یک حقوقدان بینالملل مطرح کرد
استیصال شورای امنیت دستاورد ظریف است، تخریبش نکنیم
این در شرایطی است که آمریکا به همراه متحدان خود ادعا کردهاند که ایران با آزمایش موشکهای بالستیک، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده است؛ در همین حال محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان قویا این مساله را رد کرده و در محافل بینالمللی و فضای مجازی بارها تاکید کرده است که برنامه موشکی ایران هیچ ارتباطی به قطعنامه ۲۲۳۱ ندارد و ایران این قطعنامه را نقض نکرده، بلکه تنها از حق خود برای بازدارندگی و تامین امنیت ایران استفاده کرده است. ظریف در سخنرانی خود بارها به جنگ تحمیلی، خسارات ناشی از آن اشاره کرده و این مساله را در چارچوب حق مسلم ایران عنوان کرده است.
اتهامات غرب علیه برنامه موشکی ایران و متعاقبا تشکیل جلسه شورای امنیت درحالی صورت میگیرد که اروپا بهدنبال اجرایی کردن برنامه سازوکار مالی با ایران پس از خروج آمریکا از برجام است. دکتر رضا نصری، حقوقدان بینالملل و عضو مطالعات ژنو، دلایل نشست اخیر شورای امنیت علیه ایران را برای «خبرآنلاین» بررسی کرده است. وی در پاسخ به این سوالات که چرا سفرای انگلیس و فرانسه توجیهی برای اقدام ضدایرانی خود نداشتند؟ آیا ایران واقعا قطعنامه را نقض کرده است؟ و اینکه چرا این جلسه- که با حضور قدرتهای بزرگ انجام شد- راه به جایی نبرد، گفت: «سفرای بریتانیا و فرانسه هر دو بعد از پایان جلسه غیرعلنی شورای امنیت - که خود در مورد آزمایش موشکی ایران فراخوانده بودند - از پاسخ به این پرسش که آیا اقدام اخیر ایران نقض قطعنامه ۲۲۳۱ محسوب میشود یا خیر، طفره رفتند. سفیر فرانسه آزمایش موشکی ایران را ناسازگار با قطعنامه خواند و وقتی خبرنگاران از او خواستند با شفافیت بیشتر اصطلاح «ناسازگار» را توضیح دهد، او ادامه جلسه پرسش و پاسخ را به مزاح برگزار کرد و گفت از یک فرانسوی نخواهید یک واژه انگلیسی را توضیح دهد و بلافاصله و با عجله جلسه را ترک کرد. سفیر بریتانیا هم به شیوهای متفاوت از بهکارگیری واژه «نقض» خودداری کرد و صرفا از عدم احترام به قطعنامه سخن به میان آورد. وقتی از او پرسیدند «اگر آنقدر که میگویید از برنامه موشکی ایران نگران هستید پس چرا در قطعنامه ۲۲۳۱ صرفا از یک عبارت توصیهای (به جای عبارت الزامآور) در مورد آن استفاده کردهاید، پاسخ داد «من شخصا در مذاکرات حضور نداشتم! سپس هر دوی آنها در پاسخ به اینکه اقدام بعدی شما چه خواهد بود، تاکید کردند هیچ برنامهای ندارند!»
نصری، تحلیل رفتار سفرای انگلیس و فرانسه را اینگونه بیان کرد: «پاسخهای این دو سفیر - و همچنین ترجیح آنها به برگزاری یک جلسه غیرعلنی مشورتی بهجای یک جلسه عمومی - بار دیگر نشان داد که دقت و هوشمندی بسیار بالایی از جانب ایران در تنظیم قطعنامه ۲۲۳۱ بهکار رفته است. در واقع، نهتنها ایالاتمتحده تاکنون نتوانسته از قطعنامه ۲۲۳۱ به نفع خود و در راستای تضعیف توان دفاعی ایران بهرهبرداری حقوقی و دیپلماتیک کند، بلکه استیصال اخیر فرانسه و بریتانیا نشان داد که دو عضو غربی دیگر شورای امنیت نیز چنین استعدادی ندارند.»
این حقوقدان بینالملل در نهایت گفت: «حقیقت این است که آنها خوب میدانند نظام حقوق بینالملل به کل دچار هرجومرج خواهد شد اگر آنها و سایر کشورها از دولت ترامپ پیروی کنند و - ضمن برهم زدن اجماع فعلی بر سر اصطلاحات حقوقی شورای امنیت - زبان «توصیهای» یک قطعنامه را الزامآور تفسیر کنند. اگر چنین کنند، نه تنها سایر قطعنامههای شورای امنیت بر سر موضوعات مختلف دستخوش تفاسیر جدید و خودسرانه میشود، بلکه به همین راحتی زبان الزامآور در آنها «توصیهای» تعبیر خواهد شد!»
وی تاکید کرد: «استیصالی که امروز در شورای امنیت شاهدش بودیم دستاورد همان وزیری است که عدهای در مجلس شورای اسلامی قصد[داشتند] دارند بعضا بهخاطر تهدید بنیه دفاعی کشور و از بین رفتن توانایی آن از طریق استیضاح برکنارش کنند!»
ارسال نظر