش‌بینی کرد که اعزام زائران ایرانی به حج از تیرماه ۹۸ آغاز شود و در ادامه گفت: برای تعیین اولویت اعزام زائران باید گروه‌های قیمتی تعیین شود. همچنین لازم است اطلاعات زائرانی که در گذشته ثبت‌نام کرده‌اند اصلاح شود. سازمان حج فراخوانی داده که از بین یک میلیون زائر در نوبت انتظار، تنها ۱۷۰ هزار نفر اطلاعات خود را ثبت کرده‌اند. او درباره مدت زمان حضور زائران ایرانی طبق توافق دو کشور، توضیح داد: در این مذاکرات مدت زمان حضور ۲۸ تا ۴۲ روز تعیین شده که به‌خاطر شرایط پروازها است. ما برای کوتاه شدن این زمان برنامه پروازی خود را به وزارت حج عربستان ارائه کرده‌ایم تا با سازمان هواپیمایی این کشور هماهنگی‌های لازم را انجام دهد.

هزینه حج 98

رشیدیان درباره هزینه حج ۹۸ نیز توضیح داد: به استناد شرایط گذشته، هزینه سفر حج بین ۳۱۰۰ تا ۳۳۰۰ دلار بوده که مضاف بر آن ۳ تا ۵ میلیون تومان هزینه‌های داخلی است. سازمان حج و زیارت و نماینده ولی‌فقیه در حج برای تامین ارز مورد نیاز این سفر بحث‌های مفصلی با معاون اول رئیس‌جمهور، رئیس بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و رئیس دفتر رئیس‌جمهور داشته است تا به نرخ مناسبی برای تامین ارز مورد نیاز برسد که هنوز نرخی قطعی نشده است. او افزود: از سوی دیگر دنبال راهکارهایی با اجرای سیاست‌های انقباضی برای کاهش هزینه این سفر هستیم، از جمله پایداری قیمت بلیت هواپیما روی نرخ سال گذشته. راهکارهایی را نیز در عربستان پیگیری می‌کنیم تا به نرخ مناسبی در بخش‌های خدماتی برسیم.

انگشت‌نگاری از زائران

او در ادامه به معطلی‌هایی که در زمان ورود زائران ایرانی به خاک عربستان پیش آمده است، اشاره کرد و افزود: این اتفاق به خاطر انگشت‌نگاری بوده که به عربستان پیشنهاد شد برای کاهش معطلی‌ها انگشت‌نگاری از زائران در ایران انجام شود.

حج راهگشای روابط سیاسی؟

رئیس سازمان حج و زیارت در پاسخ به این سوال که مذاکرات حج، راهگشای روابط سیاسی دو کشور خواهد بود، اظهار کرد: طرف ایرانی و عربستانی تاکید داشتند موضوع واجب شرعی حج را از مسائل سیاسی جدا مدیریت کنند. به هر حال موضوعی به نام دیپلماسی عمومی مطرح است که ربطی به وزارت حج عربستان یا سازمان حج ایران ندارد و به مردم برمی‌گردد که حج موقعیت خوبی برای آن است و در کاهش تنش‌ها بین مسلمانان قطعا تاثیر خواهد گذاشت.