تاثیرپذیری ترامپ از یک اندیشکده ضد ایرانی

به گزارش «انتخاب»، جیمز کاردن در نشریه آمریکایی «نیشن» نوشت: «دولت ترامپ، متحدان اروپایی را که درصدد حفظ تجارت با ایران هستند به تحریم‌های شدیدتر و محرومیت از نظام مالی جهانی تهدید کرده است. در اوایل ماه ژوئن سیگال ماندلکر، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در سخنانی در بنیاد دفاع از دموکراسی (اتاق فکر مستقر در واشنگتن) هشدار داد: «شرکت‌هایی که درصدد همکاری تجاری با ایران هستند با ریسک‌های گسترده‌ای روبه‌رو هستند و این ریسک‌ها با تحمیل تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران بزرگ‌تر خواهد شد.»

در ادامه این مقاله آمده است: «طــی چند سال گذشته، بنیاد دفاع از دموکراسی رهبری مخالفت با توافق ایران را بر عهده داشته و اخیرا درصدد ایجاد جنگ اقتصادی گسترده علیه ایران است. البته آنها همچنین قصد دارند که چنین جنگی را علیه کشورهای اروپایی پیاده کنند تا آنها را وادار کنند بخشی از سیاست‌های دولت ترامپ را بپذیرند.»

مـارک دوبوویتز، رئیس بنیــاد دفاع از دموکراسی از معماران اصلی بسیاری از تحریم‌هایی است که اکنون علیه ایران به اجرا در می‌آیند. وی در مورد تحریم‌ها مشاوره زیادی به وزارت خزانه‌داری و کاخ سفید ارائه کرده است. جنیفر رابین یادداشت‌نویس واشنگتن‌پست وی را «آموزگار تحریم‌ها» خطاب کرده است. در گـــزارش اخیر نیویورک‌تایمز اقدامات مارک دوبوویتز برای نابودی توافق هسته‌ای یکی از مهم‌ترین اقدامات رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی خوانده شده است. براساس اعلام وب‌سایت بنیاد دوبوویتز، وی ریاست یک تیم متشکل از ۴۰ تحلیلگر سیاسی را بر عهده دارد که طی سال‌های گذشته یادداشت و تحلیل‌های زیادی را در انتقاد از برجام به نگارش درآورده‌اند. بسیاری از تحلیلگران آنها در شبکه فاکس‌نیوز حضور پیدا کرده‌اند. آنها طی ۱۸ ماه قبل از امضای برجام نزدیک به ۱۷ بار در کنگره علیه برجام سخن گفته‌اند.

یکی از مهم‌ترین مخالفان برجام، جان‌هانا مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی است که وی زمانی دستیار جان بولتون و بعد دیک چنی بوده است. او یکی از منتقدان خستگی‌ناپذیر برجام بوده و در عرض یک‌سال پس از اجرای برجام اعلام کرد: «رفتار بد ایران پس از برجام افزایش یافته است. کنگره باید هر اقدامی را انجام دهد تا مطمئن شود که به ایران امتیازات بزرگ‌تر و جدیدی داده نشود؛ آنها نباید هیچ‌گونه معافیت‌های جدید تحریمی دریافت کنند.» این رویکرد افراطی و جنگ‌طلبانه باعث شده که او حامیانی در دولت ترامپ پیدا کند.

در همین راستا، در اوایل سال‌جاری گزارش‌هایی مبنی بر انتصاب‌هانا به‌عنوان فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه منتشر شد، اما وی در نهایت نپذیرفت. شاید یکی از مهم‌ترین اعضای گروه بنیاد دفاع از دموکراسی، رائول مارک گرچت باشد که طی سال‌های ۱۹۹۴ -۱۹۸۵ به‌عنوان افسر سازمان سیا مشغول به فعالیت بوده است. وی همچنین قبل از عضویتش در بنیاد دفاع از دموکراسی به نگارش یادداشت در ویکلی استاندارد اشتغال داشته و همچنین عضو موسسه اینترپرایز آمریکا بوده است. او در اظهاراتی گفت که او حدود «۲۵هزار کلمه در مورد بمباران ایران» نوشته و از توافق هسته‌ای ایران انتقاد کرده است. وی برجام را بدترین توافق کنترل تسلیحات از زمان پیمان دریایی واشنگتن در سال ۱۹۲۲ دانست و همچنین این توافق را نماد انفعال آمریکا دانست.

آندره باسویچ یکی از برجسته‌ترین منتقدان سیاست خارجی نومحافظه‌کاران می‌گوید: «ایجاد رعب و وحشت در مورد اسلام گرایی و تبدیل ایران به غول بزرگ، نتیجه فعالیت‌های بنیاد دفاع از دموکراسی و جناح راست آمریکا است. آنها درصدد ایجاد هراس در واشنگتن هستند.»

کارشان هم نتیجه داده و هم خرج دارد. یک بررسی انجام شده در سال گذشته نشان داد که این اقدامات بنیاد دفاع از دموکراسی بیش از ۹ میلیون دلار آب خورده است. این درحالی است که اطلاعات مرتبط با هویت حامیان مالی بنیاد دفاع از دموکراسی نامعلوم است. اما بنابر گزارش‌های موجود، برنارد مارکوس بنیانگذار Depot و لئونارد آبراماسون موسسHealthcare، ادگار سگرمن و برونفمن و شلدون آدلسون حمایت‌های مالی گسترده‌ای از این نهاد دارند. برای نمونه مارکوس حدود ۱۰ میلیون دلار به این بنیاد کمک مالی کرده است.

تریتا پارسی معتقد است که بخشی از دلیل موفقیت‌های اخیر بنیاد دفاع از دموکراسی، به این دلیل است که آنها بر خلاف بسیاری از اتاق فکرها و اندیشکده‌ها، قادر به حفظ ارتباط و نفوذ در کاخ سفید هستند و همچنین علت دیگر موفقیت آنها این است که حتی یک کلمه در انتقاد از ترامپ و سیاست‌هایش به زبان نمی‌آورند.در تاثیر این ماجرا در کاخ سفید می‌توان به اظهارات هربرت مک مستر مشاور امنیت ملی سابق اشاره کرد. وی گفت: «ما برای تداوم تحقیقات در مورد تهدیداتی که با آنها روبه‌رو هستیم به کمک بنیاد دفاع از دموکراسی نیاز داریم.» قبل از ۸ مه، ‌زمان خروج آمریکا از برجام، بنیاد دفاع از دموکراسی نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای در مخالفت با این توافق ایفا کرد و به‌طور مکرر در مورد بند «غروب آفتاب» و سیاست‌های توسعه‌طلبانه ایران تاکید کردند.یکی از مشاوران ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی در این رابطه گفت: «اکنون زمان عمل فرارسیده است زیرا ۶ سال بعد زمانی که بند «غروب آفتاب» (منظور انقضای برجام است) پیاده می‌شود، برخورد با ایران بسیار سخت‌تر خواهد شد و به تثبیت ایران به‌عنوان دولتی در آستانه هسته‌ای شدن، کمک خواهد کرد.»

اکنون با توجه به پیروزی بنیاد دفاع از دموکراسی در نابودی برجام، این بنیاد به‌دنبال دستیابی به هدف بزرگ‌تری است. باربارا اسلاوین از تحلیلگران شورای آتلانتیک گفت: «بنیاد دفاع از دموکراسی درصدد حداکثرسازی فشار علیه دولت و مردم ایران است و یکی از مهم‌ترین حربه‌ها، فشار تشدید تحریم‌ها است.»

یکی از نمونه‌های اقدام بنیاد دفاع از دموکراسی طی چند هفته گذشته در زمینه تشدید تحریم‌ها، سخنرانی ۵ ژوئن سیگال ماندلکر در مورد تحریم‌های شـدیدتر علیه ایران است. همچنین در ۲۱ مه ‌دوبوویتز و ریچارد گلدبرگ با نگارش مقاله‌ای در وال‌استریت‌ژورنال براعمال تحریم علیه صنایع معدن، ساختمان‌سازی و مهندسی ایران و سایر بخش‌های راهبردی و همچنین قطع ارتباط بانک مرکزی ایران با شبکه مالی سوئیفت تاکید کردند که با مخالفت آنگلا مرکل صدراعظم آلمان روبه‌رو شده بود.

یک ماه بعد در ۲۰ ژوئن، گلدبرگ و دوبوویتز نسبت به اینکه متحدان اروپایی خواهان حفظ ارتباط ایران با سوئیفت بودند هشدار دادند. هر دو معتقدند که دولت ترامپ باید این اقدامات را تلافی کند و دسترسی بانک‌های مرکزی ناقض تحریم را به دلار مسدود و آنها را از سیستم مالی جهانی منزوی کند. به‌نظر می‌رسد، هدف نهایی بنیاد دفاع از دموکراسی از نابودی توافق هسته‌ای و جنگ اقتصادی گسترده علیه ایران، تغییر حکومت در تهران است. با وجود اینکه تحلیلگران بنیاد دفاع از دموکراسی بر تغییر حکومت در ایران تاکید می‌ورزند، اما تریتا پارسی براین باور است که شاید هدف نهایی آنها فروپاشی ایران باشد. منتقدان اغلب سیاست‌های بنیاد دفاع از دموکراسی را در راستای منافع اسرائیل توصیف می‌کنند. اگرچه آنها می‌گویند هیچ دستورالعمل مشخصی از اسرائیل دریافت نمی‌کنند اما مشخص است که مواضع این بنیاد مبتنی بر سیاست‌های حزب راست لیکود و بنیامین نتانیاهو است. یک تحلیلگر حوزه ایران می‌گفت باید نام آنها را « بنیاد دفاع از لیکود» نامگذاری کرد.