پساز ۴سال در آستانه سفر رئیسجمهوری به برن انجام شد
تعیین سفیر ایران در سوئیس
پس از این که غلامعلی خوشرو بهمن ۱۳۹۳ از برن به نیویورک رفت، مهدی عابدی از این تاریخ تا بهمن ۱۳۹۵ بهعنوان کاردار ایران مسوولیت اداره این سفارتخانه را بر عهده داشت و از بهمنماه ۱۳۹۵ تاکنون «علیرضا سبزعلی» در سمت کاردار موقت این مسوولیت را بر عهده گرفته بود. این تحولات در حالی صورت میگیرد که قرار است، حسن روحانی رئیسجمهوری نیمه اول تیرماه و به دعوت رئیسجمهوری سوئیس برای سفری دو روزه به برن سفر کند.دیدار و مذاکره با رئیسجمهوری سوئیس، دیدار با ایرانیان مقیم و نیز امضای اسناد همکاری در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی از مهمترین برنامههای روحانی در سفر به سوئیس است. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سوئیساینفو، دولت سوئیس نیز در روز دوشنبه با انتشار بیانیهای در این ارتباط اعلام کرد: «حسن روحانی رئیسجمهوری ایران قرار است روزهای دوم و سوم ژوئیه به سوئیس سفر کند و در شهر زوریخ مورد استقبال رئیسجمهوری این کشور قرار خواهد گرفت.»
در این بیانیه آمده است: «اولین دیدار در برن برگزار خواهد شد و در آن وزیران امور خارجه سوئیس و ایران یعنی ایگنازیو کاسیس و محمدجواد ظریف نیز حضور خواهند داشت.» همچنین گفتوگوهای رسمی روز سوم ژوئیه انجام خواهد شد که در آن رئیسجمهوری، وزیر اقتصاد، وزیر دادگستری و وزیر دارایی سوئیس شرکت خواهند کرد. دولت سوئیس در ادامه اعلام کرد که یکسری توافقات و اعلامیهها قرار است در جریان این دیدارها امضا شود و بهعلاوه توافق هستهای با ایران و وضعیت کنونی خاورمیانه نیز مورد بحث و رایزنی قرار خواهد گرفت. بنابر اعلام دولت سوئیس، موضوع دیگری که در دستور کار قرار دارد، رایزنی درباره چگونگی تعمیق روابط دوجانبه میان تهران و برن پس از تصمیم آمریکا برای خروج از توافق هستهای با ایران و بازگرداندن تحریمها علیه این کشور است. وزارت امور خارجه سوئیس اعلام کرد: ایران برای این کشور به لحاظ سیاسی و اقتصادی یک شریک مهم محسوب میشود.
دو کشور اواخر ماه فوریه ۲۰۱۶ زمانی که رئیسجمهوری سوئیس به تهران سفر کرده بود، یک نقشه راه برای تقویت روابط دوجانبه امضا کردند که بنابر اعلام وزارت امور خارجه سوئیس، انگیزهای برای آغاز یا ازسرگیری گفتوگوهای منظم در زمینه اقتصادی و مالی، حقوق بشر و عدالت، ایمنی هستهای و مهاجرت به شمار میآید. وزارت امور خارجه سوئیس همچنین تاکید کرد که سفر رئیسجمهوری ایران فرصتی برای گفتوگو درباره گامهای بعدی به منظور اجرای این نقشه راه فراهم میکند. همچنین در روز دوشنبه هفته جاری، با توجه به علاقهمندی جمهوری اسلامی ایران و کنفدراسیون سوئیس به گسترش بیش از پیش مناسبات دوجانبه، دور جدید گفتوگوهای جامع سیاسی ایران و سوئیس به ریاست سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و پاسکال بریسویل، معاون وزارت امور خارجه فدراسیون سوئیس امروز در تهران برگزار شد.
فراز و فرودهای یک سفارتخانه
یکی از مهمترین سفارتخانههای اروپایی ایران نزدیک به 4 سال و در زمانی که برجام در حال مذاکره و توافق بود خالی و با کاردار اداره میشد. کارشناسان در این سالها معتقد بودند که بهدلیل وجود مراکز، نهادها، بانکها و موسسات مالی- بانکی بینالمللی در سوئیس، عدم تعیین سفیر و تعلل در این خصوص باعث شده تا ایران به درستی نتواند از ظرفیتهای اقتصادی پسابرجام استفاده کند. در همین خصوص بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه شهریور ماه ۹۵ ابراز امیدواری کرده بود که با گفتوگوهایی که اخیرا وجود داشته، فرد معقول و شایستهای به محل ماموریت اعزام شود.
«بهرام قاسمی» که از اواسط خردادماه ۹۵ در حکمی از سوی محمد جواد ظریف بهعنوان سخنگوی جدید این وزارتخانه معرفی شد، در اولین نشست خبری خود با رسانهها در پاسخ به این سوال «دنیای اقتصاد» که چرا با وجود اهمیت حضور نهادهای مالی- بانکی در سوئیس در فضای پسابرجام تاکنون، سفارتخانه ایران در برن بدون سفیر است، گفت: «سفیر در هر کشوری نقش بسیار زیادی دارد و قطعا میتواند در ارتقای فعالیتها کمک کند، اما به هر حال جای سفیر در سفارت ما در برن خالی است.» قاسمی افزود: «سفارتخانه ما در برن باز و فعال است و دیپلماتها با تمام توان کار و سعی میکنند، خلأ سفیر را جبران کنند، اما به هر حال حضور سفیر مهم و اثرگذار است. به دلایلی افرادی تعیین شده و به دلایل شخصی و خانوادگی جابهجا شدهاند که البته این موضوع گهگاهی در وزارت خارجه رخ میدهد و امیدواریم که سفیر زودتر مشخص شود و شاید از این منظر، این از بد شانسی سوئیس باشد.»
او ادامه داد: «به هر حال سفارتخانه فعال است و کارها و امور در حد توان، در حال انجام شدن است، کاردار و کارشناسان حضور دارند و در سفارت سوئیس در تهران هم این موضوع پیگیری میشود، همچنین دفتر نمایندگی ما در ژنو فعال است و این میتواند کمککننده باشد.» سخنگو با بیان اینکه احساس نگرانی بالایی نداریم، ابراز کرد: «اما به هر حال این موضوع درست است که ما نباید هیچ سفارتخانهای را بدون سفیر بگذاریم و به سرعت باید با بازگشت یک سفیر، سفیر بعدی جایگزین شود، اما درخصوص برن این موضوع اتفاق افتاده و امیدوارم با گفتوگوهایی که اخیرا وجود داشته، فرد معقول و شایستهای که بتواند امور را در آنجا انجام دهد، به محل ماموریت اعزام شود.»
پیشتر نیز حمید بعیدینژاد، مدیر کل سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه در این خصوص به «دنیای اقتصاد» گفته بود که چندان در جریان جزئیات این موضوع نیست. بعیدینژاد در حاشیه نشست خبری خود در یکی از خبرگزاریها در تاریخ ۲۳ تیر ماه ۹۵ در پاسخ به این سوال که با وجود اهمیت سوئیس بهعنوان قطب مالی و بانکی جهانی، آیا فقدان سفیر میتواند در بهرهگیری ایران از مزایای برجام خللی وارد کند، افزود: «این موضوع بیشتر مربوط به روابط دوجانبه است و درخصوص تعاملات مالی-بانکی در واقع ارتباط ما با گروه ۱+۵ است و از این کانال صورت میگیرد و چندان ارتباطی با سوئیس ندارد.»
بانکداری در سوئیس بسیار پیشرفته است و این کشور حدود ۴۰۰ بانک دارد و بهطور کلی ۵ هزار موسسه بانکی و مالی در سوئیس فعالیت میکنند. از چند بانک بسیار بزرگ گرفته تا بانکهای کوچکی که تنها در خدمت چند مشتری خاص یا یک انجمن است. سوئیس همچنین انواع خدمات مالی داخلی و خارجی را ارائه میدهد.
ارسال نظر